© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Απονομή Βραβείου "Αληθώς" στον ήρωα Υποπτέραρχο ε.α. Ανδρέα Στραβοπόδη, 50 χρόνια μετά την εχθρική εισβολή στην Κύπρο


Κατά τον εόρτιο Εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, 14.8.2024, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παναγούλας Βανάτου, έγινε η απονομή της εξαγγελθείσης βραβεύσεως του Υποπτεράρχου (Ι) ε.α. ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ, από τον Σεβ. Μητροπολίτη Ζακύνθου κ. Διονύσιο Δ΄, παρόντος του Βουλευτή Ζακύνθου κ. Διονυσίου Ακτύπη. 

Στο πλαίσιο της απονομής, ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, έκανε την εξής ομιλία-εισήγηση: 

"Σεβασμιώτατε, Κύριε Βουλευτά, Κυρίες και Κύριοι, 

Όπως είναι ήδη γνωστό, το “ΑΛΗΘΩΣ”, Μορφωτικό Κέντρο Λόγου και Τέχνης της Ενορίας μας, πολιτισμικός θεσμός της τοπικής Εκκλησίας της Ζακύνθου, καθιερωμένος και καταξιωμένος ήδη στην τοπική κοινωνία της νήσου μας, προβαίνει πλέον σε απονομές τιμητικών διακρίσεων σε επιφανή πρόσωπα, τα οποία διαπρέπουν στον τομέα ενασχόλησής τους και συνδέονται -με κάποιο τρόπο- με το Βανάτο ή και τις ενοριακές εκφάνσεις του.

Έτσι, στο πλαίσιο μάλιστα της πρόσφατης συμπλήρωσης 50 ετών από την βάρβαρη και φρικαλέα εισβολή των Τούρκων στην μεγαλόνησο Κύπρο, το "Αληθώς" τιμά απόψε, κατ’ αυτή την αγία ημέρα και ώρα, με Τιμητικό Δίπλωμα μετά Χρυσού Σταυρού, τον Υποπτέραρχο (ε.α.) ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ, εξέχοντα γόνο του Βανάτου, ο οποίος, στις 21 Ιουλίου 1974, δηλαδή μια μέρα μετά την εισβολή του Αττίλα, προσγείωσε ως Κυβερνήτης, με κίνδυνο της ζωής του και των συνεργατών του, ένα από τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας (το υπ' αριθμόν 9), με ελληνική στρατιωτική βοήθεια (καταδρομείς ετοιμοπόλεμους), στην φλεγόμενη Λευκωσία κατά την ιστορική και ριψοκίνδυνη αποστολή ΝΙΚΗ.

Κατά την Βικιπαίδεια, Επιχείρηση '"Νίκη" είναι η κωδική ονομασία που δόθηκε σε μυστική στρατιωτική αποστολή της Ελλάδος την 21η προς 22η Ιουλίου 1974 προς την Κύπρο, με σκοπό την αερομεταφορά καταδρομέων στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας. Η αποστολή ήταν μερικώς επιτυχής και χαρακτηρίσθηκε από τον διεθνή τύπο ως "αποστολή αυτοκτονίας". 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΒΡΑΒΕΥΟΜΕΝΟΥ

Ο υποπτέραρχος (Ι) εα. Ανδρέας Στραβοπόδης γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1938, στο χωριό Βανάτο  της Ζακύνθου. Τον Απρίλιο του 1958, μετά από διαγωνισμό, μπήκε στη Σχολή Ικάρων με την 32η σειρά. Τρία χρόνια αργότερα, τον Απρίλιο του 1961 αποφοίτησε με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού Ιπταμένου Γενικών Υπηρεσιών (Ι.Γ.Υ). Πέταξε με εκπαιδευτικά αεροσκάφη Τ-6 και Τ-33, με μαχητικά αεριωθούμενα πρώτης γενιάς F-84F, δεύτερης γενιάς F-5A, με μεταφορικά NORATLAS και με πυροσβεστικά CL-215 ΚΑΝΑΝΤΕΡ. Συμπλήρωσε περίπου 4.700 ώρες πτήσης σε διάφορες εκπαιδευτικές και επιχειρησιακές αποστολές, αλλά και σε αποστολές για την υποστήριξη του κοινωνικού συνόλου (έρευνα - διάσωση, μεταφορές ασθενών, αεροπυροσβέσεις, ρίψεις εφοδίων κλπ.). Υπηρέτησε σε μάχιμες Μοίρες και Μονάδες, στο Πεδίο Βολής Κρήτης, στο Α.Τ.Α και στο ΓΕΕΘΑ (ως διευθυντής ενημέρωσης και εκπρόσωπος τύπου Ε.Δ.). Διοίκησε την 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών και την 129 Π.Υ. (Α/Δ Ελληνικού). Αποστρατεύτηκε το 1985 σε έκτακτη κρίση με τον βαθμό του ταξίαρχου. Αργότερα δικαιώθηκε και του απονεμήθηκε ο βαθμός του Υποπτέραρχου. Κατά την εποχή των γεγονότων της Κύπρου ήταν Επισμηναγός (Ι) και έλαβε μέρος στην "Αποστολή ΝΙΚΗ" ως κυβερνήτης του "ΝΙΚΗ 9".

Την αντιφώνηση του βραβευθέντος κ. Στραβοπόδη, μπορείτε να αναγνώσετε μετά τις φωτογραφίες που ακολουθούν:













ΟΜΙΛΙΑ ΒΡΑΒΕΥΘΕΝΤΟΣ ΥΠΟΠΤΕΡΑΡΧΟΥ ε.α. ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ

Σεβασμιότατε,

- Είναι μεγάλη τιμή για μένα, η εδώ παρουσία Σας και η δια των χεριών Σας Απονομή, της Διάκρισης, που οργάνωσε το Κέντρο Λόγου «Αληθώς» της Κοινότητας Βανάτου.

- Συγκινούμαι, γιατί το τελετουργικό γίνεται μέσα στον Ιερό Ναό της Παναγίας της Παναγούλας, που προ 85 και πλέον ετών βαπτίστηκα Χριστιανός.

- Χαίρομαι γιατί γίνεται με την παρουσία χωριανών μου, με τους οποίους έζησα τα πρώτα χρόνια της ζωής μου.

Σεβασμιότατε,

Πάντοτε πίστευα ότι,  η «λιτότητα στις πράξεις και τα λόγια» αποτελεί «Αρετήν», για τούτο δεν θα μακρηγορήσω. Παρακαλώ όμως η Αγιοσύνη Σας να μου επιτρέψει να αναφερθώ με λίγα λιτά λόγια στον πατέρα Παν. Καποδίστρια, στους Συντελεστές αυτής της διοργάνωσης και στο σκεπτικό της απόφασης τους. Γι΄ αυτόν τον λόγο ζητώ την συγκατάθεση σας και πρωτίστως την Ευλογία Σας.

Πατέρα Παναγιώτη,

Στεκόμενος μέσα στην Εκκλησία του χωριού μας και κοιτάζοντας πίσω στον χρόνο η μνήμη μου ξεκινά από τους Άξιους Ιερείς του Μπανάτου Ιωάννη Ζαρκάδη και Χαράλαμπο Κοντονή και φθάνει στις μέρες μας. Αισθάνομαι ότι, οι Παραδόσεις μας  τηρούνται – όπως η Εκκλησία μας καθορίζει – αλλά και ότι , συνυπάρχουν με την πρόοδο και την εξέλιξη. Αυτό οφείλεται σε πρωτοβουλίες και Ενέργειες δικές σου και των κατά καιρούς συνεργατών σου, έχοντας βεβαίως την στήριξη και αποδοχή του ποιμνίου σου. Αυτό χαροποιεί όλους εμάς, που για διάφορους λόγους, ξεμακρύναμε λίγο από τον τόπο που γεννηθήκαμε.  

Για τα παραπάνω, ΟΛΟΙ σας έχετε την εκτίμηση  και στήριξη μου. Απλά λέγω «Εύγε», Συνεχίστε, Σας αξίζουν Συγχαρητήρια.

Αποδεχόμενος, με χαρά την τιμήν που μου κάνετε Σκέπτομαι τα παιδικά, τα εφηβικά και τα μαθητικά χρόνια, που έζησα στο χωριό, εδώ σ΄αυτόν εδώ τον τόπο. Αφουγκράζομαι τους παιδικούς μου φίλους. Φέρνω στο νου παλαιούς χωριανούς μας. Ευχαριστώ από καρδίας τους συγγενείς μου από πατέρα και μητέρα, των οικογενειών ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ και ΖΑΡΚΑΔΗ, που λόγω πρόωρης απώλειας των γονέων μου, με στήριξαν διαχρονικά στα μαθητικά μου χρόνια. Υποκλίνομαι σε όσους με δίδαξαν μα κυρίως δεν ξεχνώ τις τρεις (3) συντοπίτισσες δασκάλες του χωριού μας. Ήταν υπέροχες.

Σεβασμιότατε, Αγαπητοί Συντοπίτες

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι, η Διάκριση που μου απονέμεται αφορά την πορεία και δράση μου στον χώρο της Εθνικής Άμυνας και μάλιστα στον πλέον κρίσιμο τομέα της, αυτόν του Ιπτάμενου της Π.Α. Φοίτησα στην ΣΧΟΛΗ ΙΚΑΡΩΝ, μαζί με πολύ άξιους συμμαθητές / συνάδελφους. Εκεί όλοι μας πήραμε γνώση και δύναμη ώστε να μπορούμε να τηρούμε τον ΟΡΚΟΝ που δώσαμε προς την ΠΑΤΡΙΔΑ. Δύο από εμάς – πετώντας σε Επιχειρησιακή Διατεταγμένη Πτήση έδωσαν την ζωή τους. Πήραν θέση στα Ηλύσια Πεδία εκεί οπού, πολλοί ΗΡΩΕΣ Αεροπόροι  Αναπαύονται. Οι υπόλοιποι συνεχίσαμε απλά με την βοήθεια του Θεού. Προσφέραμε στην Πατρίδα όπου και όταν οι συνθήκες το απαιτούσαν και το επέβαλαν. Εδώ θα ήθελα να τονίσω ότι, ΟΛΟΙ οι Αεροπόροι, σε πολλές στιγμές και καταστάσεις, έχουν την ανάγκη παρουσίας και βοήθειας του Θεού. Απλόχερα τους δίδεται. Προσωπικά την αισθάνθηκα, την έζησα κατ’ επανάληψη. Τίποτα άλλο επ΄ αυτού.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, κλήθηκα να δώσω το ‘‘παρών’’ σε διάφορους τομείς. Ήταν τιμή μου που βρέθηκα στον χώρο που λέγεται  ‘‘ Αναχαίτηση ’’. Εκεί νιώθεις Χαρά και Υπερηφάνεια γιατί είσαι μέλος μιας ομάδας που έχει ως Κύρια και Μοναδική Αποστολή την Υπεράσπιση του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Τότε ήταν η πρώιμη αρχή ενός αδυσώπητου Αγώνα λόγω αμφισβήτησης από τους γείτονες μας, της προαιώνιας Κυριαρχίας μας στους ουρανούς του στο Αιγαίο, που δυστυχώς κορυφώθηκε και συνεχίζεται με απρόβλεπτα αποτελέσματα, ακόμα.

Αργότερα βρέθηκα στα μεταφορικά α/φη της Π.Α. Εκεί μου δόθηκε η ευκαιρία να εκτελέσω πολλές και διάφορες Αποστολές υπερ του Κοινωνικού Συνόλου. Αεροπυροσβέσεις, Αεροδιακομιδές, Αεροψεκασμοί, Έρευνα και Διάσωση, Ρίψεις Εφοδίων σε δυσπρόσιτες και απομονωμένες περιοχές, εκείνη την εποχή μόνο η Π.Α. τις αναλάμβανε. Συμμετείχα ενεργά στην όλη προσπάθεια όπως  και πολλοί άλλοι.

Στις 21 Ιουλίου 1974 η Πατρίδα βρέθηκε στην ανάγκη να στηρίξει έμπρακτα τον δοκιμαζόμενο Ελληνισμό της Κύπρου. Κινδύνευε η Ύπαρξη του, η ακεραιότητα του, η Ορθόδοξη πίστη του. Τότε αποφασίστηκε, να σταλεί άμεσα στην Κύπρο βοήθεια από μια Δύναμη 400 περίπου καταδρομέων. Σημαντική βοήθεια. Ανάμεσά τους και ο εκ Ζακύνθου καταδρομέας Τσαγκαρόπουλος. Είμεθα υπερήφανοι γι’ αυτόν, ήταν Ήρωας.

Η επιχείρηση για την Αερομεταφορά της Δύναμης ήταν ‘’ ΑΚΡΩΣ ΑΚΡΩΣ ΑΠΟΡΡΗΤΗ’’  Εθνικού Περιεχομένου. Πήρε την Κωδική Ονομασία  ‘‘ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΙΚΗ’’. Το BBC , άλλα Διεθνή ΜΜΕ, πολλούς συγγραφείς και διεθνείς προσωπικότητες την χαρακτήρισαν ως ‘‘ΠΤΗΣΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ των NORATLAS‘’.

Η Αποστολή ‘’ΝΙΚΗ’’ :

   - Ήταν απαίτηση της Πατρίδας.

   - Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την αποφάσισαν.

   - Η Πολεμική Αεροπορία έδωσε την Εντολή.

   - Η 354 Μ.Τ.Μ των NORATLAS ανέλαβε την Ευθύνη.

   - 13 Κυβερνήτες υπέγραψαν για την Εκτέλεσή της.

   - 13 Πληρώματα την πραγματοποίησαν.

Ο τόμος της Ιστορίας, που γράφτηκε εκείνο το βράδυ, μεταφέρθηκε στο Λόφο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία, στο άκρο του οργανωμένου Ελληνισμού. Τοποθετήθηκε σε περικαλλές Μνημείο για να θυμίζει στους Ελεύθερους λαούς ότι ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ κερδίζονται με ΑΙΜΑ.

Το πλήρωμα του ‘’ΝΙΚΗ 4’’ (Παναγόπουλος – Συμεωνίδης – Δάβαρης και Άνθιμος  μαζί με 29 λεβέντες καταδρομείς) άρπαξαν την Ελληνική Σημαία, εναγκαλίσθηκαν τον τόμον της Ιστορίας που γράφτηκε, και έγιναν φρουροί του. Αυτοί και μόνον Αυτοί είναι Ήρωες. Γι’ αυτούς πρέπει να απευθύνουμε Δέηση προς τον Θεό. Είναι το βάλσαμο στην ψυχή τους.

Οι λοιποί συμμετέχοντες, επιστρέφοντας, ΠΟΤΕ, ΚΑΝΕΙΣ και για ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ δεν ζήτησε από ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΙΠΟΤΕ. Ποτέ δεν θεώρησαν ότι έκαμαν κάτι το εξαιρετικό. Πάντοτε πίστευαν ότι απλά έκαναν το καθήκον τους, ότι τήρησαν τον Όρκο που είχαν δώσει, όπως θα το έκαναν όλοι οι Έλληνες Αεροπόροι.

Τότε Εκεί, ανάμεσα σε όλους, όπως και Άλλοι, βρέθηκα και εγώ. Ήταν Τιμή μου με την βοήθεια Θεού, Αγίου μας και Παναγίας Παναγούλας τα κατάφερα.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails