© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Ειρηνευτικές συνομιλίες: Γιατί το Κίεβο δεν πρέπει να διαπραγματευτεί κατάπαυση του πυρός με τη Μόσχα

 Διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη, 29 Μαρτίου 2022

Γράφει ο Βιτάλι Ρίσκο,

Επισκέπτης ερευνητής στο Κέντρο Διατλαντικού Διαλόγου 

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου του 2022, οι πιθανές διαπραγματεύσεις και η ειρήνη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν συζητηθεί ευρέως. Η ιδέα αυτή ήταν διαδεδομένη στα δυτικά μέσα ενημέρωσης και στον πολιτικό λόγο πολλών κρατών. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες και οι επικεφαλής αναλυτές τους πίστευαν ότι η Ουκρανία θα έπεφτε σε λίγες ημέρες, η διαμεσολάβηση για μια ψυχρή ειρήνη ή ένα άλλο "Μινσκ-3" φαινόταν αρκετά ευνοϊκή - θα ικανοποιούσε τις ανάγκες της Ρωσίας, θα επισημοποιούσε την υποστήριξη προς την Ουκρανία, θα επέτρεπε στις δυτικές χώρες να συνεχίσουν να κάνουν "business as usual" με τη Μόσχα και θα μείωνε τυχόν πρόσθετο κόστος που θα αντιμετώπιζε η Δύση. Οι επιτυχημένες αμυντικές και αντεπιθετικές επιχειρήσεις που διεξήγαγε η Ουκρανία και η απίστευτη ανθεκτικότητα των Ουκρανών έδειξαν ότι η Ουκρανία μπορούσε όχι μόνο να αντέξει τη ρωσική επιθετικότητα, αλλά ακόμη και να κάνει τη Ρωσία να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα για τον πόλεμο της επιλογής της. Επιπλέον, σημαίνοντες πολιτικοί και επαγγελματίες του στρατού υποστήριξαν ότι η Ουκρανία ήταν σε θέση να απελευθερώσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών που είχαν καταληφθεί πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή, καθώς και τη χερσόνησο της Κριμαίας, κάτι που δεν συνέπιπτε ακριβώς με τις πεποιθήσεις ορισμένων παγκόσμιων ηγετών, μελετητών διεθνών σχέσεων και αναλυτών.

Υπάρχει σημαντική ασυμβατότητα συμφερόντων μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών. Αυτό φάνηκε κατά τις πρώτες προσπάθειες διεξαγωγής ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στη Λευκορωσία και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Τουρκία. Αρκετοί γύροι διαπραγματεύσεων δεν έφεραν τα μεγάλα απτά αποτελέσματα που θα μπορούσε να ελπίζει κανείς στη Δύση. Πολλοί ισχυρίστηκαν ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφερόταν καθόλου για μια διπλωματική λύση, διαμορφώνοντας τους στόχους της ως "αποστρατιωτικοποίηση" και "αποναζιστικοποίηση" της Ουκρανίας. Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία είχε επιδείξει μεγαλύτερη ευελιξία από τη Ρωσία, όταν το Κίεβο ήταν έτοιμο για κάποιους συμβιβασμούς όσον αφορά το ουδέτερο καθεστώς της, τα ζητήματα της ρωσικής γλώσσας και την επιστροφή στο status quo που υπήρχε πριν από τις 24 Φεβρουαρίου. Μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι οι δύο προαναφερθέντες μυστηριώδεις στόχοι παραμένουν επίκαιροι για το ρωσικό πολιτικό κατεστημένο. Αυτό δείχνει ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να κατακτήσει την Ουκρανία με όλα τα μέσα: να σκοτώσει όποιον της αντιτίθεται και να καταστρέψει την Ουκρανία μαζί με την εθνική της ταυτότητα. Ως εκ τούτου, η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να υπογράψει άλλη μια συμφωνία "Μινσκ-3", η οποία δεν θα έδινε εγγυήσεις ασφαλείας και πλήρη αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας εντός των συνόρων του 1991.

Λόγω του γεγονότος ότι η Ουκρανία απελευθέρωσε τμήματα των εδαφών που κατείχε η Ρωσία και βρήκε πολλές αποδείξεις για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε, είναι απίθανο η Ουκρανία να μπορέσει να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη με τη Ρωσία. Επιπλέον, κανείς στην Ουκρανία δεν υποστηρίζει οποιαδήποτε ανταλλαγή εδαφών για τον τερματισμό της σύγκρουσης, η οποία έχει προκαλέσει αμέτρητες τραγωδίες στην ουκρανική κοινωνία. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Κοινωνιολογίας του Κιέβου τον Δεκέμβριο, το 85% των ερωτηθέντων σε όλη τη χώρα πιστεύει ότι, παρόλο που ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει περισσότερο και να απειληθεί η ανεξαρτησία της Ουκρανίας, η Ουκρανία δεν πρέπει να παραχωρήσει κανένα από τα εδάφη της σε καμία περίπτωση. Τα ζωτικά συμφέροντα των μερών είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, καθιστώντας τον διπλωματικό συμβιβασμό σχεδόν αδύνατο. Ωστόσο, από τις διαπραγματεύσεις προέκυψαν κάποια θετικά αποτελέσματα, όπως η απελευθέρωση ορισμένων αιχμαλώτων πολέμου και η απελευθέρωση του αποκλεισμού των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ώστε να αποκατασταθούν οι εξαγωγές σιτηρών για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που προκλήθηκε από την εισβολή. Αλλά και πάλι, αυτό ήταν δυνατό μόνο επειδή η Ρωσία είχε συμφέρον. Για παράδειγμα, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι αντιμετώπιζε προβλήματα στην εξαγωγή γεωργικών προϊόντων και ορυκτών λιπασμάτων λόγω των κυρώσεων. Η Μόσχα χρησιμοποιεί κάθε διπλωματική πρωτοβουλία για να κάνει συμβιβασμούς προκειμένου να άρει ορισμένες κυρώσεις που βλάπτουν τη ρωσική οικονομία. Ουκρανοί αναλυτές αναφέρονται μερικές φορές σε αυτό ως "στρατηγική των μικρών συμβιβασμών" που εφαρμόζει η Ρωσία προκειμένου να διατηρήσει τις σχέσεις της με τη Δύση και να κερδίσει παραχωρήσεις από αυτήν προκειμένου να διακηρύξει τη νίκη για το εσωτερικό της ακροατήριο. Με άλλα λόγια, η Ρωσία μπορεί να λέει ότι εξακολουθεί να είναι μια μεγάλη δύναμη και ότι οι άλλες ηγετικές δυνάμεις πρέπει να λάβουν υπόψη τους τη θέση της Ρωσίας.

Η συζήτηση για τις ειρηνευτικές συνομιλίες και η λανθασμένη αντίληψη των ρωσικών προθέσεων 

Μετά το ξέσπασμα του ολοκληρωτικού πολέμου, διάφοροι φορείς απηύθυναν εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. "Δώστε μια ευκαιρία στη διπλωματία" είναι ίσως η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη φράση που οδηγεί κάποιον να πιστέψει ότι όλες οι συγκρούσεις επιλύονται με διπλωματικά μέσα. Πιθανώς. Αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει σε αυτόν τον πόλεμο. Μερικές φορές, οι εκκλήσεις αυτές διατυπώθηκαν με τον τρόπο ότι η Δύση θα πρέπει να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία και να την αναγκάσει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Επιπλέον, τέτοιες προτάσεις διατυπώθηκαν από την αμερικανική στρατιωτική ηγεσία ή μέλη της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, γεγονός που δέχθηκε πολλές επικρίσεις. Για παράδειγμα, ο στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, επικεφαλής του ΓΕΕΘΑ, ο οποίος είναι ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματικός των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια διαφόρων φόρουμ πρότεινε ότι οι επιτυχημένες επιχειρήσεις της Ουκρανίας στο έδαφος δημιούργησαν ένα "παράθυρο ευκαιρίας" για να εμπλακεί με τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις από θέση ισχύος. Σημείωσε επίσης ότι δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί την Ουκρανία να νικά τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου. Μια άλλη ψευδαίσθηση που αναφέρεται ευρέως από τον Τύπο και τους πολιτικούς είναι ότι ο χειμώνας δυσχεραίνει τη διεξαγωγή στρατιωτικών επιχειρήσεων και την ήττα του εχθρού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, δεν έχουν διεξαγάγει χειμερινή εκστρατεία από τον πόλεμο στην Κορέα, ενώ η Ουκρανία έχει αποκτήσει εμπειρία στη χειμερινή πολεμική εμπλοκή μετά τη ρωσική εισβολή του 2014. Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, οι στρατιωτικές επιδόσεις μπορεί να επιδεινωθούν ή να βελτιωθούν. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης της Ουκρανίας για διαπραγματεύσεις. Το γεγονός και μόνο ότι ο Μίλεϊ τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων προκαλεί έκπληξη. Όντας μέλος του αμερικανικού στρατού, θα πρέπει να είναι εξοικειωμένος με αυτό και θα πρέπει να κατανοεί τις πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο, καθώς λαμβάνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Ένα νέο σκάνδαλο που αφορά τον Έλον Μασκ καταδεικνύει για άλλη μια φορά το επίπεδο παρανόησης και λανθασμένης αντίληψης για τη Ρωσία στη Δύση. Ο Μασκ πρότεινε απαράδεκτους όρους για τη διευθέτηση της σύγκρουσης - επαναληπτικές εκλογές στα κατεχόμενα πριν από την 24η Φεβρουαρίου εδάφη των περιφερειών Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, αναγνώριση της Κριμαίας ως τμήμα της Ρωσίας, εξασφάλιση της παροχής νερού στη χερσόνησο και ουδετεροποίηση της Ουκρανίας. Εμφανίστηκε στους Ουκρανούς ως πρόταση για μια νέα πολιτική κατευνασμού που δεν θα τερμάτιζε τον πόλεμο, αλλά θα ενθάρρυνε μόνο τον επιτιθέμενο να προσαρτήσει περισσότερα εδάφη. Η περίπτωση των tweets του Έλον Μασκ καταδεικνύει επίσης ότι η Δύση εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την επιρροή της ρωσικής προπαγάνδας. Μπορεί να φαίνεται ότι ο Μασκ δεν έχει καμία σχέση με τη διεθνή πολιτική, αν και η στάση του έγινε το αποκορύφωμα των όσων συζητήθηκαν από πολλούς πολιτικούς αναλυτές από την έναρξη της εισβολής. Μια τέτοια στάση ενώνει όσους βρίσκονται υπό την επιρροή της ρωσικής κληρονομιάς ότι είναι μια μεγάλη πυρηνική δύναμη, τα συμφέροντα της οποίας θα πρέπει να λαμβάνονται πρώτα υπόψη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι πολλοί στη Δύση τείνουν να ξεχνούν τα ιστορικά μαθήματα που υποτίθεται ότι έπρεπε να πάρει ο κόσμος μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Δεν προκαλεί μάλιστα έκπληξη το γεγονός ότι η μόνη χώρα που υποστήριξε ανοιχτά το "ειρηνευτικό σχέδιο" του Μασκ ήταν η Ρωσία και οι προπαγανδιστές της. Επιπλέον, ο Πάπας Φραγκίσκος προέτρεψε τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εμπλακεί σε σοβαρές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και ότι "όλοι οι παράγοντες της διεθνούς ζωής και οι πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση", αποτρέποντας "μια επικίνδυνη κλιμάκωση". Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά χαμηλή κατανόηση της σύγκρουσης και της κατάστασης επί του πεδίου. Ως εκ τούτου, τέτοιες εκκλήσεις παίζουν μόνο προς όφελος της Ρωσίας και δημιουργούν μια λανθασμένη αντίληψη για την Ουκρανία, η οποία "δεν θέλει την ειρήνη και απορρίπτει κάθε πρόταση αυτού του τύπου".

Στις 24 Οκτωβρίου, μια ομάδα προοδευτικών Δημοκρατικών απέστειλε επιστολή στον Τζο Μπάιντεν ζητώντας του να αναζητήσει επειγόντως δυνατότητες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. Του ζήτησαν επίσης να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Βασίζονταν στους φόβους για μια ρωσική πυρηνική επίθεση και το ξέσπασμα του Γ' Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού αντιμετώπισαν έντονες επικρίσεις, η επιστολή αποσύρθηκε την επόμενη ημέρα. Η επιστολή εστάλη αρκετές εβδομάδες αφότου η Ρωσία άρχισε να βομβαρδίζει την ενέργεια και τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας, προκαλώντας μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση. Η έκκληση αυτών των μελών του Κογκρέσου έστειλε ένα ανησυχητικό μήνυμα, το οποίο αμφισβητούσε τις προσπάθειες υποστήριξης που οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι έχουν ήδη παράσχει στην Ουκρανία και ανέδειξε μια άλλη απειλή: την πιθανή ανάμειξη της Ρωσίας στην εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Για παράδειγμα, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει διάφορες πολιτικές προσωπικότητες με επιρροή εντός των ΗΠΑ προκειμένου να προωθήσει την ατζέντα μιας "διπλωματικής λύσης" που θα ωφελούσε μόνο τη Ρωσία. Υπάρχει η πιθανότητα η Ρωσική Ομοσπονδία να προσπαθήσει να επωφεληθεί από αυτό για να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω τις ΗΠΑ σπέρνοντας τη διχόνοια και την ένταση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία θα επιτύχει μια διχασμένη Αμερική που αντιμετωπίζει δυσκολίες να συμφωνήσει για στρατιωτική βοήθεια και άλλα είδη βοήθειας προς την Ουκρανία. Με την προώθηση της ατζέντας των συνομιλιών, η Ρωσία θα επιτύχει μια παγωμένη σύγκρουση και θα έχει χρόνο να ανασυνταχθεί και να προετοιμαστεί για μια νέα εισβολή.

Φαίνεται ότι οι πολυάριθμες εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα, τα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες και οι αναλύσεις που παρέχονται από τις δυτικές κοινότητες εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων αναδεικνύουν ένα άλλο σημαντικό ζήτημα - πολλοί στη Δύση εξακολουθούν να βλέπουν την Ουκρανία μέσα από το πρίσμα της Ρωσίας. Πρόκειται πράγματι για ένα ζήτημα που βράζει, καθώς περιορίζει το πεδίο της έρευνας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες αντιλήψεις και για τις δύο χώρες. Ένα τέτοιο πρόβλημα είναι ιδιαίτερα εμφανές στα δυτικά ερευνητικά ιδρύματα, όπου οι εμπειρογνώμονες για τη Ρωσία και την Ευρασία πιστεύουν ότι γνωρίζουν πολύ καλά την Ουκρανία, απλώς και μόνο επειδή σπούδασαν στη Ρωσία ή έζησαν εκεί. Στην πραγματικότητα, πολλοί ερευνητές εξετάζουν την Ουκρανία από την οπτική γωνία της Ρωσίας, ως μια μεγάλη δύναμη στη μετασοβιετική περιοχή, τα συμφέροντα της οποίας είναι πάνω από τα συμφέροντα όλων των άλλων γειτονικών χωρών. Στην πραγματικότητα, αυτό παίζει με το όραμα της Ρωσίας για την κυριαρχία που χρονολογείται από την απολυταρχική αντίληψη του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα, θεωρεί τη χρήση βίας κατά των γειτόνων ως ζωτικό μέσο που αντιστοιχεί στο καθεστώς μιας μεγάλης δύναμης. Επιπλέον, πολλοί στην ακαδημαϊκή κοινότητα εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η Ουκρανία ανήκει στα "σύνορα" της Ρωσίας ή στη "σφαίρα προνομιακών συμφερόντων", όπως δήλωσε κάποτε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που προέκυψε από τον ανταγωνισμό του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης. Αναγνωρίζοντας αυτό και αγνοώντας ταυτόχρονα την Ουκρανία ως κυρίαρχο έθνος, η ανάλυση της Ουκρανίας ως κάτι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη Ρωσία υπονομεύει τη δυνατότητα κατανόησης των κινήτρων του Κρεμλίνου.

Από την άποψη αυτή, αξίζει να αναφέρουμε τον Αντρέας Ούμλαντ, πολιτικό επιστήμονα και αναλυτή του Κέντρου Ανατολικοευρωπαϊκών Σπουδών της Στοκχόλμης (SCEEUS) στο Σουηδικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων, ο οποίος δήλωσε ότι η ρωσική ηγεσία προβαίνει σε επιθετικές ενέργειες αφού γνωρίζει ότι αυτές θα οδηγήσουν σε νίκη. Οι νίκες της Ρωσίας στη Μολδαβία, την Τσετσενία, τη Γεωργία και την Ουκρανία (το 2014) δεν άμβλυναν τις ορέξεις της Μόσχας. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η Ρωσία προετοιμαζόταν και για άλλες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι επικίνδυνο να παρερμηνεύουμε τις ρωσικές προθέσεις, καθώς κάθε πιθανό κέρδος ή νίκη θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα επιθετικότητας μέχρι να σταματήσουμε τη Ρωσία.

Χωρίς υπερβολή, η Ρωσία μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βία, όχι με διπλωματικά παζάρια, όπως πολλοί τείνουν να πιστεύουν. Αντί να βρίσκει αντεπιχειρήματα γιατί η Ουκρανία δεν πρέπει να νικήσει, ή η Ρωσία δεν πρέπει να χάσει, ή υπάρχει ανάγκη να σωθεί το πρόσωπο του Πούτιν, η Δύση θα πρέπει να διεξάγει μια συστηματική δουλειά που θα συνεπάγεται την κάλυψη του γιατί η νίκη της Ουκρανίας είναι τόσο σημαντική όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Η εργασία αυτή θα απαιτούσε μια ουσιαστική ανασκόπηση της συμπεριφοράς της Ρωσίας σε διάφορες συγκρούσεις. Ο ρόλος της ιστορίας δεν μπορεί να υποτιμηθεί στην τρέχουσα πραγματικότητα, καθώς η ρωσική συμπεριφορά καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα ιστορικά προηγούμενα. Κάθε φορά που η Δύση δείχνει αδυναμία προς τη Ρωσία, η Μόσχα δεν φοβάται να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα πρότεινε ότι η Δύση θα πρέπει "να προετοιμαστεί καλύτερα για τη ρωσική ήττα ήδη από τώρα, αντί να προσπαθεί να εξηγήσει γιατί η Ουκρανία δεν μπορεί ή δεν πρέπει να νικήσει".

Η συμμετοχή της Ρωσίας στις ειρηνευτικές συνομιλίες: Συμφωνίες του Χασαβιούρτ και διαπραγματεύσεις του Μινσκ 

Όταν κάποιος προσεγγίζει τη συμπεριφορά της Ρωσίας κατά τη διάρκεια διαφόρων συγκρούσεων, είναι δυνατόν να εντοπίσει ένα κοινό μοτίβο ή μια κοινή στρατηγική που ακολουθεί η Ρωσία. Η Ρωσία έχει εμπλακεί σε πολυάριθμες στρατιωτικές δράσεις και διαπραγματευτικές διαδικασίες στον μετασοβιετικό χώρο και πέραν αυτού. Η πρότασή μου είναι να επικεντρωθούμε σε δύο παραδείγματα - τις Συμφωνίες του Χασαβιούρτ που υπογράφηκαν ως αποτέλεσμα του Πρώτου Πολέμου της Τσετσενίας και τις διαπραγματεύσεις του Μινσκ κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014-2015. Η λήξη του Πρώτου Τσετσενικού Πολέμου αποδεικνύει ότι ακόμη και αν καταφέρετε να επιτύχετε μια διπλωματική συμφωνία με τη Ρωσία, η Μόσχα θα την τηρήσει μόνο αν ανταποκρίνεται στα δικά της συμφέροντα. Η Ρωσία, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της Τσετσενίας, προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία που μπορεί να ερμηνευτεί με διάφορους τρόπους μέσω της χρήσης ασαφούς γλώσσας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εκστρατείας στην Τσετσενία, η Ρωσία ήλπιζε να καταστείλει το πολιτικό κόμμα του Τζοχάρ Ντουντάγιεφ, ο οποίος επεδίωκε την ανεξαρτησία της Τσετσενίας. Εφόσον οι προηγούμενες ρωσικές προσπάθειες για την απομάκρυνση του Ντουντάγιεφ απέτυχαν, η Μόσχα άρχισε να καταρτίζει σχέδια για στρατιωτική επέμβαση, η οποία υποτίθεται ότι θα διεξαγόταν με τρόπο αστραπιαίου πολέμου. Ωστόσο, παρά τις ρωσικές ελπίδες για μια γρήγορη πολιορκία, η εκστρατεία διήρκεσε σχεδόν δύο χρόνια. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να βρουν τρόπο να καταπολεμήσουν την τακτική του ανταρτοπόλεμου των Τσετσένων. Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το πλεονέκτημα της Ρωσίας σε ανθρώπινο δυναμικό, οπλισμό και αεροπορική υπεροχή, ο ρωσικός στρατός αντιμετώπισε σοβαρές απώλειες, οι οποίες προκάλεσαν πολιτική και κοινωνικοοικονομική κρίση στο εσωτερικό της χώρας. Υπήρξαν επίσης σοβαρές απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού - οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι οι Τσετσένοι έχασαν περίπου 100.000 αμάχους, κυρίως κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Ρωσίας στο Γκρόζνι, την πρωτεύουσα της Τσετσενίας. Η αποθάρρυνση των ρωσικών δυνάμεων και η αντίθεση του ρωσικού πληθυσμού σε μια μακροχρόνια σύγκρουση ήταν αυτά που έκαναν τη Ρωσία και τον πρόεδρο Γέλτσιν να επιδιώξουν διαπραγματεύσεις.

Πρώτος πόλεμος της Τσετσενίας. Πλάνα από την πρωτεύουσα της Τσετσενίας Γκρόζνι μετά από έντονους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Στην πρώτη εκστρατεία στην Τσετσενία, η Ρωσία ανακάλυψε ότι ο στρατός της δεν ήταν έτοιμος να πολεμήσει εναντίον των Τσετσένων. Ο πόλεμος αποκάλυψε τις αδυναμίες του ρωσικού στρατού και κανείς στο Κρεμλίνο δεν αρνήθηκε ότι έπρεπε να μεταρρυθμιστεί.

Οι εκπρόσωποι της Ρωσίας και της Τσετσενίας υπέγραψαν τη συμφωνία του Χασαβιούρτ το 1996. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Τσετσενίας θα έπρεπε να επιλυθεί με πολιτικά μέσα. Ορίστηκε προθεσμία για την αποχώρηση των ομοσπονδιακών στρατευμάτων από την Τσετσενία. Επίσης, η Ρωσία θα παρείχε βοήθεια για την αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής δομής της Δημοκρατίας. Οι ειδικοί σημειώνουν, ωστόσο, ότι η συμφωνία δεν εξηγούσε πώς τα μέρη σχεδίαζαν να αντιμετωπίσουν τη βασική αιτία της σύγκρουσης - τις φιλοδοξίες των Τσετσένων για ανεξαρτησία. Παρατηρητές υποστηρίζουν ότι ακόμη και η διατύπωση της συμφωνίας ήταν ασαφής, αφήνοντας στη Ρωσία κάποια ευελιξία για ελιγμούς στο μέλλον. Άλλοι ανέφεραν ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξάρτητη Τσετσενική Δημοκρατία με την υπογραφή της συμφωνίας του Χασαβιούρτ. Παρά το γεγονός αυτό, υποστηρίζουν ειδικοί του διεθνούς δικαίου, η αναφορά στο έγγραφο ότι τα μέρη ενεργούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία. Επίσης, είναι σκόπιμο να αναφερθεί το γεγονός ότι η έκβαση του Πρώτου Τσετσενικού Πολέμου δίχασε και τη ρωσική κοινωνία και το στρατό. Για παράδειγμα, ορισμένοι από τους Ρώσους στρατηγούς δήλωσαν ότι "η νίκη τους κλάπηκε" και ότι δεν τους δόθηκε μια τελευταία ευκαιρία να νικήσουν τους αντάρτες. Οι υπερπατριώτες της Ρωσίας χαρακτήρισαν τη συμφωνία του Χασαβιούρτ "συνθηκολόγηση" και "προδοσία" για τη Ρωσία. Αυτό, με τη σειρά του, άνοιξε το δρόμο για ρεβανσιστικά αισθήματα στη ρωσική κοινωνία και στις ρωσικές πολιτικές ελίτ, οι οποίες απαιτούσαν τη νίκη - κάτι στο οποίο στηρίζεται η νομιμοποίησή τους.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπ. Γιέλτσιν και ο Πρόεδρος της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ιτσκερίας Α. Μασκχάντοφ στη Μόσχα, 12 Μαΐου 1997

Εξαιτίας αυτού, η συμφωνία του Χασαβιούρτ είναι ένα σαφές παράδειγμα του πώς η Ρωσία συνεχίζει να προσπαθεί να επιτύχει τους στόχους της μετά την ήττα της. Η Μόσχα προσπαθεί να κερδίσει τη νίκη διορθώνοντας τα προηγούμενα λάθη της, οργανώνοντας καλύτερα σχέδια για στρατιωτικές επιχειρήσεις και αναδιοργανώνοντας τις στρατιωτικές της δυνάμεις. Η Ρωσία άλλαξε επίσης τη στρατηγική επικοινωνίας της και έδωσε προτεραιότητα στον πληροφοριακό πόλεμο. Στην πραγματικότητα, οι Ρώσοι προπαγανδιστές περιέγραψαν τον Δεύτερο Πόλεμο της Τσετσενίας ως έναν διαφορετικό πόλεμο, δίνοντας έμφαση στην "τρομοκρατική φύση της τσετσενικής απειλής". Συνέχισαν να αναφέρουν βομβιστικές επιθέσεις σε διαμερίσματα στη Μόσχα και σε άλλες πόλεις, οι οποίες, όπως υποστηρίζουν πολλοί ερευνητές, είναι έργο της FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας), προκειμένου να δικαιολογήσουν έναν νέο πόλεμο. Και η ρωσική κοινωνία άλλαξε σταδιακά τη γνώμη της για τον πόλεμο της Τσετσενίας. Το 65% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση δήλωσε ότι υποστηρίζει τη διατήρηση της Τσετσενίας εντός της Ρωσίας με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών. Χρησιμοποιώντας την περίπτωση του Πρώτου Τσετσενικού Πολέμου για να συνδεθεί με τα τρέχοντα γεγονότα, θα μπορούσε κανείς να βρει ενδιαφέροντα σχόλια του Ρώσου προπαγανδιστή Ζαχάρ Πριλέπιν. Σε μια διαφωνία με την Όλγα Σκαμπέεβα, μια άλλη κορυφαία Ρωσίδα προπαγανδίστρια, υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν θα επιτύχει τους στόχους της βομβαρδίζοντας τις υποδομές της Ουκρανίας. Αντ' αυτού, η Μόσχα πρέπει να διαπραγματευτεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Επιπλέον, ο Πριλέπιν προχώρησε ακόμη περισσότερο και είπε ανοιχτά ότι η Ρωσία πρέπει να εξαναγκάσει την Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία. Αυτό διότι η Μόσχα θα είναι απασχολημένη με την ανασυγκρότηση των δυνάμεών της και, στο τέλος, θα είναι ούτως ή άλλως έτοιμη να τελειώσει τον πόλεμο με στρατιωτική επίθεση. Επιπλέον, χωρίς κανέναν δισταγμό, ανέφερε ότι η Ρωσία χρειάζεται "ένα νέο Χασαβιούρτ", το οποίο βέβαια θα είναι ντροπή για τη Ρωσία, αλλά θα έχει μόνο προσωρινό χαρακτήρα για τη Μόσχα. Οι πραγματικές προθέσεις της Ρωσίας δεν μπορούν να εξηγηθούν παίρνοντας στα σοβαρά τα λόγια της ρωσικής προπαγάνδας. Ακόμη και έτσι, δεδομένου ότι οι τηλεοπτικές προπαγανδιστικές εκπομπές της Ρωσίας είναι συχνά σκηνοθετημένες, θα μπορούσε κανείς λογικά να υποθέσει ότι διατάχθηκαν από το Κρεμλίνο για να μεταφέρουν το μήνυμα ότι η Ρωσία χρειάζεται διαπραγματεύσεις.  

Οι δεύτερες συνομιλίες του "Normandy Format", Μιλάνο, 17 Οκτωβρίου 2014, με Πρόεδρο της Ουκρανίας τον Πέτρο Ποροσένκο

Είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων του Μινσκ - το 2014-2015, όταν η Ουκρανία αναγκάστηκε να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία λόγω των αποτυχιών στο πεδίο της μάχης. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία διαπραγματεύτηκε με τη Ρωσία υπό πίεση, η οποία προήλθε όχι μόνο από το Κρεμλίνο, αλλά και από τους εταίρους της Ουκρανίας - τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι οποίοι ενήργησαν ως διαμεσολαβητές κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Στην πρώτη προσπάθεια για την εγκαθίδρυση της ειρήνης, η Τριμερής Ομάδα Επαφής, η οποία αποτελούνταν από εκπροσώπους της Ουκρανίας, του ΟΑΣΕ και της Ρωσίας, συνέταξε το Πρωτόκολλο του Μινσκ. Μεταξύ των υπογραφόντων ήταν και οι εκπρόσωποι της λεγόμενης "Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ" (DPR) και της λεγόμενης "Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ" (LPR). Το πρωτόκολλο απέτυχε να αποφέρει αποτελέσματα, διότι οι μισθοφόροι υπό την ηγεσία της Ρωσίας συνέχισαν να παραβιάζουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και εξαπέλυσαν επιθετική επιχείρηση στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Επιπλέον, λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου, οι ουκρανικές δυνάμεις περικυκλώθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης για το Ιλοβάισκ, η οποία αποτέλεσε ένα από τα πιο τραγικά κεφάλαια στην ιστορία της ρωσικής εισβολής. Πριν από αυτό, τα ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωναν τη μία πόλη μετά την άλλη. Ωστόσο, οι τακτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού πέρασαν τα σύνορα στις 23 και 24 Αυγούστου, αλλάζοντας τις ισορροπίες και δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες για τις ουκρανικές δυνάμεις στο έδαφος. Δεδομένου ότι τα ουκρανικά στρατεύματα ήταν περικυκλωμένα, η ρωσική πλευρά πρότεινε το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, ο οποίος στη συνέχεια βομβαρδίστηκε ανελέητα από τον ρωσικό στρατό. Ο εκτιμώμενος αριθμός των απωλειών ποικίλλει, ωστόσο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα, η Ουκρανία είχε απώλειες 366 νεκρούς και 429 τραυματίες στρατιώτες, 128 αιχμαλωτίστηκαν και 158 αγνοούνται. Το χαρακτηριστικό επεισόδιο του Ιλοβάισκ δείχνει τι σημαίνουν στην πράξη οι εγγυήσεις της Ρωσίας.  

Συνάντηση στο πλαίσιο του "Normandy Format", Παρίσι, 9 Δεκεμβρίου 2019, με Πρόεδρο της Ουκρανίας τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Παρά τη συμφωνηθείσα κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με το Πρωτόκολλο του Μινσκ, οι Ρώσοι συνέχισαν να βομβαρδίζουν και να προελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος. Κατάφεραν να καταλάβουν το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, αφού τα ουκρανικά στρατεύματα το υπερασπίστηκαν επί 242 ημέρες. Στα τέλη Ιανουαρίου 2015, το Πρωτόκολλο του Μινσκ κατέρρευσε εντελώς, καθώς η Ρωσία δεν το πήρε στα σοβαρά. Η ανάγκη διεξαγωγής ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων προκλήθηκε από μια ακόμη μάχη για τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε. Η πόλη αυτή βρίσκεται σε έναν κόμβο αυτοκινητοδρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών. Παρόλο που η Ουκρανία, η Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία διεξήγαγαν συνομιλίες στις 12 Φεβρουαρίου και υπέγραψαν συμφωνία, οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν και να διεξάγουν επίθεση στο Ντεμπάλτσεβε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές απώλειες μεταξύ των Ουκρανών στρατιωτών. Φάνηκε ότι η Ρωσία καθυστερούσε επίτηδες την υπογραφή του εγγράφου προκειμένου να αυξήσει τη διαπραγματευτική της δύναμη και να επιτύχει καλύτερα αποτελέσματα, απλά και μόνο με την κατάληψη περισσότερων εδαφών. Ως εκ τούτου, η τελική έκδοση των συμφωνιών του Μινσκ επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις μάχες επί του εδάφους. Το Μινσκ-2 ήταν επομένως το αποτέλεσμα μιας απόλυτης διαφωνίας μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Η αλληλουχία των ενεργειών για την εφαρμογή της συμφωνίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια. Η Ουκρανία απαιτούσε ασφάλεια πριν προχωρήσει στην εφαρμογή του πολιτικού μέρους της συμφωνίας.

Μνημείο στην πόλη Λουτσκ για τους Ουκρανούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις μάχες για το Ντεμπάλτσεβε. 18 Φεβρουαρίου 2021

Στην πραγματικότητα, οι προβλέψεις των συμφωνιών του Μινσκ θα οδηγούσαν στην απώλεια της ουκρανικής κυριαρχίας μέσω της ομοσπονδιοποίησης. Αυτό θα καθιστούσε τις επανενταγμένες περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ εμπόδιο στην άσκηση μιας πραγματικά ανεξάρτητης εξωτερικής πολιτικής. Θα είχαν το δικαίωμα να ασκήσουν βέτο σε κάθε προσπάθεια ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι η Ουκρανία επωφελήθηκε από τη συμφωνία, καθώς της επέτρεψε να σταματήσει τις μεγάλες μάχες και έδωσε χρόνο στην Ουκρανία να ανοικοδομήσει τον στρατό και την οικονομία της. Αλλά και η Ρωσία κέρδισε ένα όφελος - είχε την ευκαιρία να κλιμακώνει την κατάσταση στο εσωτερικό της Ουκρανίας όποτε ήθελε για να προωθήσει τη δική της ατζέντα χωρίς να νοιάζεται πολύ για τη φήμη της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατάπαυση του πυρός συνήθως παραβιαζόταν - η Ρωσία δεν απέσυρε τον βαρύ οπλισμό και τα συστήματα πυροβολικού σύμφωνα με τη συμφωνία. Οι εκθέσεις του ΟΑΣΕ ανέφεραν συχνά παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός εκατοντάδες ή και χιλιάδες φορές την ημέρα. Θα υποστήριζα επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις του Μινσκ χρησιμοποιήθηκαν κυρίως από τη Ρωσία για να σχεδιάσει μια ολοκληρωτική εισβολή και να ελέγξει την αντίδραση της συλλογικής Δύσης. Ως αποτέλεσμα, η συμφωνία του Μινσκ στον πυρήνα της σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορεί να επιλύσει τη σύγκρουση.

Σε γενικές γραμμές, η Ουκρανία ταπεινώθηκε από τις συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να φέρουν περισσότερες απώλειες. Το OHCHR (Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα) σε μια από τις εκθέσεις του ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των εκτιμώμενων θυμάτων στην Ουκρανία από τον Απρίλιο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν μεταξύ 51.000 και 54.000. Περίπου 14.000 έως 15.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο και οι υπόλοιποι τραυματίστηκαν. Επιπλέον, η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν μέρος της σύγκρουσης, γεγονός που εμπόδισε περαιτέρω την εφαρμογή οποιασδήποτε συμφωνίας στην πράξη. Αφού ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας, η Μόσχα ανέμενε από την Ουκρανία να αποδεχθεί κάθε όρο που θα μπορούσε να έχει για την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Το υπόβαθρο και η απειρία του Ζελένσκι στην πολιτική έκαναν το Κρεμλίνο να πιστέψει ότι η ευέλικτη στάση του νεοεκλεγέντος Ουκρανού προέδρου θα λειτουργούσε υπέρ της Μόσχας. Ωστόσο, οι ρωσικές απαιτήσεις δεν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν, καθώς αυτό θα σήμαινε την απώλεια της κυριαρχίας της Ουκρανίας, κάτι που ήταν απαράδεκτο. Ως εκ τούτου, μετά τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου του Normandy Format το 2019, ήταν σαφές ότι οι ελπίδες της Ρωσίας να εξαναγκάσει τον Ζελένσκι να αποδεχθεί τις ρωσικές απαιτήσεις απέτυχαν. Υπάρχει ένα πρόβλημα που η Μόσχα εξακολουθεί να μην αντιλαμβάνεται όσον αφορά την αξιολόγησή της για την Ουκρανία. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, αυτός ή αυτή δεν θα αποδεχόταν ποτέ τους ρωσικούς όρους λόγω της στάσης μιας ζωντανής κοινωνίας των πολιτών. Το θέμα των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία είναι εξαιρετικά ευαίσθητο για τον ουκρανικό λαό. Οποιαδήποτε προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία θα συναντούσε ισχυρή αντίσταση από την κοινωνία και θα κατέληγε στην κατάρρευση της κυβέρνησης. Ακόμη και ο ίδιος ο Πρόεδρος Ζελένσκι επικρίθηκε συχνά για την ανακόλουθη στάση του απέναντι στη Ρωσία μετά την εκλογή του. Εκείνη την εποχή, πίστευε ότι ήταν δυνατόν να διαπραγματευτεί μια δίκαιη ειρήνη με το Κρεμλίνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της Ρωσίας για την Ουκρανία, είναι αρκετά σαφές ότι η Μόσχα δεν ενδιαφερόταν για μια ειρηνική διευθέτηση, δεδομένου ότι οι υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έχουν λάβει ρωσικά διαβατήρια. Οι ίδιες οι ρωσικές επίσημες πηγές ισχυρίστηκαν ότι εξέδωσαν περισσότερα από 720.000 διαβατήρια σε κατοίκους των λεγόμενων "DPR" και "LPR", γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Είναι οι διαφορετικές ερμηνείες της κυριαρχίας από την Ουκρανία και τη Ρωσία που βρίσκονται στο επίκεντρο των πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ως εκ τούτου, μια δίκαιη ειρηνευτική συμφωνία είναι απίθανο να επιτευχθεί, εκτός εάν η Μόσχα αλλάξει τη θέση της, η οποία παραμένει η ίδια από το 2014-2015.

Η προσπάθεια διαπραγμάτευσης για ειρήνη με τη Ρωσία τότε και τώρα είναι ένα κρίσιμο λάθος των εταίρων της Ουκρανίας στο εξωτερικό. Γι' αυτό η κληρονομιά της Γερμανίας και της Γαλλίας θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους στη Δύση. Η άσκηση πίεσης στην Ουκρανία να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία, όπως έγινε υπό την ηγεσία της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ, θα εξυπηρετήσει μόνο τα ρωσικά συμφέροντα.

Η Ουκρανία και η Ρωσία απέχουν πολύ από τις διαπραγματεύσεις 

Οι δύο προαναφερθείσες περιπτώσεις παρέχουν την κατανόηση ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις διαπραγματεύσεις για να κρύψει τις πραγματικές της προθέσεις. Η περίπτωση του πολέμου της Τσετσενίας και των συμφωνιών του Χασαβιούρτ καταδεικνύει ότι ακόμη και αν επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία με τη Ρωσία, η Μόσχα θα τηρήσει τη συμφωνία εφόσον είναι επωφελής για αυτήν. Παρά τη σοβαρή πολιτική και οικονομική κρίση, ο ρωσικός πληθυσμός δεν ξεχνά τις απώλειες του παρελθόντος και θα συνεχίσει να απαιτεί νίκες από τους ηγέτες του, επηρεασμένος από τη ρωσική προπαγάνδα. Τα αυξανόμενα αναθεωρητικά αισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα προσπάθεια να κερδηθεί ένας πόλεμος.

Ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων του Μινσκ, είναι δυνατόν να παρατηρηθεί η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία. Βλέπουμε ότι η συμφωνία του Μινσκ εξέθεσε στην πραγματικότητα τα σημεία διαφωνίας μεταξύ των δύο χωρών. Δεν είχε καμία απολύτως επιτυχία, καθώς η Ρωσία δεν είχε επιδείξει καμία ευελιξία ή προθυμία συμβιβασμού. Αντιθέτως, η Μόσχα χρησιμοποίησε τη συμφωνία για να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία, να δημιουργήσει εντάσεις και να σπείρει τη διχόνοια στο εσωτερικό της χώρας, να διχάσει τους ανθρώπους και να προετοιμάσει το έδαφος για μια εισβολή πλήρους κλίμακας. Η βασική αιτία της αδυναμίας διαπραγμάτευσης μιας δίκαιης ειρήνης με τη Μόσχα είναι ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει την Ουκρανία ως κυρίαρχο έθνος. Επιπλέον, ο Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, δήλωσε ότι το 82% των Ρώσων υποστηρίζει τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Αυτός είναι ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, δεδομένου ότι πολλοί στη Δύση πιστεύουν ότι αυτός είναι μόνο ο πόλεμος του Πούτιν. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Ουκρανία δεν πολεμά μόνο το ρωσικό καθεστώς αλλά και τον ρωσικό λαό.

Επομένως, αντί να επιδιώκουμε διαπραγματεύσεις που θα έδιναν στη Ρωσία μόνο την ευκαιρία να ανασυνταχθεί, είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία παρέχοντας τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ένα άλλο κρίσιμο βήμα είναι η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ενέργειας και των κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας. Οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα τώρα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια αναβολή για έναν ακόμη πόλεμο. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι οι προηγούμενες προσπάθειες κατευνασμού της Ρωσίας δεν απέδωσαν και απλώς αύξησαν τις ρωσικές ορέξεις. Το να ζητάμε από την Ουκρανία να διαπραγματευτεί τώρα είναι παρόμοιο με το να ζητάμε από τον Ουίνστον Τσόρτσιλ να διαπραγματευτεί με τον Αδόλφο Χίτλερ κατά τη διάρκεια της Μάχης της Βρετανίας. Η επιστράτευση στη Ρωσία στέλνει το μήνυμα ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την ιδέα της κατάκτησης ολόκληρης της Ουκρανίας. Ξεκινώντας μια εισβολή πλήρους κλίμακας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και η Ρωσία ανέλαβαν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. Αφού αντιμετώπισε αρκετές μεγάλες απώλειες, η Ρωσία δεν άλλαξε τη θέση της. Σε αντίθεση με αυτό, το Κρεμλίνο επιθυμεί να παρατείνει τον πόλεμο για να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων με φόντο τον βομβαρδισμό κρίσιμων υποδομών παράλληλα με την εργαλειοποίηση του χειμώνα ως όπλου. Επιπλέον, η Μόσχα προσπαθεί να κάνει ό,τι μπορεί για να καθυστερήσει τις δυτικές προμήθειες στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία και προσπαθεί να επιστρατεύσει περισσότερους ανθρώπους για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Το κόστος της συνέχισης του πολέμου έχει γίνει σχετικά χαμηλό, καθώς η πιθανότητα νίκης υπερτερεί των πιθανών απωλειών και για τα δύο μέρη. Για την Ουκρανία, είναι μια ευκαιρία να ανακαταλάβει όλα τα κατεχόμενα εδάφη. Η Ρωσία μπορεί να έχει ελπίδες να παρουσιάσει κάποιες νίκες στο εσωτερικό της ακροατήριο και να δείξει στη Δύση ότι είναι ακόμη ικανή να πολεμήσει. Ακόμη περισσότερο, για τον Πούτιν, η συνέχιση του πολέμου είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, τόσο πολιτικού όσο και φυσικού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θέμα των διαπραγματεύσεων δεν τίθεται στο τραπέζι αυτή τη στιγμή.

Επιπλέον, οι εταίροι της Ουκρανίας θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αυξήσουν την υποστήριξή τους εν μέσω αναφορών για μια νέα πιθανή εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας από το έδαφος της Λευκορωσίας. Όπως σωστά ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Ουκρανία είναι αυτή που πρέπει να αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με ποιους όρους. Τόνισε επίσης ότι "αν θέλουμε ένα αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων, το οποίο να διασφαλίζει ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος, πρέπει να παράσχουμε στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία". Υπό το πρίσμα του γεγονότος ότι αυτός ο πόλεμος έχει υπαρξιακή σημασία για την Ουκρανία, θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω τα λόγια της Γκόλντα Μέιρ: "Αν χάσουμε τον πόλεμο, αυτό είναι το τέλος για πάντα - και εξαφανιζόμαστε από τη γη. Αν κάποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό, τότε δεν καταλαβαίνει το πείσμα. Εμείς σκοπεύουμε να παραμείνουμε ζωντανοί. Οι γείτονές μας θέλουν να μας δουν νεκρούς. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που αφήνει πολλά περιθώρια για συμβιβασμό".

Η πεποίθηση ότι όλοι οι πόλεμοι τελειώνουν διπλωματικά απέχει πολύ από την πραγματικότητα και υπήρξαν πολυάριθμοι πόλεμοι που διεξήχθησαν μέχρι να ολοκληρωθούν στο πεδίο της μάχης. Είναι βέβαιο ότι οποιαδήποτε υποθετική συμφωνία θα προέβλεπε μια κατάπαυση του πυρός που θα μπορούσε να φέρει περισσότερη καταπίεση εκατομμυρίων Ουκρανών στα κατεχόμενα εδάφη. Τα παραδείγματα της Μπούτσα, του Ιρπίν, του Χοστόμελ, του Ιζιούμ, της Μαριούπολης και πολλών άλλων πόλεων μιλούν από μόνα τους. Η Ρωσία θα παραβιάσει τη συμφωνία ούτως ή άλλως, όπως συνέβη και στο πλαίσιο της συμφωνίας του Μινσκ, επειδή η Μόσχα απλά δεν ενδιαφέρεται για το κόστος της φήμης της. Επιπλέον, οι Ρώσοι δεν θα είναι πρόθυμοι να αποσυρθούν από τα ήδη κατεχόμενα εδάφη, εφόσον αυτά είναι στρατηγικά σημαντικά για τη Μόσχα, ώστε να διατηρήσει ένα προγεφύρωμα για μελλοντικές επιθετικές επιχειρήσεις.

Τέλος, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε τα βασικά αιτήματα της Ουκρανίας για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία: απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών της Ουκρανίας, αποζημίωση για τις ζημιές του πολέμου και δίωξη για εγκλήματα πολέμου. Είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη. Η συλλογική Δύση πρέπει τώρα να υποστηρίξει τη θέση του Ουκρανού προέδρου και να εγκαταλείψει τη φαντασίωση της αλλαγής της πραγματικότητας, όπου η Ουκρανία δεν είναι αρκετά ισχυρή και η Ρωσία εξακολουθεί να είναι σε θέση να επικρατήσει. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τη στρατηγική πρωτοβουλία σε αυτόν τον πόλεμο. Η διαπραγματευτική δύναμη της Ουκρανίας θα αυξηθεί μόνο εν μέσω της συνεχούς προόδου στην απελευθέρωση των εδαφών της. Όπως τόνισε ο Κάγια Κάλλας, πρωθυπουργός της Εσθονίας, δεν υπάρχει λόγος να πιέσουμε για πρόωρη ειρήνη τώρα. Αν η Ρωσία δεν εγκαταλείψει τον στόχο της να κατακτήσει νέα εδάφη στην Ουκρανία, οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν ελάχιστες πιθανότητες να επιτύχουν οτιδήποτε. Η ιστορία δείχνει ότι ο κατευνασμός ενισχύει και ενθαρρύνει τους επιτιθέμενους και ότι η επιθετικότητα μπορεί να σταματήσει μόνο με τη βία. Η Ρωσία δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους στόχους της από τότε που κήρυξε τον πόλεμο. Η Χερσώνα, το μοναδικό περιφερειακό κέντρο που κατάφερε να καταλάβει μετά τις 24 Φεβρουαρίου, έχει ήδη χαθεί. Τέλος, η τελευταία μελέτη που διεξήχθη από την κοινωνιολογική ομάδα "Rating" κατόπιν αιτήματος του Κέντρου Διατλαντικού Διαλόγου αποκάλυψε ότι η νίκη στον πόλεμο είναι η απελευθέρωση όλων των ουκρανικών εδαφών, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και των προσωρινά κατεχόμενων εδαφών των περιφερειών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ - η άποψη υποστηρίζεται από το 85% των Ουκρανών ερωτηθέντων. Πριν από την έναρξη οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία, πρέπει να ληφθεί υπόψη η γνώμη της ουκρανικής κοινωνίας. Ο ουκρανικός λαός είναι έτοιμος να αγωνιστεί μέχρι τη νίκη, παρά τους βομβαρδισμούς των ενεργειακών υποδομών και τις συνεχείς διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα. Η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή και οι παρατηρητές και οι πολιτικοί από τη Δύση πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις μη ρεαλιστικές εκκλήσεις τους για διαπραγματεύσεις. Η πίεση για διαπραγματεύσεις θα αποθαρρύνει μόνο τους Ουκρανούς στρατιώτες και την ουκρανική κοινωνία των πολιτών, οδηγώντας σε εσφαλμένη αντίληψη σχετικά με τις προθέσεις της συλλογικής Δύσης σε αυτόν τον πόλεμο. Η Ουκρανία δεν σκοπεύει να τα παρατήσει, ανεξάρτητα από το πόσο απελπισμένη είναι η Ρωσία για να κερδίσει λίγο χρόνο προτάσσοντας τις διαπραγματεύσεις.

© Κέντρο Διατλαντικού Διαλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails