© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 11 Αυγούστου 2007

"Ο Σολωμός εκ νέου": Μια ποιητική συλλογή που ετοιμάζεται

Έτος Σολωμού φέτος και οι πολύ καλές, ολοζώντανες και καρποφόρες ζακυνθινές εκδόσεις "Τρίμορφο" είχαν την καλοσύνη να μού ζητήσουν για έκδοση όλα τα ποιήματα που έχω γράψει κατά την τελευταία εικοσαετία για τον μεγάλο αυτόν ζακυνθινό και παγκόσμιο Ποιητή.

Τα ποιήματα αυτά, τα περισσότερα δημοσιευμένα εδώ κι εκεί, ενώ κάποια είναι αδημοσίευτα, ετοιμάζονται, λοιπόν, να κυκλοφορήσουν το Φθινόπωρο, στεγασμένα σε μια μικρή ποιητική συλλογή με τίτλο "Ο Σολωμός εκ νέου". Χρέος τιμής για τον σπουδαίο αυτόν Νου, ο οποίος νοηματοδότησε ό,τι είναι (ή πρέπει να είναι) εθνικό και αληθινό.

Με την ευκαιρία που έκανα διορθώσεις αυτές τις μέρες, αντιγράφω ένα από τα ποιήματα, πρωτοδημοσιευμένο σ' ένα παλαιότερο βιβλίο μου, το "Ενύπνιο μετά τρούλλου" (εκδ. Μπάστα, Αθήνα 1999, σ. 36):

Ο ΣΟΛΩΜΟΣ ΣΤΟ ΤΑΒΕΡΝΕΙΟ 

Ο ενικός Απρίλης των Ζακυνθίων
ο αυτόγραφος των λουομένων πληθυντικός
άλλοθι νέο
ελληνάδικο
και γειτονεύεις

Βαγιώνε
κι εσπερίζω στο Ταβερνείο
με Σε Νυμφίο Πρώτο
με Διαλόγους
τη βουρλισμένη Μάνα
και τον Κουτούζη

μα πάνω που θολώνεις
κι αποκοιμιέσαι
στις φλέβες του χεριού σου
πάνω στην τάβλα
φιλήδονα χαϊδεύω θραύσματα στίχων
σε κειό το χέρι της Ελλάδας

ανήκουστα είδα

σμήνη με κατατρώνε σφήκες ονείρων
με τη σφεντόνα λέξεις με σημαδεύουν
ο Τύφος
κι ο Τυφώνας
σπλαχνίσου με άρα

Ριπές ξανά φωτός
άκου τα σμπάρα

χαράζει πρώτη Ανάσταση
κι ας αρτυθούμε.


Μια και μιλάμε όμως για τον Ποιητή μας, ακούστε και δείτε παρακάτω, σ' ένα μικρό βίντεο από το Διαδίκτυο, ένα μικρό κορίτσι να τραγουδά με πολύν αυθορμητισμό την "Ξανθούλα" του:



Σε αντιδιαστολή όμως με την ωραία και ιδανική ατμόσφαιρα που δημιουργήσαμε ήδη, δείτε στιγμιότυπα από την άκρως αποκαρδιωτική και σκληρή, αντιπνευματική και αντιποιητική, περιρρέουσα πραγματικότητα του ενταύθα θορύβου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails