© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2022

Άξιον εστί να τιμάμε πάλι και πάλι τη Μαρία Ρουσέα

Κείμενο - παρουσίαση: π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Με ικανοποίηση πληροφορούμαστε ότι το Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων κατ' αυτές τις εόρτιες ημέρες του Δωδεκαημέρου 2022-23 τιμά την ζωγράφο της Ζακύνθου ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΕΑ, την οποίαν απαξάπαντες αγαπάμε και σεβόμαστε, κυρίως διότι η ίδια, με τη μακρά ζωή και το πρωτότυπο έργο της αγάπησε τον τόπο της, ο δε χρωστήρας της, ευοίωνος για την εποχή της, αθανάτισε τόπους και τρόπους μιας Ζακύνθου, η οποία πλέον δεν υφίσταται, δεδομένου ότι η οργή του Εγκέλαδου τα αφάνισε από προσώπου  γης

Αναθυμούμαστε ότι πριν από λίγα μόλις χρόνια το ίδιο το φιλόκαλο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων ξανατίμησε την επιφανή Ζακύνθια, την αγαπημένη μας Μαρία Ρουσέα, από 8 έως 18 Αυγούστου 2014, φιλοξενώντας μια αποχαιρετιστήρια -από πλευράς της- αναδρομική έκθεση, με τίτλο "Αποχαιρετισμός", με την φυσική της παρουσία, μια και τώρα, λόγω γηρατειών και της πανδημίας, δεν βγαίνει από το σπίτι. Εσείς μπορείτε να δείτε φωτοστιγμιότυπα από εκείνη την έκθεση του Μουσείου, ΕΔΩ!

Τα χρόνια πέρασαν και μια νέα έκθεση ήρθε να προστεθεί στις τιμητικά αναδρομικές για την αξιότιμη Ζακυνθία! Την 31η Ιουλίου 2021, στην αποδρομή του Κορονοϊού, πλήθος φιλότεχνων έσπευσε στο Βανάτο, έδρα του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Αληθώς", όπου έγιναν τα Εγκαίνια αυτής της νεότερης έκθεσης, με τίτλο "Σε μαύρο άσπρο φως". Φωτοστιγμές αυτής της έκθεσης, αναδημοσιεύουμε παρακάτω, για να ξαναζήσουμε και να χαρούμε εκείνες τις ευφρόσυνες στιγμές. Σημειωτέον ότι όλα σχεδόν τα έργα που εκτέθηκαν προέρχονταν από την ιδιωτική συλλογή του π. Παναγιώτη Καποδίστρια. Η ίδια μάλιστα η δημιουργός Ρουσέα ήταν "παρούσα", μέσω ενός βίντεο που μεταδιδόταν στην έκθεση. Δείτε το και αυτό παρακάτω.

Μια ψηφιακή εκδοχή της ίδιας έκθεσης του Κέντρου "Αληθώς", με τίτλο "Σε μαύρο άσπρο φως | digital version", λειτούργησε το καλοκαίρι του 2022. Σε αυτή την εκδοχή, παρουσιάστηκαν πίνακες, ακουαρέλες, σχέδια και εικονογραφήσεις, ενώ σε ειδικές ενότητες, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί ακόμη να διαβάσει κείμενα για τη Μαρία Ρουσέα, αλλά και να παρακολουθήσει το οπτικοακουστικό υλικό που ετοίμασε η ίδια για τις ανάγκες της έκθεσης. 

Άξιον εστί, λοιπόν, να τιμάμε όσους μάς έχουμε τιμήσει. Πάλι και πάλι και διηνεκώς!  Επιτρέψατέ μου, να της ξανα-αφιερώσω κάποιους παλαιότερους στίχους (2005), γραμμένους εξ αγάπης πολλής για την αγέρωχη καλλιτεχνική κορμοστασιά της:

ΜΕ ΑΣΠΡΟ ΜΑΥΡΟ ΦΩΣ

Στη Μαρία Ρουσέα

Μια ζωή πηγαινέλα χαμηλά στο Ψήλωμα
με τον ήλιο απέναντι τραυματική εμπειρία
εντός εκτός
αλλόκοτες χημείες τ’ ουρανού
στο πρώτο αστροπελέκι
μηχανορραφίες εωσφόρων για το πώς
να ξαναγίνουν άγγελοι.

Μα, να σοβαρευτούμε:

Πάσχεις λοιπόν εκ γενετής
-το ξέρω καλά-
από χρωματοψία επιδεινούμενη
γι’ αυτό και κάθε που ακούς σεισμό
και μυρμηγκιάζεις
λούζεις με άσπρο μαύρο φως
έπιπλα αισθήσεις άλογα
πάντα με μαύρο άσπρο φως
παλέτες δέντρα σώματα

και μήτε που σε γνοιάζει πια
ότι σε λοιδορούν εν χορώ οι κοπέλες
για τον ισόβιο εγκλεισμό τους στην Ομορφιά
οι γοργόνες το ίδιο
και η Κυρά Πισκοπιανή γιατί εξαιτίας σου
ανάζησε
δίχως φιλίες προορισμό και μυρωδίες μεθυστικές.

(12-13.7.2005)

2 0 2 1

Το "Αληθώς" τιμά τη ζωγράφο ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΕΑ. Λαμπρά τα Εγκαίνια αναδρομικής Έκθεσής της 

Η Μαρία Ρουσέα στο σπίτι της, στο Λόφο του Στράνη, την Τετάρτη, 28.7.2021.

Τα Εγκαίνια της τιμητικής - αναδρομικής Έκθεσης της μεγάλης σύγχρονης Καλλιτέχνιδας της Ζακύνθου, πολυαγαπητής σε όλους μας ΜΑΡΙΑΣ ΡΟΥΣΕΑ, πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς το σαββατόβραδο, 31 Ιουλίου 2021, στην αίθουσα τέχνης του "Αληθώς", δηλαδή του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Ενορίας Βανάτου εν Ζακύνθω. 

Πάμπολλοι φιλότεχνοι προσήλθαν σε παρέες (προς αποφυγήν συνωστισμού), για να θαυμάσουν τα εκτιθέμενα έργα της Καλλιτέχνιδας και να εκφράσουν από καρδιάς λόγια αγάπης προς αυτήν. Άνθρωποι της Εκκλησίας, των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Επιστήμης, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι σωματείων και ιδρυμάτων, εκπαιδευτικοί παλαιότεροι και νεότεροι, ευάριθμα νέα παιδιά που θέλγονται γενικώς από την τέχνη, ειδικώς όμως όλοι ενθουσιασμένοι με την ζωγραφική της Ρουσέα, η οποία, παρότι έρχεται από παλιά και προσεισμικά του Τζάντε, αποπνέει ακόμη και ακόμη εφηβικό σφρίγος και άφθιτη νεανικότητα

Η ίδια η τιμώμενη Καλλιτέχνιδα δεν κατόρθωσε να είναι παρούσα αυτοπροσώπως, λόγω της προχωρημένης ηλικίας της, όμως την εκπροσώπησε άξια η Κόρη της, Σίσσυ, με την οικογένειά της. Ψηφιακώ τω τρόπω μπορούσαν οι επισκέπτες να δουν και να ακούσουν την Ρουσέα, μες από βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε πριν από λίγες ημέρες και παρεχόταν ως δυνατότητα μέσω QR code, καθώς επίσης ξενάγηση σε όλα τα έργα της έκθεσης.

Για όλα μόχθησαν ο επιμελητής της Έκθεσης Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας με τους συνεργάτες του. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

\





















































2 0 2 2
Έκθεση ζωγραφικής Μαρίας Ρουσέα: Σε άσπρο μαύρο φως / Digital Edition


Το Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης «Αληθώς», ξεκινώντας τις εικαστικές δράσεις του για το φετινό καλοκαίρι, δίνει την δυνατότητα στους φίλους του να δουν τα ζωγραφικά έργα της έκθεσης της Μαρίας Ρουσέα «Σε άσπρο μαύρο φως / Digital Edition». Η φυσική έκθεση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2021 και ήταν ένα αφιέρωμα του «Αληθώς» στην μεγάλη ζωγράφο της Ζακύνθου.

Στην φετινή ψηφιακή εκδοχή της παρουσιάζονται πίνακες, ακουαρέλες, σχέδια και εικογραφήσεις, ενώ σε ειδικές ενότητες κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να διαβάσει κείμενα για την Μαρία Ρουσέα, αλλά και να παρακολουθήσει το οπτικοακουστικό υλικό που ετοίμασε η ίδια για τις ανάγκες της έκθεσης.

Ο «ψηφιακός» επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει σημαντικές στιγμές του πολυποίκιλου εικαστικού έργου της, το οποίο αποτελεί ένα αφιέρωμα καρδιάς στην αγαπημένη της Ζάκυνθο.

Μπορείτε να δείτε το ψηφιακό αφιέρωμα εδώ:

https://sites.google.com/view/mariarousea2021

Σκανάρετε με το κινητό σας για να δείτε την έκθεση:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails