© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

Al-Eizariya ή Βηθανία: Πόλη της Παλαιστίνης στην Δυτική Όχθη του Ιορδάνου {1ο μέρος}


Ταξίδεψε και φωτο-αποτύπωσε ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ, με πληροφορίες από τη Βικιπαίδεια

Η Βηθανία (ελληνικά : Βηθανία - εβραϊκά : בֵּית עַנְיָה ‎) ή αυτό που είναι τοπικά γνωστό ως Al-Eizariya ή al-Azariya (αραβικά : العيزرية ‎, "(τόπος) του Λαζάρου "), είναι μια πόλη στη Δυτική Όχθη. Το όνομα al-Eizariya αναφέρεται στο πρόσωπο της Καινής Διαθήκης Λάζαρο της Βηθανίας , ο οποίος σύμφωνα με το Ευαγγέλιο του Ιωάννη , αναστήθηκε από τους νεκρούς από τον Ιησού. Ο παραδοσιακός χώρος του θαύματος, ο Τάφος του Λαζάρου, στην πόλη είναι τόπος προσκυνήματος .

Η πόλη βρίσκεται στη νοτιοανατολική πλαγιά του Όρους των Ελαιών, λιγότερο από 2 μίλια (3,2 χλμ.) από την Ιερουσαλήμ . Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Κεντρικό Γραφείο Στατιστικής , είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παλαιστινιακή πόλη στο Κυβερνείο της Ιερουσαλήμ (χωρίς την Ανατολική Ιερουσαλήμ ), με πληθυσμό 17.606 κατοίκους. Όντας κυρίως στην περιοχή C, ελέγχεται από τον ισραηλινό στρατό και όχι από την Παλαιστινιακή Αρχή.

Το 1840, στις Βιβλικές Έρευνες του στην Παλαιστίνη, ο Edward Robinson έγραψε: "Το αραβικό όνομα του χωριού είναι el-'Azirlyeh, από το el-'Azir, η αραβική μορφή του Λάζαρου. Το όνομα Βηθανία είναι άγνωστο στους γηγενείς κατοίκους. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος να αμφισβητηθεί η ταυτότητα του τόπου.»

Η Βηθανία καταγράφεται στην Καινή Διαθήκη ως ένα μικρό χωριό στην Ιουδαία, το σπίτι των αδελφών Μαρίας της Βηθανίας, Μάρθας και Λαζάρου, καθώς και του Σίμωνα του Λεπρού . Ο Ιησούς αναφέρεται ότι διέμεινε εκεί μετά την είσοδό του στην Ιερουσαλήμ . Το χωριό αναφέρεται σε σχέση με πέντε περιστατικά, στα οποία η λέξη Βηθανία εμφανίζεται 11 φορές: 

Η ανάσταση του Λαζάρου από τους νεκρούς – Ιωάννης 11:1-46 

Η επιστροφή του Ιησού στην Ιουδαία , μετά την παραμονή του σε μια «περιοχή κοντά στην έρημο, σε ένα χωριό που ονομάζεται Εφραΐμ, όπου έμεινε με τους μαθητές του». Το Ευαγγέλιο του Ιωάννη αναφέρει ότι «Έξι ημέρες πριν από το Πάσχα, ο Ιησούς ήρθε στη Βηθανία, όπου ζούσε ο Λάζαρος, τον οποίο ο Ιησούς είχε αναστήσει από τους νεκρούς».

Η είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ την Κυριακή των Βαΐων , την οποία ο Ιησούς ξεκινά κοντά στη Βηθανία - Μάρκος 11:1 και Λουκάς 19:29.

Η διαμονή του Ιησού στη Βηθανία την επόμενη εβδομάδα – Ματθαίος 21:17 και Μάρκος 11:11-12.

Το δείπνο στο σπίτι του Σίμωνα του Λεπρού, στο οποίο χρίστηκε ο Ιησούς - Ματθαίος 26:6-13, Μάρκος 14:3-9 και Ιωάννης 12:1-8.

Πριν από την Ανάληψη του Ιησού στον ουρανό - Λουκάς 24:50.

Στο Λουκάς 10:38-42, περιγράφεται μια επίσκεψη του Ιησού στο σπίτι της Μαρίας και της Μάρθας, αλλά το χωριό της Βηθανίας δεν κατονομάζεται (ούτε αν ο Ιησούς βρίσκεται καν στην περιοχή της Ιερουσαλήμ).








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails