© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2020

Το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ πάει Καλαμάτα


Το κοινό και οι επισκέπτες της Καλαμάτας θα έχουν για πρώτη φορά την ευκαιρία να γνωρίσουν μέρος της συλλογής του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ, μέσα από έργα εκπροσώπων της νεοελληνικής ζωγραφικής από τον 19ο έως τον 21ο αιώνα.

Η έκθεση «Αριστουργήματα ζωγραφικής από το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας», που εγκαινιάζεται την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2020, στηρίζεται στον πυρήνα της συλλογής του Νέστορα και της Αλίκης Τέλλογλου με έργα της Επτανησιακής Σχολής, της Σχολής του Μονάχου, σημαντικών ανανεωτών της νεοελληνικής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα, μεγάλων εκπροσώπων της Γενιάς του '30, καλλιτεχνών της αφαίρεσης και του σουρεαλισμού, έως εκείνων που ακολούθησαν νεωτεριστικά ρεύματα και τάσεις της σύγχρονης τέχνης.

«Η συλλογή αποτελεί πλούσια συγκομιδή μακροχρόνιας αναζήτησης, που έγινε με πάθος, ένστικτο και, κυρίως, αγάπη για τον άνθρωπο. Δεν είναι σίγουρα τυχαίο ότι η ανθρώπινη μορφή κυριαρχεί αριθμητικά στα έργα της συλλογής», επισημαίνει η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στο ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Γουλάκη- Βουτυρά.

Στην Καλαμάτα θα «ταξιδέψουν» -μεταξύ άλλων- έργα των Γύζη, Λύτρα, Πανταζή, Παρθένη, Ροϊλού, Καραβία, Μαλέα, Ιθακήσιου, Κόντογλου, Μπουζιάνη, Σπυρόπουλου, Διαμαντόπουλου, Γουναρόπουλου, Μαυροΐδη, Τσίγκου, Μυταρά και Μπότσογλου.

«Τη χρονιά αυτή, που οι ακυρώσεις εκδηλώσεων διαδέχονται η μία την άλλη, η πραγματοποίησή της δίνει μια ανάσα στην πολιτισμική μας ζωή. Με αυτή την έκθεση κάνουμε φανερό ότι για εμάς ο πολιτισμός αποτελεί βασική προτεραιότητα, αλλά και πνοή ελπίδας ώστε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής Εικαστικού Τομέα Δήμου Καλαμάτας Παναγιώτης Λαμπρινίδης.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που θα διαρκέσει από τις 11 ως τις 25 Οκτωβρίου, υπογράφει ο Τάκης Μαυρωτάς.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails