© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

"Πρώτος Πετεινός στον Άδη". Μια μεταπτυχιακή διατριβή του Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια για τον Δημήτρη Λάγιο


Στις 25 Φεβρουαρίου 2022 παρουσιάστηκε η μεταπτυχιακή διατριβή του ζακύνθιου ΙΩΑΝΝΗ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, στο νησί της Λέσβου. Πρόκειται για τη μελέτη εκθεσιακού σχεδιασμού ενός οπτικοακουστικού και σχολιαστικού αφιερώματος για τα «πάθη» και το έργο του Λάγιου.
«Το μαύρο είναι η γυάλινη σφαίρα μου. Από το μαύρο και μόνο μέσα από αυτό, βλέπω τη ζωή ν’ αναδύεται». Henri Michaux
Μέσα σε μια αλληγορική συνθήκη ονείρου και μέσα από αφαιρετικές εγκαταστάσεις παρουσιάζονται όλες οι προσλαμβάνουσες του ζακυνθινού συνθέτη που άφησε το δικό του στίγμα στη σύγχρονη ελληνική μουσική. To storytelling της έκθεσης στηρίχτηκε σε δύο βασικούς άξονες: τη ζωή και το έργο του Λάγιου, σε συνάρτηση με τα δρώμενα της Μεγάλης Παρασκευής στη Ζάκυνθο. Δρώμενα στα οποία, από τη μία καθρεφτίζεται η ψυχοσύνθεση του συνθέτη και από την άλλη, δρώμενα που σχολιάζουν το πώς η τοπική κοινωνία τον αντιμετώπισε, πριν και μετά τον θάνατό του. Πώς δηλαδή από την «σταύρωση» φτάσαμε στη «θέωση». Πρωταγωνιστής το μοβ neon που διατρέχει μια σκοτεινή πολιτεία. Εκεί, κι ενώ ο Χριστός σταυρώνεται, ενταφιάζεται και ανασταίνεται, τον επισκέπτη στοιχειώνει η ψυχή του Λάγιου, που ανάμεσα στις καμάρες και τους μακρινούς ήχους φιλαρμονικής και ψαλμωδιών, ψάχνει να βρει το δίκιο της.
Πέρα από την έκθεση (σενάριο, σκηνογραφικά στοιχεία, ηχοτοπίο-μουσική, οπτική ταυτότητα, προώθηση), παρουσιάζεται για πρώτη φορά ολοκληρωμένο το Αρχείο Δημήτρη Λάγιου (δωρεά Πέγκυς Λάγιου, 2014, Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων), καθώς και βιογραφικά στοιχεία και πληροφορίες από την εργογραφία του. Σε ειδικό υποκεφάλαιο, έγινε απόπειρα καταγραφής όλων των επετειακών δράσεων που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι σε Ελλάδα και Κύπρο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από τον θάνατό του (11/4/1991-2021).
Για την συγγραφή αυτής της μελέτης, εκτός από την οικογένεια και τους φίλους του ο πονήσας ευχαρίστησε τους νέους φίλους-συναδέλφους τους από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία – Κατεύθυνση Μουσειολογίας» και τους επιβλέποντες καθηγητές του Νάσια Χουρμουζιάδη και Αλέξανδρο Τούρτα, οι οποίοι στήριξαν την ιδέα, καθώς και την Ελισάβετ Κελίδου που συμπλήρωνε την τριμελή επιτροπή αξιολόγησης. Ευχαριστίες επίσης εξέφρασε στον εικαστικό Χρήστο Μπάρλο για την παραχώρηση του έργου του για τον Δημήτρη Λάγιο, στον πρώην πρόεδρο του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων Διονύση Σέρρα, στην διευθύντρια Κατερίνα Δεμέτη και στον επιμελητή Μιχάλη Δεμέτη για την χορήγηση υλικού.
Κλείνουμε αυτή την σύντομη παρουσίαση με δύο στίχους, τους οποίους ο Ι. Π. Κ. χρησιμοποίησε στην εργασία του:
«[…] Εγώ θα μισώ τ’ ασβεστωμένα τα σπίτια τα χαμώγια της χαμένης πατρίδας και όσα τραγουδήθηκαν / την αποψινή των αισθήσεων κατάνυξη / που ‘χει τη γεύση λες από αγιόκλημα ή λιωμένη ασπιρίνη […]» (Παναγιώτης Καποδίστριας, «Καλός Οιωνός (του φίλου που σκορπίστηκε)» Δημήτρης Λάγιος - Ερωτική Πρόβα στο Θάνατο, 1996, εκδ. Καστανιώτη, σελ. 91).
Μπορείτε να ακούσετε τα επιλεγμένα κομμάτια της έκθεσης ΕΔΩ!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails