© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Τούρκος ιστορικός: «Εάν δεν κλείσει για αποκατάσταση η Αγιά Σοφιά, θα καταρρεύσει»

Το θέμα του κλεισίματος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη επανέφερε στη δημοσιότητα ο γνωστός Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί, που, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, υπογράμμισε πως εάν το ιστορικό μνημείο δεν κλείσει για να αποκατασταθεί απειλείται με κατάρρευση.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην εκπομπή One-on-One Science, διερωτήθηκε χαρακτηριστικά: «Είναι δυνατόν να επιτρέπεται η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτήριο 1.500 ετών;», και συνέχισε: «Τι θα συμβεί αν δεν κλείσει; Φυσικά και δεν μπορεί να επιτραπεί η είσοδος. Γι’ αυτό πρέπει να κλείσει και να αποκατασταθεί. Αέναη αποκατάσταση. Αν είναι έξυπνοι, θα την κλείσουν. Αν δεν κλείσει, θα καταρρεύσει».

Σημειώνεται ότι προσφάτως, σε άρθρό του στην εφημερίδα Hurriyet, ο Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε εκφράσει ξανά την ανησυχία του για τις φθορές που έχουν προκληθεί στο μνημείο από τη μετατροπή του σε τέμενος.

«Η Αγία Σοφία δεν είναι ένας δρόμος από τον οποίο όλοι μπορούν να περάσουν ελαφρά τη καρδία, καθώς τα υπόγεια κτίσματα και οι κατασκευές για τη διασφάλιση της ροής των υδάτων, των αποβλήτων, η υγρασία αλλά και το σύστημα εξαερισμού δεν είναι τόσο ανθεκτικά στην παρουσία τόσο πολυάριθμων επισκεπτών και πρέπει να επισκευαστούν, να καθαριστούν και να αποκατασταθούν επειγόντως. Πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία που αφορά το ίδιο το κτίριο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Κατά τον δρ Ορταϊλί, σύμβουλο του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας και πρώην διευθυντή στο Μουσείο Τοπκαπί, ακόμα και ο αριθμός των 20-30 χιλιάδων ανθρώπων ετησίως, από επιστήμονες, ιστορικούς, αρχαιολόγους, εκπρόσωπους της μουσουλμανικής θρησκείας, πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς θα μπορούσε να θεωρηθεί υπερβολικός για την αντοχή του μνημείου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από δύο μήνες, ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Έρσοϊ προανήγγειλε έργα ενίσχυσης της στατικότητας της Αγίας Σοφίας, στο πλαίσιο της αποκατάστασης σημαντικών ιστορικών μνημείων της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με το εγκεκριμένο από την αρμόδια επιτροπή σχέδιο αποκατάστασης, πρώτα θα γίνει καθαρισμός του τσιμεντοκονιάματος, θα αφαιρεθούν οι γερασμένες μολύβδινες επιφάνειες στους θόλους και θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αποκατάσταση των ρωγμών και των σχισμών κάτω από τον θόλο. Παράλληλα, θα αποσυναρμολογηθεί ο πρώτος μιναρές, ο επονομαζόμενος μιναρές του Βαγιαζίτ, και, αφού ολοκληρωθούν οι επισκευές, θα τοποθετηθεί ξανά στη θέση του. Στους άλλους μιναρέδες συνεχίζεται η μελέτη για τη στατική τους κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails