© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021

Έγκριση της πρότασης "Επτανησιακός Πολιτισμός: Το χθες μέσα στο σήμερα" του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων

Την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού έλαβε η πρόταση που κατέθεσε το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, τον Φεβρουάριο 2021, με τίτλο "Επτανησιακός Πολιτισμός: Το χθες μέσα στο σήμερα", στο πλαίσιο της "Πρόσκλησης 13 - Εκδήλωση ενδιαφέροντος για επιχορήγηση ή/και αιγίδα δράσεων Μουσείων, Πινακοθηκών και Συλλογών” έτους 2021, για φορείς που είναι εγγεγραμμένοι στο "Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων" του ΥΠ.ΠΟ, με τελικό ποσό έγκρισης 20,000€. Η πρόταση, είναι μία από τις 39 που εγκρίθηκαν πανελλαδικά και αξιολογήθηκε πάνω σε συγκεκριμένους άξονες της πρόσκλησης.

Η πρόταση που εγκρίθηκε περιλαμβάνει την υλοποίηση μιας ψηφιακής έκθεσης, με φορέα υλοποίησης το Μουσείο Σολωμού, το οποίο θα συντονίσει τη συνέργεια μεταξύ έξι καλλιτεχνών και έξι μελών του νεοσύστατου Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων. Ο βασικός στόχος είναι η προβολή νέων μορφών έκφρασης σύγχρονων καλλιτεχνών των Ιονίων Νήσων, που εμπνέονται και παρακινούνται από τις συλλογές των μουσείων, προβάλλοντας έτσι μια νέα πρόταση για την σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα του ιδιαίτερου αυτού γεωγραφικού χώρου. Η πρόσληψη της ενιαίας πολιτισμικής κληρονομιάς της Επτανήσου από τους επισκέπτες της στο διαδίκτυο επιτυγχάνεται μέσα από το διάλογο που δημιουργείται ανάμεσα στο ψηφιοποιημένο υλικό των εταίρων και τους σύγχρονους καλλιτέχνες (εικαστικούς – μουσικούς), των οποίων τα πρωτότυπα έργα θα παραχθούν εμπνεόμενα από τα αντικείμενα των συλλογών του Δικτύου.

Στο εγχείρημα θα συμμετάσχουν με πρωτότυπες δημιουργίες οι εικαστικοί κ.κ. Αλέξης Αυλάμης, Ελένη Γούναρη, Στεφανία Στρούζα, οι μουσικοί κ.κ. Ανδρέας Μνιέστρης, Μίκης Ζησίου και Πέτρος Κλαμπάνης, καθώς και τα μέλη του Δικτύου Μουσείων Ιονίων Νήσων, που εδρεύουν στα νησιά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με ψηφιοποιημένα εκθέματα: Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου/Κέρκυρα (συλλογή τυπογραφίας, συλλογή Ιστορίας του Σχολείου & της Εκπαίδευσης, συλλογή Ψηφιακού Πολιτισμού και Τεχνών), το Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κέρκυρα (νεοελληνική ζωγραφική από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως την τελευταία δεκαετία), Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αργοστολίου (Αστική συλλογή, Εκκλησιαστική συλλογή, Ιστορική συλλογή, Φωτογραφικό Αρχείο κ.α.), Μουσείο Ληξουρίου Ιακωβάτειος (Πορτρέτα, έπιπλα και αντικείμενα, Οικογενειακό δένδρο οίκου Τυπάλδων κ.α.), Μουσείο Άγγελου Σικελιανού/Λευκάδα, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails