© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Μνημοσύνη Δημήτρη Μητρόπουλου (+2.11.1960)

Σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου του 1960, ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες αρχιμουσικούς, ο Δημήτρης Μητρόπουλος, έφυγε από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τον κόσμο των τεχνών.

Ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης διακρίθηκε για το ταλέντο του στην τέχνη που υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση, ενώ ήταν γνωστός και για την βαθιά χριστιανική του πίστη.

Γέννημα θρέμμα Αθήνας, σπούδασε από μικρή ηλικία στο Ωδείο Αθηνών από το οποίο ολοκλήρωσε τις σπουδές του με άριστα. Η «επίσημη πρώτη» για τον ίδιο στη σκηνή, ήταν στις 29 Απριλίου του 1915, όταν διηύθυνε τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου. Πέντε χρόνια αργότερα αναχώρησε με υποτροφία για τις Βρυξέλλες, όπου συνέχισε τα μαθήματα σύνθεσης και οργάνου.

Η πορεία του στο Βερολίνο και η σπουδαία εξέλιξή του 

Στην Κρατική Ορχήστρα του Βερολίνου εργάσθηκε ως μουσικός εκγυμναστής από το 1922 έως και το 1924. Ήταν η εποχή που γνώρισε τον Ιταλό συνθέτη και πιανίστα Φερούτσιο Μπουζόνι, ο οποίος διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και τη μετέπειτα πορεία του.

Στην Αθήνα επιστρέφει το 1924, οπότε αναλαμβάνει τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών και της Ορχήστρας του Συλλόγου Συναυλιών. Ταυτόχρονα, αποτελεί μέλος σπουδαίων ευρωπαϊκών μουσικών συνόλων.

Η παρουσία του στις ΗΠΑ και μία καριέρα που «εκτοξεύεται»

Στα μέσα της δεκαετίας του ’30 και συγκεκριμένα το 1936 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προκειμένου να διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα της Βοστώνης. Δύο χρόνια αργότερα, το 1938, ανέλαβε τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας της Μινεάπολης. Στη συνέχεια, το 1949 μετακόμισε στη Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης, όπου παρέμεινε μέχρι και το 1957 αναλαμβάνοντας τις θέσεις του αρχιμουσικού και του καλλιτεχνικού διευθυντή.

Η «επιστροφή» στις ευρωπαϊκές εμφανίσεις

Από το 1950 μοίραζε τον χρόνο του μεταξύ της Γηραιάς Ηπείρου και των ΗΠΑ. Το 1955 πραγματοποίησε με την Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης μία από τις μεγαλύτερες περιοδείες που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη. Μάλιστα, η Αθήνα βρισκόταν ανάμεσα στις πόλεις στις οποίες περιόδευσε ο Μητρόπουλος.

Εκτός από μοναδικός μαέστρος ήταν και ένας εξαίρετος συνθέτης, καθώς έγραψε περισσότερα από 40 έργα για ορχήστρα, πιάνο και φωνή.

Σαν σήμερα, ο Δημήτρης Μητρόπουλος απεβίωσε από καρδιακή προσβολή πάνω στο πόντιουμ της Σκάλας του Μιλάνου, αφήνοντας ωστόσο μία σπουδαία παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές μουσικών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails