© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Ομιλία στην Πάτρα για τη σχέση Ορθόδοξης Ασκητικής και Φυσικού Περιβάλλοντος



Ευχαριστώ από καρδιάς το φιλικό μου Ιστολόγιο "Ιδιωτική Οδός" , ότι με θερμότατο σχόλιο του Παναγιώτη Ανδριόπουλου, υπό τον τίτλο "Για μια Θεολογία της Οικολογίας", ανακοινώνει τα περί της Oμιλίας, την οποία έχω αναλάβει να κάμω στην Πάτρα αύριο το βράδυ, προσκεκλημένος από την ΑΔΕΠ (Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Πάτρας).

Περί τίνος πρόκειται:

Μεταξύ των πολλών κι ενδιαφερόντων δραστηριοτήτων, που έχει αναπτύξει η εν λόγω Επιχείρηση του Δήμου Πατρέων (ΑΔΕΠ), κύριο αντικείμενό της είναι η υλοποίηση της περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου. Το Τμήμα Περιβάλλοντος, του οποίου επικεφαλής είναι ο Κώστας Κωνσταντακόπουλος, ασχολείται με διάφορους τομείς της περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου, όπως βιώσιμη ανάπτυξη – Τοπική Agenda 21, Ανακύκλωση – Οικο-Κατανάλωση, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Π.Ε.), Διαχείριση της περιοχής Natura 2000 του Παναχαϊκού όρους , μεγάλο μέρος του οποίου ανήκει στο Δήμο Πατρέων κ.ά.

Στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που υλοποιήθηκαν κατά τη σχολική περίοδο 2007-2008, διακρίθηκε το πρόγραμμα με τίτλο : «Ευαισθητοποιούμε και Προβάλλουμε για την "Αναγέννηση" του Βουνού της Πάτρας (Παναχαϊκό Όρος)» , το οποίο υλοποίησε το Γυμνάσιο των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων «Ελληνική Αναγέννηση».
Το Πρόγραμμα συνίσταται πρακτικά στη διάδοση και προβολή του περυσινού (2006-2007) προγράμματος του σχολείου (“Παναχαϊκό όρος το ….Πάρκο της Πάτρας”) σε περιφερειακά σχολεία (Δημοτικό σχολείο Α. Καστριτσίου, Ειδικό Σχολείο Κωφών στο Ρίο, Δημοτικό Σχολείο Λεοντίου κ.α.) και στην ευρύτερη κοινωνία της πόλης, που αφορά στον ορεινό όγκο της πόλης.

Η εκδήλωση της 14ης Μαΐου 2008, είναι μέρος και συνάμα η πανηγυρική εκδήλωση του προγράμματος προβολής και ευαισθητοποίησης.

Θα ξεκινήσει στις 8 το βράδυ στους χώρους των Εκπαιδευτηρίων και θα περιλαμβάνει κάμποσα ενδιαφέροντα για το συγκεκριμένο περιβαλλοντικό Πρόγραμμα, τραγούδια από τη Χορωδία και την Ορχήστρα των μαθητών, αλλά και δυο κεντρικές ομιλίες των προσκεκλημένων Εισηγητών:

1. π. Παναγιώτη Καποδίστρια, με θέμα "Η Ορθόδοξη Ασκητική και το Φυσικό Περιβάλλον" και

2. Γιάννη Σχίζα (συγγραφέα και μέλους περιβαλλοντικών οργανώσεων), με θέμα "Τα βουνά στην εποχή της παγκοσμιοποίησης".

18 σχόλια:

panagiotisandriopoulos είπε...

Με χαρά σε περιμένουμε στην Πάτρα παμφίλτατε Π.Κ.
Να μας αναψύξεις με τον θεολογικό και ποιητικό συνάμα περί οικολογίας και ασκητικής λόγο σου.
Μέρα Μαγιού και του "Χριστός Ανέστη"!

None είπε...

Εμάς θα μάς πάρετε μαζί;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μιλάτε στην Πάτρα και ιδίως για ένα θέμα που εκφράζει την Ορθόδοξη προσέγγιση και θέση για το φυσικό μας περιβάλλον... Μου ξυπνήσατε μνήμες όχι και τόσο παλιές και πολύ θα ήθελα να ήμουν εκεί και να σας παρακολουθήσω...

Ανώνυμος είπε...

μια συμφωνία ισορροπίας και ανθρωπισμού κόντρα στο φάλτσο πνεύμα των καιρών.....

η προηγούμενη ανάρτηση με τους Ζουλού με εντυπωσίασε, βλέποντας τέτοιες φωτογραφίες αφυπνίζεται η επιθυμία μου για το εξωτερικό......

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξαφνιάζει η ευαισθητοποίησή σας για το περιβάλλον γιατί είστε ευαισθητοποιημένος για όλα, έμψυχα και άψυχα, κτίσματα του ίδιου Θεού, και είναι για σας πολύτιμα, όσο για Εκείνον. Αυτό σας κάνει πολύτιμο για όλους εμας. Είναι εντυπωσιακό βέβαια, οτι μπορείτε και τα προλαβαίνετε όλα, τόσο πολλά και διαφορετικά πράγματα, που ίσως έχουν την ίδια αφετηρία. Μακάρι να μπορούσα να σας ακούσω γιατί είμαι σίγουρη οτι η κάθε λέξη σας έχει λόγο ύπαρξης, και όχι μόνο δεν περισσεύει τίποτε αλλά έχει πάντα πολύ περισσότερα απο ένα επίπεδα βάθους. Να είστε πάντα πολύ καλά και να συνεχίζετε.

Unknown είπε...

Αγαπήτε... Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Πάτρα, να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος!

Καλούς δρόμους εύχομαι! Ειδικά εκείνους τους πνευματικούς μα κι αυτούς τους ψυχικούς...

:-)

Alkmini είπε...

μια καλησπερα και ενα μεγαλο ευχαριστω για τις προσευχες που εισακούσθηκαν. \
σ ευχαριστω πατερ παναγιωτη.

κερναμε καφεδακι στο εξοχικο
www.asprakoxylia.blogspot.com

καλη σου νυχτα

P. Kapodistrias είπε...

@ Παν. Ανδριόπουλε,

Θεού θέλοντος, ΚΤΕΛ επιτρέποντος και βενζίνης υπαρχούσης, θα τα πούμε από κοντά αύριο το απόγευμα. Πριν απ' την Ομιλία, να βρεθούμε για καφέ!!!

Με χαρά θα σε δώ και θα τα πούμε εκ του σύνεγγυς!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ναν,

"Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν..."

P. Kapodistrias είπε...

@ Καρποφόρα Συκή,

Μετά την εκδήλωση θα σού πω πού και πώς να διαβάσεις την Ομιλία που θα κάνω, όπως και οι άλλοι μας φίλοι.
Ναι, το θέμα είναι ευαίσθητο κι έχω ασχοληθεί πολύ τα τελευταία χρόνια.

P. Kapodistrias είπε...

@ Ηλιογράφε,

Το όλο θέμα περί Οικολογίας είναι ανάγκη να μάς ευαισθητοποιεί όλους. Ο Μοναχισμός ανέκαθεν υπεράσπιζε το Περιβάλλον. Εσχάτως όμως υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στην Ανατολική Κρήτη και δη στη Μονή Τοπλού, που (αν θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι) πρέπει να σημανθεί.

Έλαβα ένα σχετικό μέιλ, που με παραπέμπει σ' ένα blog, τον ΟΙΣΤΡΟ, όπου παρουσιάζεται το θέμα και αξίζει να λάβετε γνώση.
Διαβάστε, λοιπόν, ΕΔΩ.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη Δήμου,

Μού επιτρέπεις λίγο χιούμορ εεε; Λέω, λοιπόν, με τα τόσα καλά που γράφεις για μένα, να σε κάμουμε πρόεδρο του Φαν Κλάμπ μου!!! Χα, χα!!!

Σοβαρεύομαι: Προσπαθώ να είμαι σε όλ' αυτά, για να μη λιμνάζω στον πάτο του Τίποτά μου. Έχει πολλή μοναξιά εκεί κάτω. Μέσω όλων αυτών των ευαισθητοποιήσεων, ίσως κάτι καλό βγει και για την δική μου ψυχή.

Αν είχες το βιβλίο μου "Κεφάλαια Θεολογίας του Περιβάλλοντος" θα εύρισκες τη μήτρα της Ομιλίας μου στην Πάτρα, στις σελίδες 79-91.

P. Kapodistrias είπε...

@ Ντάνα Σεμιτέκολο,

Μακρύς ο δρόμος, που οδηγεί όμως ξανά στο Τζάντε μας, διότι "ωραία και μόνη...", τα ξέρεις αυτά!...

Ευχαριστώ δι' ευχάς σου! Αταποδίδω φιλικότατα!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αλίκη,

Χαίρομαι που επανήλθες μετά την περιπέτεια. Σε είχα διαρκώς στο νου και στην ευχή μου!

Ήδη πέρασα από το εξοχικό σου κατάλευκο μπλογκ. Μού άρεσε και θα περνώ για εικονικό καφεδάκι, μέχρι να έλθω και πραγματικά εκεί στην πρωτεύουσα πόλη σου και να με ξεναγήσεις στις δημιουργίες σου!!!

Ανώνυμος είπε...

Μήνυμα ελήφθη! Όβερ!! Θα το διαβάσω οπωσδήποτε. Όσο για την πρόταση που μου κάνατε(τα γραπτά μένουν και ουδεν λάθος αναγνωρίζεται, άρα δεν μπορείτε να το πάρετε πίσω),δηλώνω επισήμως οτι αποδέχομαι μετα χαράς τη θέση της προέδρου, και θα ζηλέψει όλος ο κόσμος εδώ. Ποιόν θα βάλουμε αντιπρόεδρο, γραμματέα και γραφείο τύπου?

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Ωχ, ωχ, ωχ...

Ανώνυμος είπε...

Όχι οτι δεν είσαστε σαφής...! Αυτό δεν μπορώ να το πώ....

Λυδήριος είπε...

Κρίμα που δεν το είδα νωρίτερα να έρθω στην εκδήλωση. Να πώ πάντως, τελείως φιλικά, οτι η εμπειρία μου απο το πέρασμα μου στο αναφερόμενο σχολείο δεν ήταν η καλύτερη...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails