© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή 13 Ιανουαρίου 2008

El Greco: Κομιστής Φωτός μέσα σε πηχτό σκοτάδι

Απόψε είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στον τόπο μας, στον Κινηματογράφο της πόλης μας "Φώσκολος", τη νέα και πολυδιαφημισμένη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή "EL GRECO", η οποία κατασυγκίνησε το κοινό, διότι κατά βάσιν αντιμετώπισε τον μεγάλο αυτόν Έλληνα και παγκόσμιο ζωγράφο με ιδιαίτατο σεβασμό, θέτοντάς τον, ως κύριο και κάτοχο των δυσδιάκριτων αληθειών και των μυστικών προοπτικών του Φωτός, έναντι του πυκνού και αποτρόπαιου Σκότους της ιεροεξεταστικής εποχής που έζησε κι έδρασε.
Παράλληλα είχαμε την εξαιρετική τύχη, να γνωρίσουμε από κοντά τον παριστάμενο δημιουργό τής πολλά φιλόδοξης αυτής ταινίας, τον Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος μάλιστα έχει συγγενικούς δεσμούς με το νησί μας. Πρόκειται για έναν καλοσυνάτο άνθρωπο και σεμνό καλλιτέχνη, που, μετά την προβολή της ταινίας, μίλησε από καρδιάς για το δημιούργημά του, εξηγώντας το πώς και το γιατί του όλου αυτού μεγαλεπήβολου εγχειρήματος, καταχειροκροτούμενος από τους θεατές.

Δεν ξέρω, μήτε ενδιαφέρομαι να πληροφορηθώ, για το τι ακριβώς λέει η επίσημη (λεγόμενη) Κριτική για το συγκεκριμένο έργο. Εκείνο που γνωρίζω μόνον είναι ότι, εάν μια ταινία καταφέρει να με συγκινήσει, για μένα είναι 100% πετυχημένη. Εάν επιπλέον καταφέρει να με κάμει να βουρκώσω, αξίζει τον σεβασμό, την προσοχή και το χειροκρότημά μου!
Η ταινία του Σμαραγδή διαθέτει αυτές τις δυναμικές, ως εκ τούτου την ψηφίζω ανεπιφύλακτα. Αξίζει να την δούμε, διότι όντως (κατά Καβάφην) "κομίζει εις την Τέχνην"!!!


12 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Καλή μέρα!!!
Εξαιρετική σκηνοθεσία!!!!!
Μεγάλη η συγκίνηση με τον αείμνηστο Σωτήρη Μουστάκα...

Χαιρετώ και ασπάζομαί σου την δεξιάν

Porfyrogennitos είπε...

«Ω διαβάτη, αυτός ο ωραίος τάφος, ο θόλος από πορφυρίτη, απ’ το σύμπαν κλέβει το πιο περίφημο πινέλο, αυτό που έκαμε τη ζωή να σφύζει στο ξύλο και στο πανί. Το όνομα αυτό, που είναι άξιο για μια πνοή πιο ισχυρή από εκείνη που γεμίζει τη σάλπιγγα της Φήμης, απλώνεται και λάμπει πάνω σ’ αυτό το μάρμαρο το βαρύ. Γονάτισε και προχώρησε.

Εδώ βρίσκεται ο Γκρέκο. Η μελέτη του έδωσε τα μυστικά της Τέχνης, η Τέχνη του αποκάλυψε τα μυστικά της φύσεως, η Ίρις του έδωσε το χάρισμα των χρωμάτων, ο Φοίβος το δώρο του φωτός και ο Μορφέας του χάρισε τις σκιές του».

[Από τον τάφο του Θεοτοκόπουλου].

jimmarg είπε...

Είναι εξαιρετική η σημασία τέτοιων εγχειρημάτων - ιδιαίτερα δε, όταν αποτελούν πονήματα ελλήνων δημιουργών- καθώς πέρα απο την κινηματογραφική σημασία τους, δίνουν παράλληλα και την ευκαιρία σε μια μεγάλη μερίδα κοινού, να γνωρίσει επιτέλους οτι Ελλάδα δεν είναι μόνο ο Παρθενώνας, το σουβλάκι, το γήπεδο και το τζατζίκι. Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Σμαραγδή για τη συγκεκριμένη προσφορά του.

P. Kapodistrias είπε...

Ευχαριστώ αγαπητοί μου Γλαρένια, Πορφύρη και Δημήτριε για τη γνώμη Σας.
Καλόν είναι ν' ακούγεται ο καλός λόγος, σε μιαν εποχή που εύκολα κατακρίνουμε, ευκολότερα παραποιούμε τις ευγενικές προθέσεις του διπλανού, ευκολότατα ύστερα θέτουμε στο περιθώριο. Δεν υπονοώ κάτι επί του προκειμένου. Γενικά το λέω...

Αφροδίτη είπε...

καταπληκτική ταινία και ιδιαίτερη τιμή για τη Ζάκυνθο, η παρουσία του δημιουργού της στη προβολή. συμφωνώ με την πολύ ξεκάθαρη αποψή σου για το πότε μια ταινία είναι επιτυχημένη, κι εγω ετσι νιώθω

P. Kapodistrias είπε...

@ Αφροδίτη,
καλά ιστολογήματα στην Μπλογκόσφαιρα. Καλές ιδέες και καλή δύναμη να έχεις για τη συνέχεια.
Ελπίζω να είδες την ταινία. Αξίζει.
Να τα λέμε. Θα περάσω και από το δικά σου "λημέρια"!
Καλημέρα!

roadartist είπε...

Καλησπέρα..νομίζω πρωτη φορά απο τα μέρη σου.. :) ωραία .. ειναι εδω.. Πολύ όμορφη η ταινία την είδα κ εγώ.. Ωραία και η έκθεση του Ελ Γκρεκο στο Κυκλαδικό Μουσείο..Δεν ξερω αν πηγες, αξιζε..

P. Kapodistrias είπε...

Καλώς όρισες Roadartist.
Χάρηκα την επίσκεψη. Να σε ξαναδούμε.
Πράγματι, μια καλή ταινία για ένα υπέρκαλο Έλληνα!
Καλό υπόλοιπο της ημέρας!

kiki είπε...

Δεν πήγα να δω την ταινία (παρόλο που ήθελα) γιατί θέλω να αντιδράσω για το σινεμά και την ασφάλειά του που έχουμε στη Ζάκυνθο. Ξέρω ότι ήταν εξαιρετική η ταινία, αλλά μήπως ήρθε επιτέλους η ώρα να πιέσουμε λίγο τα πράγματα στη Ζάκυνθο; (για σινεμά, ανακύκλωση, σκουπίδια κλπ;)

P. Kapodistrias είπε...

@ Ονειρομαγειρέματα, Καλησπέρα.
Όπως νομίζεις... Εσύ "την είδες έτσι"...
Ως προς την ασφάλεια όμως, τι έχεις να πεις, που αύριο θα πάνε να παρακολουθήσουν την ταινία ολόκληρα σχολεία;
Λες;.......................

kiki είπε...

Ωχ...τέτοια λέγε μου...Τα παιδιά μου πάντως από πρόπερσι με τους σεισμούς, δεν τα άφησα να ξαναπάνε (εκτός από μια φορά). Παίζουν μαζί μας παιδιά...

P. Kapodistrias είπε...

@ Ονειρομαγειρέματα,

ναι, σού λέω, χθες πήγαν κάποια σχολεία, σήμερα το δικό μας. Ευτυχώς, δεν συνέβη εκείνη τη στιγμή σεισμό.
Αλλά κάποιοι θα την πληρώσουν εντέλει. Διότι, το χειρότερο κακό είναι, ότι από πάνω ακριβώς από το σινεμά βρίσκονται οι τεράστιοι όγκοι βιβλίων της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ζακύνθου. Όντως, προετοιμάζεται έγκλημα...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails