© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Το Γούρι του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου για το 2022

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο παρουσιάζει το γούρι του για το 2022, αφιερωμένο στη Σμύρνη και τον Ελληνισμό της Μικράς Ασίας.

Πρόκειται για λεπτομέρεια από το χρυσό δάφνινο στεφάνι που προσφέρθηκε από τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο στον Αρχιστράτηγο Λεωνίδα Παρασκευόπουλο, όταν ο τελευταίος αποχώρησε από τη θέση του το 1920. Το στεφάνι έχει χαραγμένα στα φύλλα του τα ονόματα των κυριότερων πόλεων της Ιωνίας, που απελευθερώθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό κατά τη διάρκεια της αρχιστρατηγίας του (1919-1920):

ΟΥΣΑΚ, ΣΜΑΒΙ, ΚΟΥΛΑ, ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ, ΣΑΡΔΕΙΣ, ΣΑΛΙΧΛΗ, ΣΑΡΑΪΚΟΪ, ΚΑΣΑΜΠΑ, ΝΑΖΛΗ, ΑΪΔΙΝΙΟΝ, ΜΑΓΝΗΣΙΑ, ΜΑΙΝΕΜΕΝΗ, ΦΩΚΑΙΑ, ΔΕΜΗΣΙΟΝ, ΒΑΪΝΛΗΡΙΟΝ, ΝΥΜΦΑΙΟΝ, ΘΕΙΡΑ, ΚΑΡΑΒΟΥΡΝΑ, ΚΡΗΝΗ, ΣΙΒΡΙΣΑΡΙΟΝ, ΣΜΥΡΝΗ, ΒΡΥΟΥΛΑ, ΜΟΣΧΟΝΗΣΙΑ, ΚΥΔΩΝΙΑ, ΔΑΡΔΑΝΕΛΙΑ, ΑΔΡΑΜΥΤΤΙΟΝ, ΣΟΜΑ, ΚΙΡΚΑΓΑΤΣ, ΠΕΡΓΑΜΟΣ, ΚΕΜΕΡΙΟΝ, ΒΑΛΟΥΚΕΣΕΡ, ΑΞΑΡΙΟΝ, ΠΑΝΟΡΜΟΣ, ΜΠΙΓΑ, ΑΡΤΑΚΗ, ΜΠΑΛΙΑ, ΝΗΣΩΝ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΟΣ, ΚΕΡΜΑΣΤΗ, ΜΙΧΑΛΗΤΣ, ΠΡΟΥΣΑ, ΓΚΙΟΜΕΝ, ΜΟΥΔΑΝΙΑ, ΤΡΙΓΛΑ, ΚΙΟΣ, ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑ.

Το στεφάνι φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία του Χρυσοστόμου Σμύρνης. Το απαιτούμενο ποσό για την κατασκευή του συγκεντρώθηκε χάρη στην άμεση ανταπόκριση των σωματείων, των συλλόγων και των συντεχνιών της πόλης.

Το γούρι, σε επιμέλεια-κατασκευή της Μαρίας Λιώνη, διατίθεται από το Πωλητήριο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, Σταδίου 13) και από το ηλεκτρονικό του κατάστημα https://nhmuseum-shop.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails