© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Λαογραφικό Εθνολογικό Μουσείο Έδεσσας {1}


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ


Σ' ένα όμορφο ενός διώροφο κτίριο του 1932, δωρεά της οικογένειας Σιβένα (Κώστας και Τάνα Σιβένα), μέσα στην συνοικία Βαρόσι βρίσκεται το λαογραφικό μουσείο της πόλης.

Μια εξαιρετική έκθεση ταξιδεύει τον επισκέπτη στον καθημερινό τρόπο ζωής από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα έως την δεκαετία του '50. Στο ισόγειο και στους δύο ορόφους του Μουσείου μπορεί ο επισκέπτης να γνωρίσει τον τρόπο ζωής, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Αγροτική ζωή, Κτηνοτροφία, Σηροτροφία, Υφαντουργία, Κηροπλαστική, αλλά και αστική ζωή της πόλης είναι κάποια από τα θέματα που θα σας κεντρίσουν το ενδιαφέρον, μαζί βέβαια με τις εξαιρετικές τοπικές φορεσιές.

Παρουσιάζεται μία εξαιρετική συλλογή από γυναικείες και ανδρικές φορεσιές (1880-1920), όπου φαίνεται η διαφοροποίηση των ενδυμάτων της πόλης (αστική ζωή βιομηχανικής πόλης) σε σχέση με αυτές της αγροτικής υπαίθρου. Μακεδονικές (ντόπιες) ενδυμασίες όπως επίσης Βλάχικες και Προσφυγικές θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον σας.

Θεματικές Ενότητες με αντικείμενα από τον κύκλο ζωής του ανθρώπου (Γέννηση – Γάμος – Θάνατος) με ιδιαίτερες ενότητες για τα παιχνίδια των παιδιών (σφεντόνες, κότσια, σβούρες, μπίλιες, πάνινες κούκλες, υφαντό σε κεραμίδι) για τις τελετουργίες (μοιρολόγια, βαπτίσεις κα), αλλά και  εργαλεία οικιακής και επαγγελματικής χρήσης από παραδοσιακά επαγγέλματα(πεταλωτής, σιδεράς, χαλκουργός, τενακετζής, κανατάς κα), παραδοσιακές φορεσιές, αναπαραστάσεις σκηνών από την καθημερινή ζωή των κατοίκων της πόλης (του 19ου - αρχών 20ού αιώνα) συνθέτουν την συλλογή των εκθεμάτων του Μουσείου στους δύο επιπλέον ορόφους του κτιρίου.

Επίσης το Μουσείο διαθέτει συλλογή σπάνιων εκκλησιαστικών και εκπαιδευτικών βιβλίων με αρχαιότερο μια Παλαιά Διαθήκη του 1753.













συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails