© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

Πώς γίνεται ένα εξώφυλλο να σου κλείσει το μάτι;

Γράφει ο Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας

Εξάρχεια. Δύο παρά είκοσι το μεσημέρι. 38°C. Αναζητάω μια ανάσα δροσιάς στο Βιβλιοπωλείο Gutenberg, εκμεταλλευόμενος το δυνατό κλιματιστικό του καταστήματος. Ανάμεσα σε στοίβες εκδόσεων, ένα εξώφυλλο μου γνέφει σαν ένας παλιός γνωστός. "Αυτό είναι της Λένας...", σκέφτηκα. Και να! Ο πίνακας της ζακυνθινής ζωγράφου Ελένη Γούναρη "Στην οθόνη" (2015) κοσμεί την ελληνική έκδοση του παγκοσμίου best seller της Hila Blum, Πώς να αγαπάς την κόρη σου (Εκδ. Gutenberg, 2024, σειρά Aldina, No87).
Το έργο αυτό, μεταξύ άλλων, πρωτοπαρουσιάστηκε στην έκθεση ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ της Γούναρη, στο Μουσείο Σολωμού και Επιφανών Ζακυνθίων, τον Νοέμβριο του 2016. Στο συνοδευτικό κείμενο της έκθεσης η Κατερίνα Δεμέτη έγραφε για το συγκεκριμένο έργο: "Ζώντας ωστόσο σε μια εποχή που κυριαρχεί η τεχνολογία, πολλοί από εμάς έχουμε απολέσει την πραγματική ζωή, έχουμε απολέσει την ίδια την ψυχή μας κι έχουμε κλειστεί στην οθόνη ενός κομπιούτερ. Έξω από αυτή δεν υπάρχει ζωή, δεν υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις, όλα αναβοσβήνουν παγερά στα χρώματα των pixels".
Φεύγοντας από το κατάστημα με έτρωγε ένα ερώτημα. Πότε, άραγε, η Ζάκυνθος θα καταλάβει τη δυναμική των εικαστικών της και μέχρι πότε οι πολιτιστικοί φορείς (μουσεία, βιβλιοθήκες) θα επωμίζονται το βάρος της απουσίας μιας Δημοτικής Πινακοθήκης Ζακύνθου, με τόσα σύγχρονα έργα που βρίσκονται στις αποθήκες και στους εκθεσιακά κορεσμένους χώρους τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails