© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Στον ΡΚαθολικό Ναό της Αγίας Μαρίας του Ποταμού στην παλαιά πόλη του Kotor, Montenegro

 Ταξίδεψε, φωτο-αποτύπωσε και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, 21.10.2015 


Η εκκλησία αυτή της Αγίας Μαρίας του Ποταμού (St Mary's Collegiate Church), εντός της παλαιάς πόλης Κότορ, στο Μαυροβούνιο, είναι κτισμένη ως μονόκλιτη μετά τρούλου το 1221, στον τόπο βυζαντινής παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα. Σπαράγματα του παλαιότερου ναού είναι εμφανή στον σημερινό, οι δε εναπομείνασες τοιχογραφίες είναι του 1300. Σημαντικές και εντυπωσιακές είναι οι νεότερες μπρούτζινες εξωτερικές θύρες του, με αξιοπρόσεκτα ανάγλυφα. Το καμπαναριό, στη βορειανατολική γωνιά του, οικοδομήθηκε το 1771.
     Στο εσωτερικό φυλάσσεται, εντός λάρνακας, το λείψανο μιας οραματίστριας και ασκήτριας της περιοχής, της οσίας Osanna του Cattaro (1493-1565). Η γυναίκα αυτή των αρχών του 16ου αιώνα έζησε όλη τη ζωή της σε ένα κελί που συνδεόταν με την εκκλησία και θεωρείται η κυριότερη εκπρόσωπος του Μοναχισμού στην περιοχή. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails