© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 4 Απριλίου 2022

Ανακοίνωση της Πρόεδρου των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας για την εισβολή των Ρώσων στη χώρα

Ανακοίνωση της Πρόεδρου των Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, κας Αλεξάνδρας Προτσένκο-Πιτσατζή

"Αγαπητοί συμπατριώτες!
Αγαπητοί εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Διπλωματικού Σώματος και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!
Αγαπητοί δημοσιογράφοι!
Πέρασαν ήδη τέσσερις μέρες από τότε, που ξέφυγα από την κόλαση, που έχει μετατραπεί η αγαπημένη μας Μαριούπολη. Εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, προσωπικά στον κ. Αθανάσιο Καφόπουλο, τον Πρέσβη κ. Φραγκίσκο Κωστελλένο, την κα Εύα Παπαδάτου, την Πρέσβη της Ελλάδος στο Βουκουρέστι, κα Σοφία Γραμματά, οι οποίοι φρόντιζαν η διαδρομή μου προς την Ελλάδα να είναι ασφαλής.
Πονάω όταν σκέφτομαι τι όλεθρο περάσαμε στην πολιορκημένη Μαριούπολη, η οποία πήρε το όνομά της από την Υπεραγία Οδηγήτρια και με την εικόνα της οποίας οι πρόγονοί μας εκτοπίστηκαν από την Κριμαία το 1778-1779. Με κακουχίες και στερήσεις έφτασαν στις άγριες στέπες της Αζοφικής και ίδρυσαν στις 15 Αυγούστου 1780, τη Μαριούπολη, την πόλη της Μαρίας.
Αυτός ο πανέμορφος τόπος στα παράλια της Αζοφικής Θάλασσας με μοναδική ιστορία ήταν η πρωτεύουσα της Ελληνικής Διασποράς της Ουκρανίας, ήταν η πόλη των χαλυβουργών, ναυτικών, επιστημόνων. Ήταν η πόλη των χαμογελαστών παιδιών, η οποία άνθισε την εποχή της ανεξάρτητης Ουκρανίας και στην οποία ζούσαν αρμονικά εκπρόσωποι όλων των εθνικοτήτων. Η πόλη αιμορραγεί, είναι κατεστραμμένη και διαλυμένη. Δεν είναι διαλυμένο, όμως, το πνεύμα της.
Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ούτε στο πιο άσχημο όνειρό του ότι θα καταστρέψουν τη Μαριούπολη με τρομακτική αγριότητα, ότι οι κάτοικοί της θα κάνουν αγώνα επιβίωσης χωρίς ρεύμα, χωρίς θέρμανση, χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα. Ότι δε θα υπάρχει δυνατότητα να φτάσει στην πόλη ούτε καν η ανθρωπιστική βοήθεια και να ανοίξουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Αυτός ήταν και ο λόγος που από την αρχή των ένοπλων συγκρούσεων μόνο ελάχιστοι κάτοικοι κατάφεραν να ξεφύγουν από την κόλαση.
Στην ανακοίνωση του Δημάρχου της πόλης, κ.Boychenko, αναφέρονται τα εξής στοιχεία: 5 χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης, έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα στους οποίους 210 παιδιά. Το 90% των κτηρίων της πόλης βομβαρδίστηκε, ενώ το 40% των πολυκατοικιών καταστράφηκε ολοσχερώς.
Καταστράφηκαν ολοσχερώς επτά νοσοκομεία και άλλα τρία μερικώς, ενώ χτυπήθηκε και ο γίγαντας χαλυβουργίας της Ουκρανίας, το εργοστάσιο Azovstal. Αυτά τα στοιχεία δεν είναι πλήρη, γιατί πολλοί κάτοικοι της Μαριούπολης ή αγνοούνται ή θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους. Υπολογίζεται ότι 150 χιλιάδες άνθρωποι ακόμα βρίσκονται στην Μαριούπολη.
Τα 48 ελληνικά χωριά της Αζοφικής βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο και αποσυνδέθηκαν από τα ουκρανικά δίκτυα τηλεφωνίας, παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου. Ο ρωσικός στρατός εξορίζει βιαίως τους κατοίκους της Μαριούπολης προς τη Ρωσία. Συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του Δήμου Μαριούπολης, μόνο την τελευταία εβδομάδα εκτοπίστηκαν
600 άτομα, μεταξύ των οποίων το προσωπικό το 1ου Δημόσιου Νοσοκομείου και το προσωπικό και ασθενείς του 2ου Μαιευτηρίου της πόλης.
Σημαντικές ζημιές υπέστησαν όλα όσα έχουν ανεγερθεί τα χρόνια της εποικοδομητικής εθνικής πολιτικής της Ουκρανίας στη Μαριούπολη και την ευρύτερη περιοχή και με στήριξη των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου, του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, διεθνών ιδρυμάτων και οργανισμών.
Σοβαρή ζημιά υπέστησαν τα κτήρια του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μαριούπολης, μοναδικής εστίας διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στην περιοχή της Αζοφικής.
Από θαύμα έχει σωθεί μέχρι στιγμής το Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας, παρά τις υλικές ζημιές που έχει όταν βομβαρδίστηκε το Ελληνικό Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο.
Στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ομοσπονδίας, σκοπός της όποιας είναι η διατήρηση των ηθών, εθίμων και παραδόσεων της ομογένειας στην Ουκρανία, γίνονταν οι Ημέρες του Ελληνικού πολιτισμού, τα φεστιβάλ Ελληνικού τραγουδιού, οι ολυμπιάδες μαθητών και φοιτητών για την Ελληνική γλώσσα. Εδώ μέχρι την τελευταία στιγμή εκδιδόταν η εφημερίδα της ομογένειας «Οι Έλληνες της Ουκρανίας».
Επίσης βομβαρδίστηκαν ο ναός του Αγίου Γεωργίου στην κωμόπολη Σαρτανά, το Πολιτιστικό Κέντρο της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης «Μαιώτιδα».
Ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας δηλώνω υπεύθυνα και υπόσχομαι ότι δε θα επιτρέψουμε να καταστραφεί η Ελληνική ομογένεια, η οποία διαμένει στην Ουκρανία εδώ και 27 αιώνες.
Από Έλληνες που προσωρινά προσέφυγαν στην Ελλάδα δημιουργήσαμε τον πυρήνα της Ομοσπονδίας. Είμαστε έτοιμοι και ελπίζουμε με τη βοήθεια και στήριξη του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος και της Πρεσβείας της Ουκρανίας στην Αθήνα, και συγκεκριμένα του κ. Πρέσβη, Serhiy Shutenko, να αναπτύξουμε κοινωνικά προγράμματα για τους Έλληνες της Ουκρανίας και για τους ουκρανούς πολίτες όλων των ηλικιών και όλων των εθνικοτήτων. Επίσης, δεν πρόκειται να ξεχάσουμε εκείνους που έμειναν πίσω σε κατεχόμενες περιοχές, όπως εκείνους που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Το μεγαλείο και η ομόνοια του Ουκρανικού λαού είναι το πολυεθνικό μωσαϊκό της χώρας, οι κάτοικοι της οποίας ζούσαν ειρηνικά και ισότιμα πριν την εισβολή της Ρωσίας. Όλοι μαζί θα καταφέρουμε η Ουκρανία μας να ανθίσει ξανά. Εύχομαι σε όλες και όλους ειρήνη και υγεία.
Ζήτω Ουκρανία! Ζήτω η Ελλάδα! Ζήτω η φιλία μεταξύ των λαών μας!"








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails