© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Πέμπτη 9 Απριλίου 2009

Από τη σύμπραξη Αγγελικής Κοκονάκη και Δημήτρη Μαγριπλή στο "Χρώμα και Λόγος"

[Η σημερινή μας ανάρτηση αποτελεί προδημοσίευση μιας κοινής εργασίας νέων φίλων μου, η οποία θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό. Ο Δημήτρης Μαγριπλής, καλός διηγηματογράφος, δοκιμάζει εαυτόν στην ποιητική τέχνη του Haiku με γενικό τίτλο "Τέσσερις εποχές", ενώ η Αγγελική Κοκονάκη, ευαίσθητη καλλιτέχνις και διδάσκουσα στην Α.Σ.Κ.Τ., ζωγραφίζει με τίτλο "Προσκυνηματική έξοδος". Συμπλέκονται οι δύο τέχνες και παράγουν το πρώτο τομίδιο της σειράς "Χρώμα και Λόγος" των Εκδόσεων Αντ. Σταμούλη, στη Θεσσαλονίκη.
Ο "Ίσκιος" μας έχει τη χαρά και την τιμή να πρωτοδημοσιεύει ορισμένα αποσπάσματα από το πάντρεμα αυτό, με τη βεβαιότητα, ότι μόλις κυκλοφορήσει ο τόμος, θα κατέχουμε ένα κατόρθωμα που δεν θα είναι μονάχα εκδοτικό, αλλά κυρίως αισθητικό! Με το καλό, παιδιά!!! Πάντα τέτοια!!!
π. Π.Κ.]
Αγάπης λόγος
πότισε το λωτό μας
παραμυθία

Ροδοσκέπαστη
αυλή των θαυμάτων
πώς με αντέχεις;


Χρυσοκάνθαρος
σε μενεξεδί ανθό
ονειρεύεται


Αστέρι λαμπρό
σε σύνοδο αγγίζει
νυσταγμένο φως
Στη νεραντζούλα
ρασοφόρος κότσυφας
σιγαλά ψάλλει

Πόλη στολίδι
ξαπλώνει στο πέλαγο
με προθυμία

Κοιτάζω το φως
η λάμψη βροχή ζωής

σε άνυδρη γη

Το χαμομήλι
κίτρινη - άσπρη κλωστή
μαγιάπριλη

Μέρμηγκας φέρει
ανοίξεως έδεσμα
επί φυλάξει


Προλεγόμενα

Ο εκδοτικός οίκος Αντώνη Σταμούλη με τον παρόντα τόμο εγκαινιάζει μια νέα εκδοτική σειρά με τον γενικό τίτλο «Χρώμα και Λόγος» και επιστημονική υπεύθυνη την Αγγελική Κοκονάκη, διδάσκουσα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.), με στόχο τη συνομιλία, τη συνύπαρξη δύο τεχνών που ερεθίζουν την ανθρώπινη φαντασία από ένα διαφορετικό επίπεδο, αλλά προσφέρουν στη συνείδηση το ίδιο ποιοτικό αποτέλεσμα.

Ο λόγος και το χρώμα σε συνδυασμό, αγγίζουν τη δυναμική του μύθου, του πρώτου δάσκαλου της ανθρωπότητας, μιλούν απροσδόκητα στην ανθρώπινη ψυχή, αραδιασμένα στο τυπογραφικό χαρτί, μακριά από την παγωνιά της εκθεσιακής επίσκεψης, φιλόξενα και προσιτά στο μάτι που διαβάζει πίσω από τις γραμμές και τα σχήματα.

Μπορεί να συνυπάρξει ο λόγος και το χρώμα. Πάντα συνυπήρχαν αυτές οι διαφορετικές εκφάνσεις της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Ήταν λειτουργίες αυτονόητες, ώσπου τις χώρισε ο αιώνας της εξειδίκευσης. Εκατομμύρια κριτικά δοκίμια για τη μία ή την άλλη όψη. Στέρεες θεωρητικές βάσεις οικοδομήθηκαν και οι τέχνες απέκτησαν το δικό τους θεωρητικό περίβλημα, που λειτουργεί ενίοτε σαν τείχος απροσπέλαστο για τον μη ειδήμονα, τον αμύητο που στέκει αποσβολωμένος από την περιπλοκότητα της θεωρίας.

Κάτω από τα περίκλειστα τείχη της θεωρίας οι διαφορετικές μορφές της τέχνης επικοινωνούν με λαγούμια υπόγεια και μυστικά, με λάμψη αδιόρατη στο μάτι του θεατή. Είναι μια μυστική κοινωνία για την οποία λίγα λέγονται και πολύ λιγότερα καταγράφονται. Σε αυτή τη σειρά η παράδοση της τέχνης γίνεται κάτω από αυτή την προοπτική, της αποκάλυψης της μυστικής τάσης για επικοινωνία, για διάλογο, για ενότητα της τέχνης στην πλέον θεμελιακή της σύλληψη.

Οπωσδήποτε ο στόχος της σειράς δεν είναι απλά η καταγραφή, μήτε η κατασκευή κριτικών δοκιμίων. Στόχος της παρούσας σειράς είναι η απόδοσις της ετυμηγορίας του χορού, του υπέρτατου κριτή των θεατρικών δρώμενων. Άλλωστε ο χορός, ο ανώνυμος αναγνώστης ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο τελικός κριτής ενός έργου, της προσπάθειας σύμμειξης του λόγου και του χρώματος στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ελπίζουμε ότι αυτή η εκδοτική μας προσπάθεια θα συμβάλλει ουσιαστικά στον διάλογο που επιχειρείται ανάμεσα σε διαφορετικές, ωστόσο θεμελιώδεις, μορφές τέχνης, αναδεικνύοντας παράλληλα το έργο νέων καλλιτεχνών στον ελληνικό χώρο.
Για τον εκδοτικό οίκο
Αντ. Σταμούλης

3 σχόλια:

Artanis είπε...

πανέμορφη ανάρτηση...Και οι ζωγραφιές καταπληκτικές...
καλημέρα αγαπητέ Π.Κ...

Δ.Μ. είπε...

πολλές ευχαριστίες για την φιλοξενεία...μην ξεχνάμε όμως ότι η προσπάθεια στέφεται και απο την γραφή σου καθότι στο βιβλίο φιλοξενείται ως πρώτη κριτική ανάγνωση και ένα δικό σου κείμενο που μας τιμά και φυσικά δίνει δύναμη στην όλη προσπάθεια.....

με αγάπη
Δ.Μ.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Καθώς μπήκα γέμισα απο μιά αγκαλιά χρώματα με λεπτές αποχρώσεις και αρώματα λέξεων.
Πολύ όμορφο..

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails