© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2020

Οι Άγγελοι του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων


Με την ευκαιρία της Γιορτής των Ταξιαρχών (8 Νοεμβρίου), ανακαλύψτε μορφές αγγέλων από τις φορητές εικόνες που εκτίθενται στην Αίθουσα Κολυβά του Μουσείου μας. Οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι στρατιές των αγγέλων, τα χαριτωμένα μικρά Χερουβείμ, συνοδεύουν τους πρωταγωνιστές των συνθέσεων, είτε δρώντας καταλυτικά για την εξέλιξη των εικονιζόμενων γεγονότων (Ευαγγελισμός, Γέννηση κ.ά.) είτε αποτελώντας αναπόσπαστα στοιχεία της διακόσμησης (ξυλόγλυπτα πλαίσια, στέψεις εικόνων κ.λπ.).

Η Αίθουσα Νικολάου και Θάλειας Κολυβά, περιλαμβάνει τα έπιπλα του γραφείου του νομικού και πολιτικού Νικολάου Κολυβά (1884-1951), τα βιβλία της προσωπικής του βιβλιοθήκης, και τις εικόνες που συνέλεγε ο ίδιος κι εκείνες που προέρχονται από τη συλλογή του θείου του, Αλέξη Κολυβά. Η σύζυγός του Θάλεια, τον Οκτώβριο του 1975, δώρισε στο Μουσείο το σύνολο του περιεχομένου της ομώνυμης αίθουσας.

Θα μπορούσε να πεις κανείς ότι οι Άγγελοι αποτελούν τον κοινό παρονομαστή στις περισσότερες εικόνες της Συλλογής Κολυβά.

Στην συγκεκριμένη πολύ-εικόνα, αποτέλεσμα της ψηφιακής αναδημιουργίας, για τις ανάγκες της προσέλκυσης των απομακρυσμένων επισκεπτών του Μουσείου μας, βλέπουμε, στα αριστερά, δύο απεικονίσεις του Αρχάγγελου Γαβριήλ από εικόνες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο κέντρο τους δύο Αρχάγγελους να φρουρούν την Παναγία σε εικόνα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τέλος δεξιά, ολόσωμο Αρχάγγελο, από τμήμα ξυλόγλυπτης κορνίζας φορητής εικόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails