© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 25 Μαΐου 2024

Ο «Πόρφυρας» Νο 183, με ύλη για τρεις σημαντικές επετείους του 2023

Το περιοδικό «Πόρφυρας» (περιοδικό πανελλήνιας εμβέλειας, με κρατικό βραβείο), συνεχίζει κανονικά τη σταθερή πορεία του, με το τεσσαρακοστό τέταρτο (44ο) έτος της ανελλιπούς παρουσίας του.

Το νέο τεύχος (Νο 183, Απρίλιος – Ιούνιος 2024), περιλαμβάνει ύλη που απηχεί και τρεις σημαντικές επετείους του 2023, οι οποίες άφησαν νωπό το στίγμα τους:

α) Διακόσια χρόνια από τη συγγραφή του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού,

β) Εκατό χρόνια από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη,

γ) Ογδόντα χρόνια από τον θάνατο του Κωστή Παλαμά.

Με θετική παρακαταθήκη για το 2024, όπως:

α) Διακόσια χρόνια από την ίδρυση του πρώτου ελληνικού πανεπιστημίου (της Ιονίου Ακαδημίας) και

β) Διακόσια χρόνια από την έκδοση της «Λύρας» του Ανδρέα Κάλβου.

Τις συνεργασίες υπογράφουν οι: Μιχαήλ Πασχάλης, Λάμπρος Βαρελάς, Περικλής Παγκράτης, Μαρία Τσούτσουρα, Έρη Σταυροπούλου.

Στο τεύχος περιλαμβάνεται επίσης μελέτη για τον υπερρεαλισμό του  James M. Magrini σε μετάφραση Σωτήρη Λιόντου, μελέτη για τις θεατρικές κριτικές του Βάσου Βαρίκα από την Κωνσταντίνα-Αϊσέ Γιλμάζ και μελέτη για την πεζογραφία του Αλέξη Πανσέληνου από την Κυριακή Χρυσομάλλη-Henrich.

Με ποίηση, πεζογραφία, σχόλια, κριτική βιβλίου συνεργάζονται οι: Νίκος Κωσταγιόλας, Κωνσταντίνος Γ. Μπέλτσιος, Πέτρος Γκολίτσης, Λεωνίδας Μερτύρης, Βασίλης Πανδής, Μανώλης Ν. Ρουσσάκης, Rikka Rulkkinen και Μαρία Μαρτζούκου (μετάφραση διηγημάτων της Leena Krohn), Κώστας Σουέρεφ (μετάφραση πεζογραφήματος του Cesare Pavese), Γεωργία Γκοράτσα, Διονύσης Σέρρας, Νάσος Μαρτίνος, Δήμος Χλωπτσιούδης, Δημήτρης Κονιδάρης και Ελένη Λόππα.

Το σχέδιο του εξωφύλλου και τα σχέδια εσωτερικών σελίδων είναι της Ασπασίας Μικάλεφ. Το επαναλαμβανόμενο κόσμημα είναι του Σπύρου Αλαμάνου και ο σχεδιασμός του εξωφύλλου είναι της Δήμητρας Μητσαρά.

Πόρφυρας Νο 183, Σελίδες 128, τιμή 10 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails