© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

«Εσταυρωμένη Ουκρανία | Crucified Ukraine». Έκθεση του Danylo Movchan στο «Αληθώς» (19-29.4.2022)

Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου «Αληθώς», συνεχίζοντας για τέταρτη χρονιά τις εικαστικές δράσεις του, οργανώνει έκθεση με 38 ψηφιακές ακουαρέλες του ουκρανού ζωγράφου και αγιογράφου Danylo Movchan, που τιτλοφορείται «Εσταυρωμένη Ουκρανία | Crucified Ukraine».

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκθεσης, Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας, πρόκειται για έργα που παρουσιάζουν την φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία, και πώς η δημιουργικότητα μπορεί να επιβραδυνθεί από τα γεγονότα και να μεταμορφωθεί σε ανάγκη επιβίωσης της ίδιας της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Κατά την έκθεση των έργων αυτών, ο επισκέπτης θα κληθεί να πάρει την θέση που θέλει να κρατήσει απέναντι στα «πάθη τα σεπτά» των Ουκρανών: απλός παρατηρητής, εξανιστάμενος ή συμπροσευχόμενος;

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, στο προλογικό μήνυμά του, σημειώνει: «Δεν υπάρχουν χρώματα στη γη για να μεταφέρουν αυτή την τραγωδία. Η ζωή σε κατάσταση πολέμου έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στον κόσμο μου. Εικόνες πολέμου άρχισαν να δημιουργούν στη φαντασία μου αυτές τις συνθέσεις. Αναβάλλω τη σχεδίαση αγιογραφιών… Δεν υπάρχει γαλήνη στην ψυχή για να συνεχίσει αυτή την ιερή δημιουργία».

Η έκθεση φιλοξενείται στην Βιβλιοθήκη - Αίθουσα Τέχνης «Αληθώς», πλησίον του Ιερού Ναού της Παναγούλας Μπανάτου Ζακύνθου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό, κατόπιν συνεννόησης, τις ημέρες Μεγαλοβδόμαδου και του Πάσχα, έως 29/4/2022 (τηλέφωνο επικοινωνίας: 6947963626).


WHO IS WHO


Ο Danylo Movchan γεννήθηκε στην πόλη Λβιβ της Ουκρανίας το 1979. Σπούδασε αποκατάσταση έργων τέχνης στο Κρατικό Κολλέγιο Διακοσμητικών και Καλών Τεχνών “Ivan Trush” της Λβιβ και φοίτησε στο τμήμα Ιερών Τεχνών της Εθνικής Ακαδημίας Τεχνών. Από το 2012 είναι μέλος της Ένωσης Ουκρανών Εικονογράφων. Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 90 ομαδικές εκθέσεις κι έχει κάνει δεκάδες ατομικές εκθέσεις στην Ουκρανία και στο εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε ναούς και ιδιωτικές συλλογές σε Ουκρανία, Πολωνία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Φινλανδία, Καναδά και Αμερική.

Εκθέσεις και Projects

2006 – Andrey Sheptytsky National Museum in Lviv (Ukraine)

2009 – “Embodiment”, Ukrainian Catholic University, Lviv (Ukraine)

2012 – “The song of the songs”, Art Centre IMPART, Wroclaw (Poland)

2012 – “Heavenly”, Contemporary Sacred Art Gallery Iconart, Lviv (Ukraine)

2012 – “Trapeza”, DETENPYLA Gallery, Lviv (Ukraine)

2013 – “A Human and a cherub”, Częstochowa, Poznan, Lodz (Poland)

2014 – “Lost Wings”, Sweet Art Gallery, Chernivtsi (Ukraine)

2015 March – “Iconart: Vision of the World Unseen”, group exhibition of Contemporary Sacred Art Gallery Iconart in the Ukrainian Institute of America, New York (USA)

2016 – the exhibition in the Feast of the Cross Church, Wroclaw (Poland)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails