© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Επαναπατρίστηκαν στη Ζάκυνθο αυτοπροσωπογραφίες των ζωγράφων ιερέων Κουτούζη και Καντούνη, με δωρεά Αθανασίου Μαρτίνου


Κείμενο - φωτογραφίες: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι (3.9.2021) η άφιξη και παράδοση στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων δύο μοναδικών αυτοπροσωπογραφιών των κορυφαίων Ιερέων, Αγιογράφων και Ζωγράφων της Ζακύνθου Νικολάου Κουτούζη και Νικολάου Καντούνη
     Οι αυτοπροσωπογραφίες αυτές δημοπρατήθηκαν προ ολίγων μηνών σε γνωστό Οίκο Δημοπρασιών της Αθήνας, όμως το Δ.Σ. του Μουσείου Σολωμού που ενδιαφερόταν να τα αποκτήσει, δεν είχε την οικονομική δύναμη. Έτσι, με πρωτοβουλία του νέου Προέδρου του κ. Διονύση Σέρρα (φιλολόγου και ποιητή) παρακλήθηκε ο φιλότεχνος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος να εξεύρει τρόπο απόκτησή τους. Εκείνος έκανε σχετικό αίτημα στον φιλότεχνο εφοπλιστή και συλλέκτη έργων τέχνης, Μεγάλο Ευεργέτη της τοπικής Εκκλησίας της Ζακύνθου, Διοικητή του Αγίου Όρους κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, μήπως και συνεισφέρει στην απόκτησή τους. Ο κ. Μαρτίνος ανέλαβε εξ ολοκλήρου να πλειοδοτήσει στην δημοπρασία, να αποκτήσει τα δύο ζακυνθινά έργα τέχνης και να τα δωρίσει ακολούθως στο Μουσείο Σολωμού της Ζακύνθου.
     Σήμερα, λοιπόν, τα έργα έφερε στο νησί και παρέδωσε στο Μουσείο η απεσταλμένη του κ. Μαρτίνου Γραμματέας του. 
     Στη σεμνή τελετή, εκτός από τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Δ. Σ. του Μουσείου και την Διευθύντρια κ. Κατερίνα Δεμέτη, παραστάθηκαν άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, με επικεφαλής τους Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομο και Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄. 
     Σύντομες προσλαλιές έκαναν ο Πρόεδρος κ. Διονύσης Σέρρας και ο Σεβ. Δωδώνης, οι οποίοι εξέφρασαν θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Ζακύνθου προς τον ευγενικό Χορηγό κ. Αθανάσιο Μαρτίνο. Τέλος, υπογράφτηκε το σχετικό πρωτόκολο παράδοσης και παραλαβής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails