© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008

Ο Σεφέρης της Άριας Κομιανού


Ευρισκόμενος αυτές τις μέρες υπό σεφερική επήρεια και ξαναψαύοντας τα ίχνη του καταλυτικού περάσματος του μεγάλου αυτού Νεοέλληνα Ποιητή από τα δημόσια πράγματα της πατρίδας μας, απόψε συναπαντήθηκα με τον Σεφέρη τον δια χειρός της γνωστής χαράκτριας Άριας Κομιανού, για την οποία καυχώμαι, ότι με τιμά με τη φιλία της, "πολυμερώς και πολυτρόπως" εκπεφρασμένη.

Η εν λόγω ξυλογραφία, έργο του 2000 και διαστάσεων 30Χ50 εκ. (που είναι δημοσιευμένη στον τόμο Άρια Κομιανού, Πορτραίτα. Σχέδια - Ξυλογραφίες, ιδιωτική έκδοση 2007, σ. 88), έρχεται να προστεθεί στο πλούσιο αρχείο αποτυπώσεων της μορφής του Ποιητή (φωτογραφιών ή εικαστικών), προσδίδοντας στην κορυφαία φυσιογνωμία του Φως ενεργητικό εκ των ένδον. Ένα Φως πάλλευκο, το οποίο παίζει λες (ή μάχεται) με το τριγύρω Σκότος κι εντέλει το κατανικά.

Όπως ακριβώς και αυτή καθεαυτή η Ποίηση: Συμφύρεται με το περιρρέον Σκότος, κάποτε -νομίζουν οι ανυποψίαστοι- ερωτοτροπεί μαζί του ενδίδοντας, αλλά τούτο είναι απλώς κίνηση τακτικής. Στην ωραία του ώρα, συμπεριφέρεται κατά το σολωμικό στιχηρό:

"Φως που πατεί χαρούμενο τον Άδη και το Χάρο!"
* Και κάτι επιπλέον, εξόχως σημαντικό:
Κάνοντας κλικ στην διπλανή φωτογραφία, μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ (παραγωγής 1980) των Γιώργου Σγουράκη και Γιώργου Καριπίδη ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1900-1980, 80 χρόνια από τη γέννηση του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΕΦΕΡΗ, από το πλουσιότατο Οπτικοακουστικό Αρχείο της ΕΡΤ.

15 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Καλά που υπάρχει η Ποίηση, γιατί η ζωή παραείναι άσχημη καμιά φορά για να την αντέξεις, ή παραείναι βαριά για να τη σηκώσεις..

Ανώνυμος είπε...

καλημέρα. έκανα μια βόλτα και από τα τρια blog. έχεις κάνει εξαιρετική δουλειά. καταπληκτικό και το αφιέρωμα στον μεγάλο Σεφέρη. Άτομα σαν αυτά δίνουν νόημα στην λέξη Ελλάδα. Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σου λόγια.

Ανώνυμος είπε...

ναι ο Σεφέρης είναι από τους αγαπημένους αλλά μου φαίνεται πως πρέπει να διαβάσω και λίγο Σολωμό


γύρισα, αλλά ο νους και η καρδιά......

Διονύσης Μάνεσης είπε...

Τέχνη εμπνέει τέχνη, δηλαδή.
Όσο για τη συνύπαρξη φωτός - σκοταδιού, θέμα που τόσο έχει αγαπηθεί (και) στην ποίηση, ακόμα και στον Ηράκλειτο μπορεί να μας φτάσει. Ας μην επεκταθούμε , όμως. Ας περιοριστούμε στην καλησπέρα μας και στις ανατασιακές διαθέσεις μετά από την ανάγνωση τέτοιων αναρτήσεων.

Artanis είπε...

Καλησπέρα π.κ....

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Δυστυχώς δεν μπορώ να το δω γιατί ζητάει να εγκαταστήσω πρόγραμμα, το οποίο αρχίζω αλλά δεν μπορώ να εγκαταστήσω.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Η Ποίηση παραμυθιάζει πράγματι! Με την έννοια της παραμυθίας = παρηγορίας!

υ.γ. Μάλλον πρέπει να καλέσεις τις ειδικές δυνάμεις του ίντερνετ σου για να εγκαταστήσουν τα ελλείποντα προγράμματα, ώστε να βλέπεις τα βιντεάκια όλα! Κάπου θα βρεις κάποιον αρμόδιο, πιστεύω!...

P. Kapodistrias είπε...

@ Evlahos,

Καλώς μάς ήρθες!
Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Να μάς έρχεσαι. Αν μη τι άλλο, προσφέρουμε Ζεστασιά και Σεβασμό και Φιλία!

P. Kapodistrias είπε...

@ Ηλιογράφε,

Ό,τι και να διαβάσεις στην Ποίηση, άξιόν εστί! Αλλά και ποτέ αρκετό. Με την Ποίηση είσαι πάντα στην αρχή...

υ.γ. Καλώς επέστρεψες!

P. Kapodistrias είπε...

@ Διονύση Μάνεση,

Ναι, Τέχνη στην Τέχνη. Όπως λέμε, έρωτας στον έρωτα ή λάδι στη φωτιά!...

Οι αέναες αψιμαχίες μεταξύ Σκότους και Φωτός...
Σε ποιαν όχθη, άραγε, είμαστε ολοένα;;;;

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Και καληνύχτα σου, καλή μας φίλη!

Flora είπε...

Εντάξει, το ξέρω ότι έχω καταντήσει γραφική να λέω συνέχεια "Ευχαριστώ"... μα να που τώρα πάλι θέλω να σε ευχαριστήσω γιατί μόλις "κατέβασα" στον υπολογιστή μου ένα αρχειάκι του youtube με τον Σεφέρη και τα σχόλιά του για τη δικτατορία που θα δείξω στα παιδιά και ξεκίνησα να κατεβάζω και το αφιέρωμα στο Σεφέρη από την ΕΡΤ.
Όχι πες μου. Γι' αυτήν την βοήθεια στο μάθημά μου, δεν πρέπει να σου πω: "Ευχαριστώ";; Αν μη τι άλλο, θα ήταν αγένεια!

Ευχαριστίες λοιπόν και καληνύχτες!

P. Kapodistrias είπε...

@ Φλώρα,

Με ικανοποιεί που οι εδώ ταπεινές παρουσιάσεις μας σού αρέσουν και σε βοηθούν. Μακάρι, πάντα έτσι μες από το ίντερνετ!

Χρόνια ειρηνικά εύχομαι, λόγω της γιορταστικής μέρας!

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Όλοι σ αυτή τη ζωή ψάχνουμε να βρούμε τον.."αρμόδιο".. Έχω να καταγγείλω οτι ο αρμόδιος εδώ κάνει οτιδήποτε άλλο εκτός απο το να φτιάξει το internet! "To λέω στη νύφη για να τ ακούσει η πεθερά.."!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Μάλλον πρέπει να μαλωθεί ο "Αρμόδιος", ώστε να είναι συνεπής εις τας υποχρεώσεις του!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails