© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021

Αξιάκουστη η διαδικτυακή διάλεξη του Δρ Ιωάννη-Ιωσήφ Παπαγεώργη στο "Lectures Αληθώς" [video]


Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου “Αληθώς”, για δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά φέτος (2021-22), συνεχίζει τις δράσεις του, μες από τον διαδικτυακό 2ο κύκλο “Lectures Αληθώς”, ενώ κι εφέτος ισχύουν οι περιορισμοί εξαιτίας της πανδημίας εκ του φονικού Κορονοϊού.

Έτσι, την 2η εφετινή διαδικτυακή διάλεξη είχε αναλάβει ο κ. ΙΩΑΝΝΗΣ-ΙΩΣΗΦ Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΗΣ, Διδάκτορας Θεολογίας ΕΚΠΑ και Εκπαιδευτικός, ο οποίος ανέπτυξε το ιδιαίτερα ενδιαφέρον θέμα: “Θεολογική προσέγγιση της σχέσης Πίστης και Αγάπης, με βάση τις Επιστολές της Καινής Διαθήκης”

Ο έμπειρος ομιλητής υποστήριξε ότι η χριστιανική πίστη, δεν αποτελεί μία αφηρημένη έννοια, αλλά το «δώρο» εκ Θεού (Προς Εφεσίους: 2,8), που έχει τη δύναμη να «μεταμορφώσει» τον άνθρωπο και τον κόσμο. Αυτή η «ἐν Χριστ» μεταμόρφωση, όμως, δεν μπορεί να γίνει δίχως την ελεύθερη συγκατάθεση του ανθρώπου και δίχως τη δική του προσπάθεια. Για τον λόγο αυτόν, η ομολογία πίστεως από τον Χριστιανό θα πρέπει να συνοδεύεται και από τα ανάλογα έργα. Εδώ, ακριβώς, έγκειται και η ανθρώπινη προσπάθεια, όταν ο Χριστιανός, όχι απλά ακούει, αλλά εφαρμόζει τις θείες εντολές, οι οποίες συνοψίζονται, τρόπον τινά, στην ευαγγελική φράση: «ἀγαπήσεις τὸν πλησίον σου ὡς σεαυτόν». Οι επιστολές που εμπεριέχονται στην Καινή Διαθήκη, αναφέρονται με σαφήνεια σε αυτό το θείο μήνυμα και προσκαλούν, αλλά και προκαλούν, τον Χριστιανό διαχρονικά, να συναισθανθεί το βαθύτερο νόημα της θείας διδασκαλίας και να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο ζωής του. Όταν η πίστη δεν συμβαδίζει με την έμπρακτη αγάπη, τότε, ο Χριστιανός χάνει τον πνευματικό προσανατολισμό του και «απομακρύνεται» από τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Μπροστά, λοιπόν, στις σύγχρονες προκλήσεις και δοκιμασίες, η θεία διδασκαλία αναφορικά με την σχέση μεταξύ της πίστης και της αγάπης είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η πρεμιέρα της εν λόγω e-διάλεξης Παπαγεώργη πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021, μέσω του καναλιού του “Αληθώς” στο YouTube. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την δουν ή να την ξαναδούν!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails