© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Σπουδές Νέων Ελληνικών στο University of Johannesburg




Για να γίνει κατανοητή η σημερινή μας ανάρτηση, πρέπει πρώτα να ληφθεί υπ' όψιν μια παλαιότερη, αναλυτική, δημοσίευσή μας με τίτλο Γνωριμία με την Τομέα Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ.


Αξίζει να θυμηθούμε συνοπτικά, ότι στο Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του University of Johannesburg (πρώην R.A.U), λειτουργεί υποδειγματικός Τομέας Νέων Ελληνικών, στον οποίον φοιτητές, δίχως περιορισμούς εθνικότητας, έχουν την δυνατότητα να μάθουν την Ελληνική Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας.
Ψυχή αυτής της προσπάθειας είναι ο φιλέλληνας Καθηγητής Benjamin Hendrickx, τον οποίον συνεπικουρούν η Δρ. Θέκλα Σανσαρίδου-Hendrickx, η Μαριλένα Πιπερίδου-Τριανταφύλλου και άλλα σημαντικά και ικανότατα στελέχη, τα οποία έχουν ήδη παράξει έργο ουσίας.






8 σχόλια:

Anastasios είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρον βιντεάκι.

ΑΞΙΟΙ, όλοι τους, Έλληνες και Φιλέλληνες, που προβάλλουν τον Πολιτισμό μας εκεί.

Έχουμε κι εμείς ανάλογες εμπειρίες στη Δυτ. Ευρώπη. Τα μέτρα όμως είναι διαφορετικά, αφού οι συνθήκες είναι μάλλον πιο ευνοϊκές στην Ευρώπη, απ' ό,τι είναι στη Νότια Αφρική, για την υπόθεση της διάδοσης του Ελλ. Πολιτισμού.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Ευτυχώς που διασώζουν τη Γλώσσα και τον Ελληνικό πολιτισμό κάποιοι άλλοι, κάπου αλλού, όπου αλλού, γιατί δεν βλέπω οτι τα διασώζουμε εμείς εδώ στα γεωγραφικά όρια.. Ευτυχώς, γιατί έτσι υπάρχει ελπίδα κάτι να διασωθεί γιατί κάποιοι έκαναν δικό τους εκείνο που χάσαμε εμείς. Ας ανάβει μιά Φωτιά κι ας υπάρχουν Έλληνες στο Πνεύμα σ όλα τα χρώματα και τις φυλές.. Κάτι μου λέει οτι είναι πιο Έλληνες απο εμάς.. Δεν κοιμούνται πάνω σε δάφνες προγόνων ως "ελέω Θεού" κληρονόμοι.. ..Ανακαλύπτουν τη Σοφία και το Πνεύμα και τη Γλώσσα μας..

Ανώνυμος είπε...

Τα έχω χαμένα με την πολυσυλλεκτικότητα, δηλαδή ανοιχτότητα, και την ψυχή της κάθε ανάρτησης! Χαμογελάω!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναστάσιε,

Ναι, είναι συγκλονιστικός ο εκτός ορίων μας Ελληνισμός. Είναι όντως Ελληνισμός και όχι Ελλαδισμός!...


Πρέπει κάποτε (άκουσον, άκουσον!!!) να δώσει ο Καιρός και ο Θεός, να βρεθώ εκεί στο England, να σας φωτοαποτυπώσω και μετά να δεις τι αφιερώματα θα ΄σάς γίνουν!!!!!!! Χα, χα!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Προσυπογράφω (όπως συμβαίνει συχνάκις) τα όσα προανέφερες!

Να σκορπίζεται το πνεύμα το ελληνικό παντού, όχι επεκτατικά, αλλά φιλικά και θωπευτικά, επενεργώντας αγαπητικά προς κάθε κατεύθυνση!!!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρνταλίωνά μου,

Πάντα να χαμογελάς! Είναι πιο υγιεινό κι απ' αυτό το γέλιο!

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και για το πέρασμά σου από τα μέρη μας!

panagiotisandriopoulos είπε...

Η ανάρτησή σου αυτή αγαπητέ Π.Κ. είναι μια ακόμα απόδειξη της δυναμικής του Ελληνισμού και σε χώρες... εξωτικές, πέρα απ' αυτές της Ευρώπης που τον γνώρισαν μέσω της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.
Αυτό είναι ένα ταξίδι που θα 'θελα να κάμω: στις ανά τον κόσμο έδρες Ελληνικών Σπουδών! Ονειρικό!...

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Το έχουμε πολλάκις υπερτονίσει: Ο Ελληνισμός είναι κάτι το εξόχως δυναμικό και αξιομνημόνευτο και αξιοθαύμαστο!

Φοβού τον Ελλαδισμό και δώρα φέροντα...

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails