© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Σκιαγραφώντας την πόλη της Λευκάδας. Από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας μέχρι τη Αμαξική και τη σύγχρονη πόλη [video]

Ο αγαπητός φίλος ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ μάς γράφει: 


Την Πέμπτη 31 Μαρτίου στα πλαίσια του Διεπιστημονικού Σεμιναρίου «Διαδρομές Ιστορίας και Τέχνης στη Λευκάδα» που διοργανώνει ο π. Ιωαννίκιος Ζαμπέλης είχα τη χαρά να δώσω μια ομιλία με θέμα:

Ενώνοντας τα νήματα της ιστορίας

Μια σκιαγραφία της πόλης της Λευκάδας

Από το Κάστρο της Αγίας Μαύρας μέχρι τη Αμαξική και τη σύγχρονη πόλη

 

Ευχαριστίες σε όλους και όλες που την παρακολούθησαν. Για όσους και όσες δεν μπορέσατε να είστε μαζί μας αλλά και για τους φιλίστορες που ενδιαφέρεστε για το θέμα η ομιλία βιντεοσκοπήθηκε και μπορείτε να την παρακολουθήσετε ακολούθως: 


 

Μια ομιλία για την ιστορική πορεία της πόλης της Λευκάδας ανά τους αιώνες (την οικιστική, πολεοδομική, αρχιτεκτονική, κοινωνικοοικονομική και πολιτιστική της εξέλιξη και τα γεγονότα που εν τέλει καθόρισαν την ιστορία της) βασισμένη στο σύνολο των έντυπων πηγών που την αφορούν αλλά και στην πολυετή έρευνα σε αδημοσίευτα αρχεία και συλλογές. Έρευνα που επεκτάθηκε στον χώρο του Ιονίου κι ακόμη μακρύτερα στη Δύση και την Ανατολή, ώστε η πόλη να μπορέσει να ενταχθεί ως μελέτη περίπτωσης σε μεγαλύτερα πλαίσια.

    Ένα πανόραμα που περιλαμβάνει Φράγκους ιππότες, Οθωμανούς κατακτητές και πειρατές, ποντοπόρους Λευκαδίτες ναυτικούς, ευγενείς και ποπολάρους, πολέμους, εξεγέρσεις, σεισμούς και θανατηφόρες επιδημίες, ενδυμασίες, έθιμα και νοοτροπίες…

    Την παρουσίαση συνοδεύουν 80 διαφάνειες με χάρτες, γκραβούρες και φωτογραφίες.

    Συν τω χρόνω, η ομιλία, θα πάρει τη μορφή κειμένου και θα δημοσιευθεί κι ελπίζω, μετά την έκδοση του Λεξικού μου να αποτελέσει και τη «μαγιά» για μια πολύ-πολύ μεγαλύτερη και συνθετότερη εργασία με θέμα την πόλη της Λευκάδας που θα εκδοθεί σε βιβλίο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails