© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

“Lectures Αληθώς”: Ο Δρ Γ. Λέκκας ολοκλήρωσε τον κύκλο e-διαλέξεων για τον πλατωνισμό του Ελύτη [video]

Η 16η δράση του "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς" κατ' αυτή την παράδοξη περίοδο του οικουμενικού ταλανισμού εκ λοιμικής ασθενείας- αφορούσε ξανά στον οικουμενικό Ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, ως αντίδοτο για την εν γένει ταλαιπωρία!

Φιλοξενούμενος ομιλητής, από τις Βρυξέλλες όπου μόνιμα ζει, ήταν ο Πρωτοπρεσβύτερος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ, Δρ Ελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Σορβόνης και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Ερευνών Γαλλίας. Ο π. Γεώργιος, ευγενώς φερόμενος, ανέλαβε να παρουσιάσει μιαν αξιομνημόνευτη σειρά τεσσάρων "μαθημάτων", τα οποία συνέγραψε κατ' αυτή την περίοδο της Πανδημίας, κατοπτεύοντας τον Ελύτη μες από συγκεκριμένες ποιητικές συλλογές του. Η σειρά φέρει τον τίτλο: "Ο ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΩΣ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΠΛΑΤΩΝΙΚΟΣ ΠΟΙΗΤΗΣ".

Στην τέταρτη και τελευταία διάλεξή του για τον πλατωνισμό του Οδυσσέα Ελύτη, η οποία έκανε πρεμιέρα στις 9 Μαρτίου 2021, ο π. Λέκκας αναφέρθηκε διεξοδικά στο Άξιον Εστί. Υποστήριξε ότι σ’ αυτήν την ποιητική σύνθεσή του, ο Ελύτης υιοθετεί μια ιουδαϊκο-χριστιανική ερμηνεία του πλατωνικού σχήματος: προχρονική ύπαρξη της ψυχής / εν χρόνω διαμονή της / μεταθανάτια ένδοξη αποκατάστασή της.

Συγκεκριμένα, προσωπικός Δημιουργός Θεός δημιουργεί τον Ποιητή, και τον ελληνικό του κόσμο (βουνά και θάλασσες), τέτοιον που τον έφερε μέσα του προαιωνίως ή, με τα λόγια του ποιητή, τέτοιον που μέσα του τον έφερε «αιώνες πριν» τον δημιουργήσει.

Η αντίπραξη του Ποιητή, υποστήριξε ο π. Γεώργιος, ως εκπροσώπου της αθωότητας και της άδικης οδύνης, στους εκπροσώπους της βίας μες στην Ιστορία με μόνα τα μέσα που του παρέχει η Ποίηση, αποτελεί το κεντρικό θέμα του Άξιον Εστί.

Μάλιστα στα Πάθη, το εκτενέστερο τμήμα της σύνθεσης, ο προαιωνίως στην συμπερίληψη του Θεού Ποιητής και δημιουργημένος κατ’ εικόνα Του εμφανίζεται με τη μορφή προσώπου συμπεριληπτικού όλων των βασανισμένων και αδικοσκοτωμένων στην διαδρομή της μακραίωνης ελληνικής ιστορίας.

Η γένεση του Ποιητή και ο συμπεριληπτικός τρόπος υπάρξεώς του σε αυτόν τον κόσμο προετοιμάζουν, κατά τον ομιλητή, για τον υψηλό, με σχεδόν σωτηριολογικές διαστάσεις, ρόλο που επιφυλάσσει γι’ αυτόν ο Ελύτης στο ποίημά του.

Η μοίρα του Ποιητή, μοιάζει έτσι, κατά τον π. Λέκκα, να λέει ο Ελύτης στο Άξιον Εστι, είναι να συνεχίζει το έργο του Ιησού Χριστού. Ο Ποιητής, όπως ακριβώς ο Χριστός, είναι «του αθώου στόμα και θύρα της Παράδεισος» (Πάθη Η΄).

Το μόνιμο θέμα της ελυτικής ποιήσεως, αυτό των δύο όψεων του κόσμου, το θλιβερό του «νυν» και το ένδοξο ποιητικό «αιέν» του, κατέληξε ο π. Γεώργιος, το ξαναβρίσκουμε και στους καταληκτήριους στίχους του μεγάλου αυτού ποιήματος. Πρόκειται, κατά τον ομιλητή, για μια ακόμα υπενθύμιση ότι η δύναμη του ποιητικού λόγου κρατά εξ ορισμού από το αιώνιο πριν και ιδίως το αιώνιο μετά απ’ το επώδυνο παρόν μας.

Η εν λόγω τηλε-διάλεξη μεταδόθηκε μες από το κανάλι του "Αληθώς" στο YouTube, όπου μόνιμα θησαυρίζεται μαζί με τις τρεις προηγούμενες, οι δε ενδιαφερόμενοι δύνανται εκεί να την βρουν και να την μελετήσουν!

Οι υπεύθυνοι του προγράμματοςLectures Αληθώς εκφράζουν θερμές ευχαριστίες προς τον Πρωτοπρεσβύτερο Δρ Γεώργιο Λέκκα για τη συμμετοχή του στις δράσεις του “Αληθώς”, όπως και ειλικρινή συγχαρητήρια για τη συμβολή του στις ελυτικές και πλατωνικές σπουδές!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails