© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Με αφορμή μια δημοπρασία

ΜΕΤΑ την ολοκλήρωση πρόσφατα (17-6-2021) μιας δημοπρασίας, με ορισμένα έργα να έχουν για τη Ζάκυνθο ιδιαίτερο ενδιαφέρον (Αυτοπροσωπογραφίες του Ν. Κουτούζη και του Ν. Καντούνη, καθώς και σχέδια ιστορικού θέματος του Σταμ. (;) Δράμεση ή Ατσάραντου*), κρίνεται αναγκαίο και χρήσιμο να εκφραστούν δημόσια ευχαριστίες για τη στάση των προσώπων που ενήργησαν ποικιλότροπα για τη διεκδίκηση των πιο πάνω έργων, και αυτά (ή κάποια από αυτά) να καταλήξουν στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.

Παρά την προσπάθεια που κατεβλήθη, το ποσό που συγκεντρώθηκε δεν επαρκούσε και ως λύση προκρίθηκε η καταφυγή στη βοήθεια του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Δωδώνης κ.κ. Χρυσοστόμου, ο οποίος πρόθυμα και άμεσα επικοινώνησε με τον γνώριμό του κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, εφοπλιστή, Διοικητή του Αγίου Όρους και φιλότεχνο συλλέκτη, ενημερώνοντάς τον για την πιο πάνω δημοπρασία.

Φιλοζακυνθινός και γενναιόδωρος χορηγός (για τα έργα π.χ. στα Στροφάδια), ο κ. Μαρτίνος ανταποκρίθηκε θετικά και αποτελεσματικά κερδίζοντας για λογαριασμό του τα πιο πάνω έργα, από τα οποία οι δύο πρωτότυπες αυτοπροσωπογραφίες Κουτούζη και Καντούνη δωρίζονται στο συλλεκτικό και διασωστικό Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, ενώ τα άλλα θ’ ανήκουν στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του αξιότιμου κ. Μαρτίνου, που πια συγκαταλέγεται (αυταπόδεικτα) στους Φίλους, Ευεργέτες και Χορηγούς του Μουσείου μας.

Στην προσπάθεια αυτή, πήραν μέρος αγαπητοί και πολιτιστικά ευαίσθητοι συμπολίτες, φίλοι, συνεργάτες κ.ά., όπως οι:

α) Κατερίνα Δεμέτη, Διευθύντρια του Μ.Σ. και Ε.Ζ., Αρχαιολόγος,

β) Γιάννης Σπ. Γιατράς, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, φιλόμουσος, Μέλος των Τραγουδιστάδων της Ζάκυθος,

γ) Γεράσιμος (Μάκης) Μπετίνης, έγκριτος Δικηγόρος, γνώστης θεμάτων Τέχνης και έμπειρος συλλέκτης εικαστικών έργων.

ΜΑΖΙ τους συνέπραξαν με υπόσχεση καταβολής κάποιου χρηματικού ποσού (αν χρειαζόταν) και άλλοι ευαίσθητοι συμπατριώτες, που ανταποκρίθηκαν, ανάλογα, για να έλθουν στη Ζάκυνθο τα έργα (σ’ αντίθεση με άλλους που σιώπησαν ή αδιαφόρησαν, λυπηρά).

Έστω και αν τελικά δεν χρειάστηκε η συμβολή τους, αξίζει για την ιστορία το όνομά τους να καταγραφεί, ελπίζοντας ότι και στο μέλλον θα βρεθούν αρωγοί σε μια ανιδιοτελή πολιτιστική προσπάθεια, λειτουργώντας ενθαρρυντικά και παραδειγματικά. Οι αξιέπαινοι αυτοί Ζακυνθινοί ή μη (ως πρόσωπα ή εκπρόσωποι Φορέων κλπ.) είναι οι εξής:

1) Γιάννης Αγαλιανός («Λέσχη Ο Ζάκυνθος»)

2) Σπύρος Αργυροκαστρίτης

3) Στάθης Γρώππας

4) Γιάννης Δεμέτης

5) Γιάννης Δραγώνας

6) Θεοδ. Κάρδαρης (Τεκτονική Στοά «Αστήρ της Ανατολής)

7) Τάκης Κεφαλληνός

8) Σπύρος Κλάδης («Libro d’Oro»)

9) Διον. Λαγοδήμος

10) Νίκη Μαλαφούρη (Επιμελητήριο)

11) Χάρης Μάνεσης

12) Ηλίας Μάργαρης

13) Διονύσης Μόρφης

14) Μπάμπης Μουζάκης

15) Γιάννης Μυλωνάς

16) Σπύρος Μυλωνάς

17) Αλοΐσιος Πλέσσας («Πλαίσιο»)

18) Βασίλης Πρασσάς

19) Φώτης Δ. Προβής (Ε.Λ.Μ.Ε.Ζ)

20) Ελένη Πυλαρινού

21) Βάσω Αγγ. Στραβοπόδη

22) Φίλιππος Συνετός

23) Βάιος Χαλβατζάρας

24) Άγγελος Χαρτάς

ΑΣΦΑΛΩΣ, και άλλοι («πλην Λακεδαιμονίων») θ’ ανταποκρίνονταν στη σχετική έκκληση, αλλά έστω και οι λίγοι αρκούν για να μεταδώσουν, ευχάριστα, ένα μήνυμα αισιοδοξίας, για το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου του Κουτούζη και του Καντούνη (και όχι μόνο), καθώς και για τη στήριξη που πρέπει να έχει απ’ όλους ο χώρος που με περηφάνια και συγκίνηση θα στεγάζει στο εξής τις έντεχνες εκφραστικές μορφές των δύο σπουδαίων αυτών Ζακυνθινών.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΕΡΡΑΣ

Φιλόλογος - Πρόεδρος Δ.Σ. του Μ.Σ και Ε.Ζ.


* Ο Λ. Χ. Ζώης στο Λεξικό του (σσ. 172-173) αναφέρει τον Δράμεση ως Ιωάννη και όχι Σταμάτιο, όπως αναγράφηκε στον κατάλογο της δημοπρασίας. Ο Δράμεσης ήταν Φιλικός και δάσκαλος της εκκλησιαστικής μουσικής, γνώριμος του Κολοκοτρώνη, του Νικηταρά κ.ά. προσώπων. Άφησε άγνωστα ώς τώρα σχέδια για ιστορικά γεγονότα (όπως του Γυψόλιθου), αγωνίστηκε στην Ελληνική Επανάσταση και πέθανε στη Ζάκυνθο το 1860.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails