© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Η πόλη της Ζακύνθου άνωθεν κι ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά

[Φωτό: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας, 20.2.2023]

ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ

Ζάκυνθος

Στην κυρία Μαρία Μινώτου

Κάποτε μ’ έφεραν τα κύματα παιδίστη γη που είν’ απ’ ανθούς κι από τραγούδια ηλιοχυμένη,προτού να τη χαρώ στου Κάλβου την ωδή,και πριν την αγαπήσω στη Φαρμακωμένη.

5Από ένα ψήλωμα, ξεχάνω τ’ όνομά του πια,σα χώρα επαγγελτή ξαγνάντεψα την εξοχή της,του πράσινου μεθύσι και χαροκοπιά,μόσχος τ’ αγέρι της και μόσχος και η πνοή της.

Και με νεραϊδοπήρε η χάρη η θρυλική10της γης, καθώς παιδί τα πάτησα τα χώματά της·προτού να με φιλήσει η Μούσα η λυρική,με πρωτοχάιδεψεν εκεί η μοσκοβολιά της.

Χρόνια περάσαν, απ’ εμπρός μου όμως ποτέδε χάνω τη στιγμή, καθώς μακριάθε σε πρωτοείδα,15στον αταξίδευτο, εσύ τόπε ποθητέ,του Φωσκόλου ακριβή, του Σολωμού η κοιτίδα.

(Κι εσύ, ψυχή του ιδανικού, άχραντη αυγή,τα μάτια σου ας κλειστούν, ζακυθινό ροδομπουκέτοκρατώντας, του χαμού το ρέμα να σε πιει,20τρελή Οφελία, για του ονείρου τον Αμλέτο).

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails