© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Η Ρωσία εξαπέλυσε «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε στρατιωτική επιχείρηση στην ανατολική Ουκρανία για την υπεράσπιση των περιοχών που βρίσκονται στα χέρια των αυτονομιστών. «Αποφάσισα να διεξαχθεί στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε σε έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμά του στις 05:00 (ώρα Ελλάδας). Εκρήξεις στο Κίεβο, στην Οδησσό και σε αρκετές πόλεις στα ανατολικά Ο κ. Πούτιν είπε ότι η χώρα του δεν μπορούσε να ανεχθεί αυτές που αποκάλεσε απειλές από την Ουκρανία και προειδοποίησε εναντίον οποιασδήποτε ξένης ανάμιξης, προειδοποιώντας ότι εάν υπάρξει η Μόσχα θα ανταποδώσει αμέσως. Ουκρανία: Οι πρεσβευτές του NATO συγκαλούνται εκτάκτως

Είπε ότι οι συνθήκες απαιτούσαν την ανάληψη αποφασιστικής δράσης από τη Ρωσία και διαβεβαίωσε πως σκοπός δεν είναι η επιβολή κατοχής. Αξίωσε οι ουκρανοί στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα και να πάνε σπίτια τους.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πρόσθεσε πως την ευθύνη για την όποια αιματοχυσία ακολουθήσει θα την έχει το «ουκρανικό καθεστώς». Μπ. Τζόνσον: Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε «την αιματοχυσία»

Η Ρωσία εξαπέλυσε «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι κατέστρεψαν βάσεις της αεροπορίας και συστοιχίες αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας. Από την πλευρά του, το Κίεβο ανέφερε ότι καταρρίφθηκαν πέντε ρωσικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. ΕΕ: Τις πλέον σκληρές κυρώσεις ετοιμάζεται να υιοθετήσει κατά της Ρωσίας

Ο ουκρανός ΥΠΕΞ, ο Ντμίτρο Κουλέμπα, κατήγγειλε την έναρξη ρωσικής «εισβολής ευρείας κλίμακας». Η επιχείρηση έχει σκοπό «να καταστραφεί το ουκρανικό κράτος, να καταληφθεί η [ουκρανική] επικράτεια διά της βίας και να επιβληθεί κατοχή», υπερθεμάτισε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε παράλληλα το κλείσιμο του εναέριου χώρου της για την πολιτική αεροπορία, ενώ πτήσεις ακυρώθηκαν επίσης από και προς αεροδρόμια μεγάλων πόλεων της νότιας Ρωσίας, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο ρωσικός στρατός διαβεβαίωσε ότι πλήττει ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις με «όπλα υψηλής ακρίβειας», κάτι που φάνηκε να αναγνωρίζει ο ουκρανός πρόεδρος, δηλώνοντας πως η Ρωσία εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον στρατιωτικών υποδομών και της ουκρανικής συνοριοφυλακής.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια, πήγε τα πράγματα πολύ πιο πέρα, λέγοντας ότι η χώρα του έχει στο στόχαστρο «τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο».

 

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας πλήττουν ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές με όπλα υψηλής ακρίβειας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές ένοπλες πλήττουν στρατιωτικές υποδομές στην Ουκρανία με όπλα υψηλής ακρίβειας, ιδίως συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας, στρατιωτικά αεροδρόμια και αεροσκάφη.

Το υπουργείο διαβεβαίωσε ότι δεν βρίσκονται στο στόχαστρο επιθέσεων με το πυροβολικό ή με πυραύλους πόλεις ή περιοχές όπου ζουν άμαχοι. Η Γαλλία "καταδικάζει έντονα την απόφαση της Ρωσίας να κηρύξει πόλεμο"

Ρωσία: Ο στρατός "έθεσε εκτός λειτουργίας" αεοροπορικές βάσεις και κατέστρεψε την αντιαμεροπορική άμυνα της Ουκρανίας

Ο στρατός της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέστρεψε τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ουκρανίας και έθεσε "εκτός λειτουργίας" αεροπορικές βάσεις της χώρας.

"Οι στρατιωτικές υποδομές των αεροπορικών βάσεων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας", επεσήμανε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

"Οι εγκαταστάσεις αντιαεροπορικής άμυνας των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστραφεί", πρόσθεσε.

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε πέντε ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο

Ο στρατός της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε στο ανατολικό τμήμα της χώρας πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο του στρατού της Ρωσίας, που συμμετείχαν στη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Κιέβου.

"Πέντε αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν", επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Η Ρωσία προχωρά σε «εισβολή ευρείας κλίμακας»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αρχίσει «εισβολή ευρείας κλίμακας» από τη Ρωσία και ότι αναφέρονται πλήγματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

«Ειρηνικές πόλεις της Ουκρανίας δέχονται επίθεση. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο. Η Ουκρανία θα αμυνθεί και θα νικήσει. Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να σταματήσει τον [πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ] Πούτιν. Τώρα είναι ώρα για δράση», ανέφερε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας μέσω Twitter.

Ουκρανία: Οι ένοπλες δυνάμεις διαβεβαιώνουν ότι αποκρούουν αεροπορική επίθεση των «εισβολέων»

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι η Πολεμική Αεροπορία της χώρας αποκρούει αεροπορική επίθεση των εισβολέων, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πληροφορίες ότι έγινε απόβαση ρωσικών δυνάμεων στην Οδησσό είναι ψευδείς.

Στρατεύματα επιτέθηκαν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, σύμφωνα με το Κίεβο

Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Ουκρανία και από τη Λευκορωσία, όπως από τη Ρωσία, με λευκορωσική υποστήριξη γύρω στις 05:00 πμ τοπική ώρα σήμερα, και μια επίθεση εξαπολύθηκε επίσης από την προσαρτημένη Κριμαία, ανακοίνωσε σήμερα η συνοριοφυλακή της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με αυτή, επιθέσεις κατά μονάδων των μεθοριακών φρουρών και σημείων ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, άλλου στρατιωτικού υλικού και μικρών όπλων στις ουκρανικές περιοχές Λουγκάνσκ, Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Ζιτόμιρ.

Η Ρωσία δεν στοχοθετεί πόλεις και δεν απειλεί αμάχους, ισχυρίζεται η Μόσχα -- Οι φιλορώσοι αντάρτες θέλουν να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των περιοχών στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι αεροπορικές επιδρομές που εξαπολύει στην Ουκρανία δεν έχουν στόχο πόλεις και δεν απειλούν τους αμάχους, μετέδωσε το πρακτορείο RIA.

Νωρίτερα η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εννέα τραυματιστεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσε ότι καταστράφηκαν ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα και αεροσκάφη στην Ουκρανία.

Από την πλευρά τους ένας από τους επικεφαλής των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία δήλωσε ότι βασικός τους στόχος είναι να ανακτήσουν τον έλεγχο όλων των περιοχών στις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

Εκρήξεις στο Κίεβο

Ρεπόρτερ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News μεταδίδει πως ακούγονται εκρήξεις στο Κίεβο, λεπτά αφού ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Εκρήξεις στη Μαριούπολη

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στην Μαριούπολη, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στη γραμμή του μετώπου, με μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Πανικός στο Χάρκοβο-- σύμβουλος του Ζελένσκι δηλώνει ότι οι ένοπλες δυνάμεις μάχονται σκληρά

Πανικός επικρατεί στο Χάρκοβο στην ανατολική Ουκρανία, με πολλούς κατοίκους της πόλης να προσπαθούν να την εγκαταλείψουν, την ώρα που ακούγονται εκρήξεις, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ο αυτόπτης μάρτυρας, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, επεσήμανε ότι τα παράθυρα στο κτίριο όπου διαμένει τρέμουν από τις εκρήξεις.

Την ίδια ώρα σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μάχονται σκληρά για να αντιμετωπίσουν τους μαζικούς βομβαρδισμούς του ρωσικού πυροβολικού εναντίον υποδομών.

Ο εκπρόσωπος του Ζελένσκι σημείωσε ότι στην προεδρία δεν επικρατεί πανικός.

Ουκρανία: Θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος (ΜΜΕ)

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα ανώτερο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας της κυβέρνησης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μεταδίδουν ότι το Κίεβο ετοιμάζεται να κηρύξει άμεσα στρατιωτικό νόμο σε όλη την επικράτεια.

Η Ρωσία έχει στο στόχαστρο «τη χούντα του Κιέβου», δηλώνει ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, ο Βασίλι Νεμπένζια, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν στο στόχαστρο «τη χούντα που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο», μετά την ανακοίνωση του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν πως διέταξε να διεξαχθεί «στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

«Δεν εξαπολύσαμε επίθεση εναντίον του ουκρανικού λαού, αλλά εναντίον της χούντας που βρίσκεται στην εξουσία στο Κίεβο», είπε κατά το κλείσιμο της τοποθέτησής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Λίγο νωρίτερα, ο ουκρανός ομόλογός του Σεργκίι Κίσλιτσια είπε πως «δεν υπάρχει καθαρτήριο για τους εγκληματίες πολέμου. Πάνε απευθείας στην κόλαση, πρεσβευτή».

Οι ΗΠΑ κατέθεσαν σχέδιο απόφασης στο ΣΑ που καταδικάζει τη Ρωσία για τον «πόλεμο» που εξαπέλυσε εναντίον της Ουκρανίας, είπε η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Η Γαλλία από την πλευρά της καταδίκασε την «περιφρόνηση» της Μόσχας έναντι των Ηνωμένων Εθνών, διά στόματος του πρεσβευτή της στον ΟΗΕ, του Νικολά ντε Ριβιέρ.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε τη στρατιωτική επιχείρηση με έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα την ώρα που συνερχόταν για να συνεδριάσει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ για την ουκρανική κρίση.

Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν στη Λβιβ, στα δυτικά

Σειρήνες συναγερμού ακούστηκαν σήμερα το πρωί στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία, λίγο αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα.

Κάτοικοι της πόλης έχουν λάβει μηνύματα από τις περιφερειακές αρχές να "διατηρήσουν την ηρεμία τους" και να αναμένουν οδηγίες.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Λουκασένκο συγκαλεί τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του - Το Κίεβο ανακοινώνει ότι η Ρωσία μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία από την προσαρτημένη Κριμαία

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, σύμμαχος της Μόσχας, θα συγκαλέσει τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεών του στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που εξαπέλυσε η Μόσχα κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται σήμερα σε λογαριασμό στο Telegram που συνδέεται με την προεδρία.

"Ο Λουκασένκο συγκάλεσε ταχέως σύνοδο με τους στρατιωτικούς. Η συνεδρίαση στο Μέγαρο της Ανεξαρτησίας αρχίζει περίπου σε μια ώρα", γύρω στις 10:00 ώρα Ελλάδος, αναφέρεται στον λογαριασμό στο Telegram "Pool Pervogo".

Η Ουκρανία δέχθηκε σήμερα επίθεση από τη Ρωσία κατά μήκος των συνόρων της με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα η ουκρανική συνοριοφυλακή.

"Το σύνορο του ουκρανικού κράτους δέχθηκε επίθεση από ρωσικά στρατεύματα από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ουκρανική μεθοριακή φρουρά.

"Επιθέσεις σε μονάδες στα σύνορα και σημεία ελέγχου βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρήση πυροβολικού, βαρέως εξοπλισμού και με ελαφρά όπλα", προσθέτει η συνοριοφυλακή στην ανακοίνωσή της, στην οποία γνωστοποιεί επίσης ότι γίνονται ενέργειες δολιοφθοράς και αναγνωριστική δράση.

Η Ρωσία μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό μέσα στην Ουκρανία από την προσαρτημένη Κριμαία και πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στη χώρα παντού ως τη δυτική περιοχή Λβιβ, ανακοίνωσε επίσης το Κίεβο.

Παράλληλα η Ουκρανία αντιμετωπίζει αδιάκοπα κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails