© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 6 Μαΐου 2023

Εκδηλώσεις Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών για τα 200χρονα του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν»

Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών -Μουσείο Σολωμού Κερκύρας, τιμώντας την επέτειο των διακοσίων χρόνων από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» προετοιμάζει σειρά εκδηλώσεων, ειδικά για τον μήνα Μάιο 2023, δεδομένου ότι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» γράφτηκε τον Μάιο του 1823.

Οι σχετικές εκδηλώσεις εγκαινιάστηκαν με δύο προκαταρκτικές ομιλίες στο Μουσείο Σολωμού,

α) την ομιλία του Κώστα Ζερβόπουλου (8 Φεβρ. 2023), Δρ. Μουσικολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Οι μελοποιήσεις του σολωμικού “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” από τον Νικόλαο Χαλικιόπουλο-Μάντζαρο και η καθιέρωση του ελληνικού εθνικού ύμνου»

και

β) την ομιλία του Χανς Μπέρνχαρντ Σλουμ (Hans Bernhardt Schlumm (22 Μαρτ. 2023), Ομότιμου Καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Η υποδοχη του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” στον γερμανόφωνο χώρο και οι γερμανικές μεταφράσεις της εποχής».

Ο μήνας Μάιος περιλαμβάνει:

α) Ομιλία στο Μουσείο Σολωμού του Βασίλη Λέτσιου (3 Μαΐου 2023, 8 μ.μ.), Μόνιμου Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Υψηλά νοήματα και στίχοι σφαλμένοι»; Ξαναδιαβάζοντας τον Ύμνον εις την Ελευθερίαν, διακόσια χρόνια μετά».

β) Ομιλία στο Μουσείο Σολωμού του Γιώργου Κεντρωτή (10 Μαΐου 2023, 8 μ.μ.), Καθηγητή του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Διαβάζοντας τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού».

γ) Παιδαγωγικές Διακαλλιτεχνικές Δραστηριότητες στο Μουσείο Σολωμού πάνω στη θεματική του Ύμνου, σε συνεργασία με το 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας. Η προετοιμασία των δραστηριότήτων έγινε από τους εκπαιδευτικούς Ρούλα Γιωτίτσα και Περικλή Παπαδόπουλο ενώ από την πλευρά του Μουσείου Σολωμού τις δραστηριότητες συντονίζει και επιμελείται η υπεύθυνη επιμελήτρια του Μουσείου Σολωμού Κερκύρας, Ναυσικά-Μαρία Φρόνιμου (11 Μαΐου 2023).

δ) Ομιλία στο Μουσείο Σολωμού του Περικλή Παγκράτη (17 Μαΐου 2023, 8 μ.μ.), Προέδρου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, με θέμα: «Ο "Υμνος εις την Ελευθερίαν" στην εποχή του: επιλεκτικά, κρίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails