© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Όταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ επισκέφτηκε την Παναγούλα Βανάτου (22.8.2017)

Στο πλαίσιο της πανορθόδοξης αναφοράς στην εκδημία προς Κύριον του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄, αναθυμούμαστε ότι βρέθηκε στη Ζάκυνθο κατά το εορταστικό τριήμερο για τον Άγιο Διονύσιο, τον Αύγουστο του 2017, επί τη 300ετηρίδι της Μεταθέσεως του Πολιούχου του νησιού από τα Στροφάδια στη Ζάκυνθο (1717-2017).
     Όντας, λοιπόν, στον τόπο μας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου επισκέφτηκε περί το μεσημέρι της 22ας Αυγούστου 2017, ευλαβικός περιηγητής τον Ναό της Παναγούλας μας, εδώ στο Βανάτο της Ζακύνθου, συνοδευόμενος από τον τότε Αρχιδιάκονό του Dr Κυπριανό Κουντούρη, Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής της Εκκλησίας της Κύπρου. 
     Ο ηγέτης της κατά Κύπρον Εκκλησίας εισήλθε στον Ναό μας κρουομένων των κωδώνων του καμπαναρίου και προσκύνησε ευλαβικά την εφέστια Εικόνα της μεγαλομάτας Παναγίας, της επονομαζομένης "Παναγούλας", προστάτιδος της περιοχής. 
     Ο Εφημέριος και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζ. π. Παναγιώτης Καποδίστριας, αναφέρθηκε δι' ολίγων στο ιστορικό του Ναού και των θησαυριζόμενων Εικόνων: α) Πρώτη ιστορική μαρτυρία περί του Ναού το 1510, β) η τελευταία σημερινή μορφή του, άρχισε να ανεγείρεται το 1972, αντίγραφο εξωτερικά του μη υπάρχοντος σήμερα Ναού του Αγίου Λουκά πόλεως Ζακύνθου και εγκαινιάστηκε το 1980, γ) ο εσωτερικός χρυσοξυλόγλυπτος διάκοσμος είναι έργο της τελευταίας δεκαπενταετίας και δ) η περίπυστη Εικόνα της Παναγούλας, εντός της χρυσοξυλόγλυπτης Καθέδρας Της, φέρει υπογραφή Νικολάου Καλέργη, 1742.

[Φωτογραφίες: π. Κυπριανός Κουντούρης και Σπύρος Νέγκας]   














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails