© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Συγκλονιστικό video ευαισθητοποίησης κατά των γυναικοκτονιών

Το νέο βίντεο της Lacta είναι γεγονός. Όμως, προς μεγάλη μας έκπληξη, διαφέρει πολύ από τα προηγούμενα, καθώς εξελίσσεται σε “εφιάλτη”. Συγκεκριμένα, μια ιστορία αγάπης που ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς καταλήγει σε γυναικοκτονία, αφού έχει περάσει από τα στάδια «χειραγώγηση», «κακοποίηση», «εφιάλτης», «μοναξιά».

Πρόκειται για ένα βίντεο που αποδεικνύει ότι οι 13 καταγεγραμμένες γυναικοκτονίες που έχουν συμβεί φέτος στη χώρα μας, δεν αποτελούν άλλη μία αδιάφορη στατιστική και ένα εμμονικό παραλήρημα. Πρόκειται για μία καθημερινότητα, ένα αιματοβαμμένο σερί, το οποίο δεν πρέπει να συνεχιστεί.

H Lacta και το Κέντρο Διοτίμα δημοσίευσαν ένα βίντεο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, που είναι στις 25 Νοεμβρίου.

Στο βίντεο αυτό, η Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη βρίσκεται σε μια σχέση που ξεκινάει με έρωτα και τελειώνει σε θάνατο. Αφού συγκατοικεί με τον σύντροφό της, ο οποίος δεν μπορεί να πάρει τα μάτια του από πάνω της, καταλήγει να ζει στο ίδιο σπίτι με έναν κακοποιητή. Τον χειρότερο εφιάλτη της. Τα «δική μου, μόνο δική μου» και τα «μη με αφήσεις ποτέ» γίνονται φόβος, απομόνωση από τα αγαπημένα της πρόσωπα, εκρήξεις θυμού, δάκρυα πίσω από κλειδωμένες πόρτες που έχουν ποτίσει φόβο. Όταν αποφασίζει πως οφείλει στον εαυτό της να φύγει από αυτή την κακοποιητική σχέση, βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού στο αυτοκίνητό του και εκείνος καταλήγει να τη σπρώχνει στον γκρεμό. Ούτε happy endings, ούτε μαθήματα.

Πρόκειται για ένα βίντεο γροθιά στην ωραιοποίηση της κατάστασης. Κι όμως, αυτό που διαδραματίζεται, συνέβη και στις 13 γυναίκες στη χώρα μας, οι οποίες είδαν το παραμύθι να εξελίσσεται σε εφιάλτη.

Έτσι είναι ο έρωτας” διδαχθήκαμε, σε μία πατριαρχική κοινωνία που ήθελε τη γυναίκα να περιορίζεται στα τετραγωνικά του σπιτιού της και τις προσταγές του άνδρα.

Όλα αυτά μοιάζουν παρελθοντικά και μεσαιωνικά, όμως οι αριθμοί μαρτυρούν πόσο επίκαιρα και πραγματικά είναι. Καμία δεν ξεκινάει μία σχέση με κάποιον που γνωρίζει ότι είναι εν δυνάμει δολοφόνος. Χρειάζονται να περάσει αρκετά στάδια ώστε να κατανοήσει ότι ο κίνδυνος είναι απτός. Πρώτα η βία (λεκτική, σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική, οικονομική). Μετά ο φαύλος κύκλος που μας κάνει να πιστεύουμε πως δεν υπάρχει έξοδος από αυτόν. Και αυτό είναι το σημείο που βρισκόμαστε στον μεγαλύτερο κίνδυνο, γιατί τότε ακριβώς είναι που ο κακοποιητής θα παίξει το τελευταίο του χαρτί, το πιο επικίνδυνο. Δεν υπάρχει χειρότερη συμβουλή για μια γυναίκα- θύμα κακοποιητικής σχέσης από το «φύγε».

Στη σελίδα του Κέντρου Διοτίμα, υπάρχουν όλες οι χρήσιμες συμβουλές και βήματα που πρέπει να ακολουθήσει μία γυναίκα που θέλει να σπάσει τα δεσμά μίας κακοποιητικής σχέσης.

Τα σχόλια στο Youtube

Ορισμένα σχόλια στο Youtube είναι αρκετά αποκαρδιωτικά, καθώς οι περισσότεροι χρήστες αντιμετωπίζουν το βίντεο σαν άλλη μία μικρού μήκους ταινία, ένα “trailer” που τους απογοητεύει.

Δυστυχώς δεν έχουν κατανοήσει πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό που παρακολούθησαν, αλλά και πόσο τραγικό για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Στον αντίποδα, παρατηρούμε ότι γίνονται ολοένα και μεγαλύτερα βήματα για την αναγνώριση της μελανής πραγματικότητας των γυναικοκτονιών, με μία ελπίδα για να γίνει το μέλλον πιο φωτεινό και πιο “ενημερωμένο”.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:


neolaia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails