© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 22 Αυγούστου 2021

Σελίδες για τον Γιάννη Δάλλα και τον Άγγελο Τερζάκη («Πόρφυρας» Νο 175-176)

Στο νέο τεύχος του περιοδικού Πόρφυρας (Νο 175-176), Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2021, που διατρέχει το 41ο έτος ανελλιπούς παρουσίας του με πανελλήνια εμβέλεια και κρατικό βραβείο, τον τόνο δίνουν αφενός μεν ο Γιάννης Δάλλας, ένας χρόνος από τον θάνατό του, με δύο ανέκδοτα κείμενα από τα κατάλοιπά του και με τρεις εργασίες, και κατά δεύτερο οι ανακοινώσεις για τον Άγγελο Τερζάκη, του επιστημονικού συνεδρίου «Γιώργος Θεοτοκάς – Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος – Άγγελος Τερζάκης: “Ο στοχασμός κι ο λόγος”», που είχε πραγματοποιηθεί από την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών στο Μουσείο Σολωμού Κερκύρας την 9η, 10η και 11η Νοεμβρίου 2018.

Τις σελίδες για τον Άγγελο Τερζάκη υπογράφουν οι, Αναστασία Τσαπανίδου, Βέρα Κονιδάρη, Δημοσθένης Δαββέτας, Γεράσιμος Ρομποτής, Νικολέτα Βλάχου, Νίκος Κοσκινάς, Μαντώ Μαλάμου, Έφη Κατσουρού, Νίκη Μίγγα, Δέσποινα Πούλου, Κατερίνα Δ. Σχοινά, Νικολαΐς Πέννα, Γιώργος Κεντρωτής και Κωνσταντίνος Λοντοβόης.

Τις σελίδες για τον Γιάννη Δάλλα, εκτός των δύο ανέκδοτων κειμένων από τα κατάλοιπά του, υπογράφουν οι, Ερατοσθένης Γ. Καψωμένος, Αλέξ. Σ. Ζήρας και Ερωτόκριτος Μωραΐτης.

Στις άλλες σελίδες, δοκίμια, ποίηση και πεζογραφία του Γιώργου Αράγη, του Roland Giguère (μετάφραση Σωτήρης Λιόντος), του Διονύση Σέρρα, του Διονύση Φλεμοτόμου, του Κωνσταντόινου Γ. Μπέλτσιου, του Δήμου Α. Καρατζόγλου και της Κωνσταντίας Κατσαρή.

Στον «Περίπλου», τις σελίδες των «Μικρών Επιστροφών» υπογράφει ο Περικλής Παγκράτης και τις σελίδες των «Επισημάνσεων» ο Κώστας Σουέρεφ. Την κριτική βιβλίου, υπογράφουν ο Γιάννης Στρούμπας, ο Δημήτρης Α. Κράνης και ο Δημήτρης Κονιδάρης.

Το επαναλαμβανόμενο κόσμημα στις σελίδες του «Πόρφυρα» είναι, όπως πάντα, του Σπύρου Αλαμάνου (1947-2011). Η εικονογράφηση είναι του Τάκη Μεταλληνού. To εξώφυλλο σχεδιάστηκε από τον Νίκο Τρικαλιώτη.

Από το πρωτοσέλιδο σημείωμα του τεύχους: «[…] Έτσι κατά καιρούς εκφράζεται η άποψη ότι με ελάχιστες τιμητικές εξαιρέσεις, σήμερα γράφεται κατά κανόνα μια «λογοτεχνία κρίσης» χωρίς λεπτομέρειες βιωματικές, αλλά και χρονικές προεργασίες ̇ ότι πολλοί δημιουργοί μένουν στον φλοιό και δεν βλέπουν τα εσώτερα ρήγματα ή τα βλέπουν πολύ αμυδρά. Θα απαιτηθεί σίγουρα χρόνος για να αποτιμηθεί ποιες περιπτώσεις εντάσσονται εδώ και ποιες εκεί… […] Έχουμε κι άλλη φορά από τη στήλη αυτή επισημάνει ότι τα συγκλονιστικά γεγονότα ποτέ δεν άφησαν αδιάφορους ποιητές και πεζογράφους ̇ και στοχαστές γενικότερα. Όμως το πώς θα αποτιμηθεί μελλοντικά ο τρόπος που βιώνουμε τη σημερινή λαίλαπα, είναι ένα στοίχημα, που δεν πρέπει να χαθεί εξαιτίας ενδεχομένως ανώριμων εκδηλώσεων».

Πόρφυρας 175-176, Σελίδες 176, τιμή 8 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails