Οι 88 «εικονογραφήσεις» που παρουσιάζονται στον ιστότοπο του μουσείου - ΕΔΩ - ολοκληρώθηκαν μεταξύ 1586 και 1588 από τον αναγεννησιακό ζωγράφο Federico Zuccari κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ισπανία. Ο μανιεριστής Zuccari είναι σήμερα περισσότερο γνωστός για τις νωπογραφίες του στον τρούλο της Santa Maria del Fiore στη Φλωρεντία. Μετά τον θάνατό του το 1609, οι ζωγραφιές για τη «Θεία Κωμωδία» πέρασαν αρχικά στην κατοχή των Ορσίνι, οικογένειας ευγενών για την οποία είχε εργαστεί ο καλλιτέχνης και, στη συνέχεια, στην κατοχή των Μεδίκων. Έγιναν μέρος της συλλογής του Uffizi, το 1738.
Η 600ή επέτειος της γέννησης του Dante Alighieri, ήταν η αφορμή για να επιδειχθεί για πρώτη φορά μια επιλογή των έργων στη Φλωρεντία, το 1865 - η επέτειος συνέπεσε με την ενοποίηση της Ιταλίας. Πάνω από έναν αιώνα αργότερα, το 1993, εκτέθηκαν ξανά σε έκθεση στο Abruzzo, αφιερωμένη στον Δάντη. Λόγω της εύθραυστης κατάστασής τους, τα έργα μπορούν να βγουν από τις ειδικές θήκες τους - χωρίς φως και με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία - κάθε πέντε χρόνια, όπως εξήγησε ο διευθυντής του Uffizi, Eike Schmidt. Ο οποίος τόνισε ότι πολλά από αυτά «τα έχουν δει μόνον λίγοι μελετητές». Τώρα, είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται στην ολότητά της η συλλογή των έργων αυτών!
Ο διευθυντής του φλωρεντινού μουσείου περιέγραψε τα έργα ως «πολύτιμο υλικό όχι μόνον για εκείνους που κάνουν έρευνα αλλά και για εκείνους που είναι παθιασμένοι με το έργο του Δάντη και ενδιαφέρονται ν' ακολουθήσουν, όπως λέει ο Alighieri, “ αρετή και γνώση”».
Το εικονικό show ακούει στο όνομα «A riveder le stelle (να δείς ξανά τ' αστέρια)», αναφορά στην τελευταία - και περίφημη - φράση από την Κόλαση του Δάντη. Την πρώτη ημέρα του 2021, ο Eike Schmidt ανακοίνωσε ότι το show υψηλής ανάλυσης φωτογραφιών των έργων του Federico Zuccari θα είναι διαθέσιμο «δωρεάν, οποιαδήποτε ώρα, σε όλους».
Αρχικά, τα έργα ήταν δεμένα σε έναν τόμο, και κάθε έργο ήταν απέναντι από τον στίχο που εικονογραφούσε. Στο διαδίκτυο, συνοδεύονται από τις αρχικές λεζάντες τους στα ιταλικά, αλλά επίκεινται και μεταφράσεις στα αγγλικά, όπως ενημερώνει ο ιστότοπος του μουσείου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου