© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

“Lectures Αληθώς”: Ο Στ. Ζούλας παρουσίασε αντιλήψεις περί Θεού από την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση έως σήμερα

Το εσπέρας της Τετάρτης, 8ης Δεκεμβρίου 2021, είχε πρεμιέρα μέσω διαδικτύου η 5η δράση του β΄ κύκλου τηλε-διαλέξεων του προγράμματος "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", δηλαδή της διαδικτυακής έκφρασης του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Ενορίας Βανάτου “Αληθώς", στον μακρύ καιρό της Πανδημίας που διάγουμε.

Φιλοξενούμενος ήταν ο κ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΣ ΖΟΥΛΑΣ, Μάστερ Θεολογίας - Εκπαιδευτικός, γνώριμος ομιλητής στο “Αληθώς”, ο οποίος συνέχισε και ολοκλήρωσε την διαπραγμάτευση του ιστορικο-θεολογικού θέματος: "ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΕΟ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ (Β΄ μέρος: Από την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση έως σήμερα)".

Αυτός που παρακολούθησε το σχετικό βίντεο, μετά το πέρας της διάλεξης, έχει ασφαλώς αποκτήσει την ενημέρωση εκείνη που θα τον κάνει να ξεχωρίζει τα είδη και τους βαθμούς θρησκευτικότητας στους συνανθρώπους του, στον σύγχρονο κόσμο που κινείται και διαβιεί, ενισχύοντας την συμβουλευτική ικανότητά του, τον τρόπο αντιμετώπισης του άλλου, αλλά αυξάνοντας και τον βαθμό ανεκτικότητας του άλλου – του διαφορετικού (στο θρήσκευμα), αλλά κυρίως του άθεου ή του αγνωστικιστή – αδιάφορου για τις θρησκείες. Η διάλεξη στόχευσε στο να κάνει τον παρακολουθήσαντα να κατανοήσει (από θεολογικής και φιλοσοφικής πλευράς) τα είδη των αντιλήψεων για τον Θεό διαχρονικά μέσα στην ανθρώπινη ιστορία και, κατόπιν αυτής της εμπειρίας και γνώσης, να μάθει να ανέχεται τον διαφορετικό στο θρήσκευμα (ακόμη και τον «γραφικό» πρωτόγονο) ή και τον πιο «εκνευριστικό» άθεο ή άθρησκο ή αγνωστικιστή, αναγνωρίζοντας παράλληλα και τα συγκεκριμένα στάδια που περνάει ένας άνθρωπος στην θρησκευτικότητά του.

Κατά τον ομιλητή κ. Ζούλα, ο προσεκτικός ακροατής, μετά το πέρας της διάλεξης, θα είναι σε θέση: α) Να κατανοεί τα στάδια της θρησκευτικότητας ή της φιλοσοφίας της Θρησκείας που πέρασε η ανθρωπότητα (στον δυτικό κυρίως κόσμο και πολιτισμό), β) Να γνωρίζει τα είδη των αντιλήψεων περί Θεού σε αυτόν τον κόσμο, ομαδοποιώντας τα κατά το δοκούν, όπως επίσης και τα στάδια της θρησκευτικότητας που περνάει ένας άνθρωπος στην διάρκεια της ζωής του, καθώς και να αναγνωρίζει στον συνάνθρωπό του, σε σύντομο χρονικό διάστημα, σε ποιο στάδιο, από πλευράς θρησκευτικότητας βρίσκεται κάθε φορά, γ) Να ευαισθητοποιηθεί περαιτέρω στον τομέα της θρησκειολογίας, της ιστορίας των θρησκειών και στη φιλοσοφία της θρησκείας, αλλά και σε ό,τι αφορά στον τομέα της ανεκτικότητας του διαφορετικού (ή και του ανύπαρκτου) θρησκευτικού φρονήματος, δ) Να σκεφτεί τι μέλλει γενέσθαι στον κόσμο, αν οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια στην αποξένωση από τον Θεό (άρα και τον συνάνθρωπο;), και στην θεληματική αθεΐα, ε) Να προβληματιστεί για το πώς φτάσαμε ως εδώ, στην πλήρη δηλαδή αδιαφορία μεγάλης μερίδας του κόσμου για το θείον και στ) Να διδάξει στα παιδιά του και τη νέα γενιά το ότι ο άνθρωπος, μακριά από τη θρησκεία, κινδυνεύει εν πολλοίς να γίνει χειρότερος από τα άγρια θηρία, αφού δεν έχει βρει ακόμα κάτι άλλο που να την υποκαθιστά στην διδασκαλία της αρετής και της αγάπης.

Σημειωτέον ότι βασική πηγή της εν λόγω διάλεξης ήταν οι προσωπικές του κ. Ζούλα, ανέκδοτες σημειώσεις από τις προφορικές παραδόσεις του αειμνήστου καθηγητού της Συστηματικής Θεολογίας, της Θεολογικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Κωνσταντίνου Παπαπέτρου, στο μάθημα «Εγκυκλοπαιδεία της Θεολογίας», 1995-1999, εμπλουτισμένες, επεξεργασμένες και συστηματοποιημένες, με δικές του έρευνες, για να λάβουν την μορφή διάλεξης, όπως παρουσιάστηκε στο Lectures Αληθώς”.

Η εν λόγω τηλε-διάλεξη μεταδόθηκε μέσω του καναλιού του "Αληθώς" στο YouTube, όπου μόνιμα μπορούν να την δουν ή ξαναδούν οι φιλομαθείς ενδιαφερόμενοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails