© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2009

Η "Ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας"


Ο αγαπητός μου φίλος και συμφοιτητής Αρχιμανδρίτης Σπυρίδων Ε. Θεοδωρόπουλος, Ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας και διακεκριμένος κληρικός από τους Γαργαλιάνους της Μεσσηνίας, είχε την ευγένεια να μού αποστείλει αυτές τις μέρες ένα πολύ ενδιαφέρον πόνημά του, που αφορά στην ιστορία της εκκλησιαστικής περιφέρειας εντός της οποίας γεννήθηκε, ανδρώθηκε, διαμένει και υπηρετεί.
Ο ανά χείρας καλοτυπωμένος Τόμος των 272 σελίδων απαρτίζεται από έξι μέρη:
1. Σύντομος παρουσίασις της προ του Χριστιανισμού Ιστορίας της Τριφυλίας αρχομένης από των προϊστορικών χρόνων (... 2008 π. Χ. ) μέχρι του 49/50 μ. Χ.
2. Η υπόστασις της Εκκλησίας "Τριφυλίας και Ολυμπίας" εν τη πρώτη περιόδω της Εκκλησίας της Ελλάδος την Πρωτοβυζαντινήν (49/50 μ. Χ. μέχρι του 731/2 μ. Χ.)
3. Βυζαντινή περίοδος (731/2 μέχρι των αρχών ιε΄ αι.)
4. Μεταβυζαντινή περίοδος (Από των αρχών του ιε΄ αι. μέχρι το 1821/33)
5. Εκκλησία "Χριστιανουπόλεως", Μνημεία - Πρόσωπα - Γεγονότα και
6. Η υπόστασις της Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας εν τη τετάρτη περιόδω της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος (1833 μέχρι σήμερον).
Το έργο συμπληρώνεται με ικανή Βιβλιογραφία, Πίνακες, Χάρτες και το απαραίτητο εντέλει Ευρετήριο.
Η "Ιστορία της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας" αποτελεί αξιόλογη συμβολή στις εν γένει ιστοριοδιφικές / ιστορικές μελέτες, κατάθεση πνευματικών ιδρώτων στην Εκκλησιατική Ιστορία της Ελλάδας, αλλά και στην πλουσιότατη τοπική Ιστορία της νοτιοδυτικής Πελοποννήσου.
Προσωπικά, η λήψη του δώρου ετούτου με πλημμύρισε με δίκαιη καύχηση, ότι ένας κατ' ουσίαν αδελφός (με τον οποίον αραιά πλέον επικοινωνούμε, αλλά γνωρίζουμε ότι ο ένας υπο-στηρίζει κατά πάντα τον άλλον όποτε δει) επιδίδεται σε τόσο γόνιμα διακονήματα, σε καιρούς κατά τους οποίους κι εμείς, ο Ορθόδοξος Κλήρος, βιώνουμε αλλεπάλληλες κρίσεις αυτοσυνειδησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails