Στη Σωζόπολη της Βουλγαρίας «ταξιδεύουν» εικόνες της Ελλάδας του 19ου αιώνα, βγαλμένες από τη Συλλογή Σπανίων βιβλίων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 15 χαρακτικά που περιλαμβάνονται στο ταξιδιωτικό βιβλίο «Grece» του Γάλλου διπλωμάτη Φρανσουά Πουκεβίλ (François Charles Hugues Laurent Pouqueville), τα οποία θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο πλαίσιο του 13ου Διεθνούς Γαλλόφωνου Φεστιβάλ «Soleil».
Το βιβλίο, που εκδόθηκε στο Παρίσι το 1835 και φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ, περιλαμβάνει συνολικά 100 χαρακτικά με θέμα την Ελλάδα, τα μνημεία και τα τοπία της.
Για την έκθεση «Εικόνες της Ελλάδας από το ταξιδιωτικό βιβλίο Grece του Francois Pouqueville» (“ Images of Greece from the Pouqueville Travel Book”) επιλέχθηκαν χαρακτηριστικές απεικονίσεις μνημείων της Αθήνας, όπως ο Παρθενώνας και ο Πύργος των Αέρηδων, των Μυκηνών όπως η Πύλη των Λεόντων και ο Θησαυρός του Ατρέα καθώς και τοπία από τον Όλυμπο, την Έδεσσα, τη Λάρισα, την Αμφίπολη, τη Χαιρώνεια, την Ολυμπία και τη Σαλαμίνα.
«Η Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ συμμετέχει φέτος για τρίτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας Soleil 2024 με την υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Σόφια. Στο πλαίσιο των συνεργασιών που έχει η Βιβλιοθήκη με εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό συμμετέχει σε εκδηλώσεις όπως η παρούσα, στοχεύοντας σταθερά και διαχρονικά να προβάλλει τον πνευματικό πλούτο που απόκειται στις συλλογές της», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη Διεύθυνσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, Αγγελική Χατζηγεωργίου.
«Η επιλογή του θέματος της έκθεσης και των χαρακτικών του Francois Pouqueville πιστεύω ότι θα συντελέσουν καθοριστικά στην επιτυχία της έκθεσης της βιβλιοθήκης μας στο Διεθνές Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας Soleil 2024», πρόσθεσε, γνωστοποιώντας πως στον σχεδιασμό της ΒΚΠ-ΑΠΘ «υπάρχει πρόβλεψη να παρουσιαστεί η έκθεση αυτή και στο κοινό της Θεσσαλονίκης».
Ο Φρανσουά Πουκεβίλ (François Charles Hugues Laurent Pouqueville) ήταν Γάλλος διπλωμάτης, γιατρός, ιστορικός και φιλέλληνας. Λόγω της μεγάλης του αγάπης για την Ελλάδα και τους Έλληνες κατέγραψε τις εμπειρίες, τις εντυπώσεις και παρατηρήσεις του από την παραμονή του στην προεπαναστατική Ελλάδα σε μια σειρά από ταξιδιωτικά βιβλία. Τα βιβλία αυτά εκδόθηκαν στο Παρίσι και μετά στην υπόλοιπη Ευρώπη, γνώρισαν μεγάλη κυκλοφορία και τόνωσαν τα φιλελληνικά αισθήματα των Ευρωπαίων.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, θα γίνουν στην Αίθουσα Τέχνης Σωζόπολης στις 5 Ιουνίου 2024 και η έκθεση θα διαρκέσει για έναν μήνα.
Η πρώτη διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας «Soleil» έγινε το 2011 και οι αρχικά συμμετέχουσες χώρες -Βέλγιο, Ρουμανία, Ελλάδα και Βουλγαρία- έθεσαν τους στόχους για την καθιέρωση ενός πολιτιστικού θεσμού, ο οποίος τα επόμενα έτη εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα περιφερειακά πολιτιστικά γεγονότα (με την προσθήκη συμμετοχών από την Αλβανία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Πορτογαλία, τον Λίβανο, το Μαρόκο, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Γαλλία), αντανακλώντας τη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο διεθνές γαλλόφωνο κίνημα. Οι εκδηλώσεις του φετινού φεστιβάλ ξεκίνησαν στις 31 Μαΐου και ολοκληρώνονται στις 8 Ιουνίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου