© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

1η δράση LECTURES ΑΛΗΘΩΣ: "Οι Άγγελοι στις Συνεικόνες του Ελύτη" με τον Παν. Ανδριόπουλο [Πρεμιέρα: 2.11.2020, 6 μ.μ.]


Με χαρά και ικανοποίηση αναγγέλλουμε ότι το όνειρο των διαδικτυακών διαλέξεων, δηλαδή νέας μορφής εκφράσεως του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" σε καιρό Πανδημίας, λαμβάνει σάρκα και οστά από σήμερα, 2 Νοεμβρίου 2020.

Το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα φέρει τη γενική ονομασία "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ" και περιοδικώς θα φιλοξενεί πνευματικούς ανθρώπους εκ περάτων, οι οποίοι θα παρουσιάζουν από ένα -ενδιαφέρον ελπίζουμε- θέμα, το οποίο θα άξιζε να φθάσει έως εσάς, τους θεατές ή αναγνώστες μας, φιλικούς θιασώτες -ούτως ή άλλως- του "Αληθώς" από δεκαετίας. 

Η πρώτη διάλεξη - παρουσίαση υπογράφεται από τον κ. Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλο, διακεκριμένο Θεολόγο και Μουσικό, με τίτλο: "ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΥΤΗ". Η παρουσίαση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο αφενός μεν των σημερινών γενεθλίων του Νομπελίστα Ποιητή μας (γεν. 2 Νοεμβρίου 1911), αφετέρου δε της επί θύραις (8/11) εορταστικής Συνάξεως των Αγίων Αγγέλων. 

Λοιπόν, η διάλεξη Ανδριόπουλου για τους Αγγέλους του Ελύτη, παρουσιάζεται απόψε το δειλινό, κάνοντας πρεμιέρα μέσω του καναλιού μας στο YouTube, στις 6 ακριβώς. Μην την χάσετε! 

Θα την βρείτε ακολούθως:

Who is Who

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Παράλληλα σπούδασε βυζαντινή και ευρωπαϊκή μουσική. Συμμετείχε σε πολλά χορωδιακά σχήματα, σε ερευνητικά προγράμματα του Κ.ΣΥ.Μ.Ε. (Κέντρο Σύγχρονης Μουσικής Έρευνας) και έχει τραγουδήσει έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών σε πρώτη εκτέλεση, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 1995 έως το 2001 διετέλεσε διευθυντής προγράμματος του Τηλεοπτικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως Πατρών Λύχνος.

Το 2004 ίδρυσε το Καλλιτεχνικό Σύνολο «Πολύτροπον», με το οποίο παρουσιάζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό πρωτότυπες παραγωγές βασισμένες κυρίως στην ελληνική ποίηση και μουσική.

Ανάμεσά τους: “Το τετράδιο του Πατριάρχη”, “Ιερατική Ποίηση”, Το μουσικό έργο της Εύας Πάλμερ – Σικελιανού, «Ο Gustav Mahler του Μάνου Χατζιδάκι», «Η Αραπιά του Βασίλη Τσιτσάνη, της Μάτσης Χατζηλαζάρου, του Νίκου Σκαλκώτα και του Μάνου Χατζιδάκι», «Ο Καβάφης της Συρίας και της Μέσης Ανατολής», «Οι μουσικές των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής», «Οι Πύρινες γλώσσες του Γιάννη Χρήστου», «Πατρινοί συνθέτες – Πατρινοί ποιητές», «Τα Πολυχρόνια των Βασιλέων», «Θήλεις Άγγελοι – Γυναίκες που ασκήτεψαν σε ανδρικά μοναστήρια», «Ο Κωστής Παλαμάς δύο Πατριαρχών» (ελληνικά και αραβικά), «Επί τα όρη τα Αραράτ» (ελληνοαρμενική συναυλία), αφιερώματα στον Λυκούργο Αγγελόπουλο, στον Αντρέι Ταρκόφσκι, τους Ρώσους της Διασποράς, τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς, τον Αλεξάντρ Σολζενίτσιν κ.α.

Συνεργάστηκε με τον Θάνο Μικρούτσικο στην «Πάτρα 2006 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», με τον Άλκη Μπαλτά στο “Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου” (2006 και 2010). Επίσης, συνεργάζεται με τον συνθέτη Αλέξανδρο Καλογερά στο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στην Χίο.

Από το 2017 συνεργάστηκε με τον διάσημο χορογράφο και χορευτή φλαμένκο Israel Galvan: στο πλαίσιο της documenta14 (Αθήνα και Kassel) συμμετείχε στην παραγωγή La farsa monea και κατόπιν στην παραγωγή του Israel Galvan, La fiesta, σε διεθνή περιοδεία (Φεστιβάλ Grec Βαρκελώνης, Φεστιβάλ Αβινιόν Γαλλίας, παραστάσεις στο Λουξεμβούργο, Μονπελιέ, Πόρτο κ.α.)

Συμμετέχει με ανακοινώσεις του σε επιστημονικά συνέδρια, ενώ μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε διάφορους επιστημονικούς τόμους. Αρθρογραφεί σε θεολογικά και πολιτιστικού περιεχομένου περιοδικά και διατηρεί δύο ιστολόγια: Ιδιωτική Οδός και Φως Φαναρίου (το οποίο καλύπτει αποκλειστικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails