© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024

Η Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού Κερκύρας για τον Διονύση Φλεμοτόμο (+24.1.24)


ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Για τον Διονύση Φλεμοτόμο


Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι στις 24 Ιανουαρίου 2024,  απεβίωσε ο ζακυνθινός συγγραφέας και ερευνητής-μελετητής πολιτιστικών θεμάτων Διονύσης Φλεμοτόμος (γεν.  1956), Α΄ Αντιπρόεδρος του Μουσείου Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, καθώς και άλλοτε αρχισυντάκτης του λογοτεχνικού περιοδικού «Περίπλους».

Μερικές από τις ποιητικές συλλογές του: «Κρανίου Τόπος», «Λόγος ο ερχόμενος», «Σπουδή σ’ ένα λευκό μπλουζάκι», «Ο Τόμας Μαν χτενίστηκε στο σκουλαρίκι σου» και «Εκδρομές με του Ερμή το ποδήλατο». Εξέδωσε επίσης μελέτες, καθώς και επιφυλλίδες στον συγκεντρωτικό του τόμο «Αντι-κείμενα». Από τις μελέτες του, γνωστότερες είναι οι: «Ζακυνθινοί τεχνίτες» και «Γιάννης Κλαυδιανός ο Φιοληταίος. Μια ακόμα “ψεύτρα ελευθεριά” στο μέτωπο του Ζακυνθινού λαού».

Η απουσία του Διονύση Φλεμοτόμου, εμπνευσμένου εκπαιδευτικού, αποτελεί μεγάλη απώλεια, όχι μόνο για τη Ζάκυνθο αλλά γενικότερα για τον επτανησιακό χώρο. 

Μεγάλη απώλεια και για το Μουσείο Σολωμού της Κέρκυρας, ένας φίλος αλλά και ένας τακτικός επισκέπτης και συνεργάτης.

Διετέλεσε σύνεδρος επί πολλά χρόνια στα Επιστημονικά Συνέδρια του Νοεμβρίου της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, όπως (κατά τα τελευταία χρόνια): το 2016 (Νάσος Βαγενάς, Μιχάλης Γκανάς, Μανόλης Πρατικάκης), το 2017 (Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Δημήτρης Νόλλας, Γιώργος Σκαμπαρδώνης), το 2018 (Γιώργος Θεοτοκάς, Ι. Μ. Παναγιωτόπουλος, Άγγελος Τερζάκης), το 2019 (Κ.Γ. Καρυωτάκης), το 2021 (Νικηφόρος Βρεττάκος), το 2022 (Νίκος Γκάτσος). Το 2023 στο συνέδριο του Νοεμβρίου για τον Κωνσταντίνο Θεοτόκη, παρόλο που ήταν εγγεγραμμένος δεν μπόρεσε να έλθει λόγω ασθενείας. Πίστευε ότι θα ερχόταν στο συνέδριο του 2024.

Στέλνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, σε φίλους και γνωστούς, σε ανθρώπους των γραμμάτων, στην αδελφή νήσο Ζάκυνθο και στο αδελφό Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων.


Ο Πρόεδρος Περικλής Παγκράτης


Ο Γ. Γραμματέας Δημήτρης Κονιδάρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails