© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Σαν σήμερα η κατάληψη της Κέρκυρας από τους Ιταλούς

Το ημερολόγιο έγραφε 31 Αυγούστου του 1923, όταν η Ιταλία του Μουσολίνι προχώρησε στην κατάληψη της Κέρκυρας, με αφορμή τη δολοφονία πέντε μελών της επιτροπής για τη χάραξη της ελληνοαλβανικής μεθορίου στο πλαίσιο της παραχώρησης της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία το 1921. Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση της εποχής τόνισε από την πρώτη στιγμή ότι οι δράστες ήταν Αλβανοί ληστές και όχι Έλληνες. Στον απόηχο της Μικρασιατικής Καταστροφής και ενώ η Ελλάδα επιχειρούσε να «σταθεί» στα πόδια της, ο Μουσολίνι επιβεβαίωνε τις επεκτατικές του διαθέσεις.

Το γόητρο του Μουσολίνι και η ρηματική διακοίνωση στην Αθήνα

Το περιστατικό της 27ης Αυγούστου του 1923 στο δρόμο Ιωαννίνων-Κακκαβιάς, κατά τη διάρκεια του οποίου δολοφονήθηκαν οι πέντε Ιταλοί, «πλήγωσε» το γόητρο του Μουσολίνι ο οποίος απέστειλε ρηματική διακοίνωση στην Ελλάδα, μέσω της οποίας ζητούσε, την απόδοση τιμών στην ιταλική σημαία, την τέλεση μνημόσυνου παρουσία του Υπουργικού Συμβουλίου, αίτηση συγγνώμης προς την Ιταλία, τη συμμετοχή Ιταλού αξιωματικού στις ανακρίσεις, καταδίκη των ενόχων σε θάνατο και την καταβολή αποζημίωσης 50.000.000 λιρετών.

Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τους περισσότερους όρους ως απαράδεκτους και πρότεινε στην Ιταλία να λύσουν τις διαφορές τους στην Κοινωνία των Εθνών.

Η απόβαση στην Κέρκυρα και η πολεμική επιχείρηση της Ιταλίας

Την ώρα που οι διπλωματικές επαφές βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη, ο Μουσολίνι πραγματοποίησε πολεμική επιχείρηση και απόβαση στην Κέρκυρα, την οποία και κατέλαβε. Οι Ιταλοί προχώρησαν στον κανονιοβολισμό του νησιού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 15 γυκαινόπαιδα και να τραυματισθούν 35 άμαχοι. Είχε προηγηθεί η άρνηση του τελεσιγράφου που απέστειλε η Ιταλική πλευρά προς την Ελληνική για την παράδοση του νησιού. 

Η διεθνής κατακραυγή και η απόφαση της Διάσκεψη των Πρεσβευτών

Η πολεμική επιχείρηση της Ιταλίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στις τάξεις της διεθνούς κοινής γνώμης, με την Κοινωνία των Εθνών να επιχειρεί να λύσει τις διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ιταλία ωστόσο κράτησε σκληρή στάση. Το μείζον θέμα που είχε προκύψει κλήθηκε να επιλύσει η Διάσκεψη των Πρεσβευτών, η οποία υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στην Ιταλία αποζημίωση 50.000.000 λιρετών, να τελέσει μνημόσυνο για τους δολοφονηθέντες και να προχωρήσει σε ανακρίσεις για να βρεθούν οι ένοχοι. Ύστερα από αυτήν την εξέλιξη, η Ιταλία αποφάσισε να εκκένωση του νησιού στις 27 Σεπτεμβρίου του 1923.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails