© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Δημήτρης Λιαντίνης: "Άνδρας και ανδρείος ο Ανδρέας Κάλβος"


Η Καθηγήτρια Νικολίτσα Λιαντίνη, σύζυγος τού αυτοθέλητα φευγάτου Δημήτρη Λιαντίνη, δημοσίευσε σήμερα, επέτειο θανάτου του Ανδρέα Κάλβου, του μεγάλου αυτού παγκόσμιου Ζακύνθιου, λόγια του Λιαντίνη που αφορούν στη μορφή και το έργο του Ποιητή των "Ωδών" και της "Λύρας", μαζί με μια φωτογραφία από την επίσκεψη του Λιαντίνη στη Ζάκυνθο και μάλιστα στον τάφο του Διονυσίου Σολωμού. 

Εκεί βρέθηκε τον Απρίλιο του 1998. Δείτε σχετικό δημοσίευμά μας για την ιστορική αυτήν επίσκεψη, κάνοντας κλικ ΕΔΩ. Σημειωτέον ότι ο τάφος Σολωμού βρίσκεται δίπλα σ' εκείνον του Κάλβου εντός του Μαυσωλείου - Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων στην πόλη της Ζακύνθου. 

Γράφει, λοιπόν, στο facebook η κ. Λιαντίνη, μεταγράφοντας τον σύζυγό της περί Κάλβου:

Η μνήμη σήμερα στο μεγάλο μας ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΛΒΟ. (Πέθανε 3 Νοεμβρίου 1869).

Γράφει ο ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ στο βιβλίο του «ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, σ. 58 εξ.» για τον Κάλβο:

"Άνδρας και ανδρείος ο Ανδρέας Κάλβος, στις θάλασσες και στους καιρούς της ποίησης είναι ο κυρ-Αντριάς της δημοτικής μας Παραλογής. Ο καραβοκύρης που δε φοβάται το βοριά και τα κύματα. Ούτε το αστροχαλάζι που πέφτει στα βουνά της Απάλειας.

Ο Κάλβος έγραψε είκοσι τραγούδια. Το κάθε ένα είναι και ένα ηχητήριο πριν από κάθε μάχη της ελληνικής Επανάστασης.

Μέσα στις είκοσι ωδές, εκεί ο ωκεανός και η νύχτα. Η λαβωματιά η ανοιχτή του φόβου στην ερημία. Της μητέρας τα σιγαλόεντα νοήματα από τον άλλο κόσμο. Και οι μελανές αγέλες των σύννεφων κατεβαίνοντας στη λευκή προβιά του ύπνου μας με τα ρούχα των λύκων.

Εκεί ο κρότος των αλόγων, οι μολπές του Παρνασσού, και της αρετής τα αμιλλητήρια πέταλα. Λύκηθες-κόρες στέκουνται κάτω από σπαθιών ακτίνες, και τραγουδούν πάλι και πάλι το έϊα μάλα των ναυτών.

Πριν ακόμη πάψουν οι μάχες του ’21 ο Κάλβος θα πάψει να γράφει ποίηση. Και σαράντα τέσσερες χρόνους που θα ζήσει ύστερα θα του πάρουν τη φωνή οι ξενιτιές και οι λάμιες.

Και θα τον εύρει ο θάνατος χωρίς να τραγουδήσει το τελευταίο του τραγούδι. Το κύκνειο άσμα. Αυτό είναι αιτία αρκετή ο Κάλβος να μείνει αθάνατος. Γιατί ο κύκνος θα τραγουδήσει πριν πεθάνει. Και ο Κάλβος δεν ετραγούδησε."


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails