© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Αγγελο-Διονύση Δεμπόνου, "Παναγία Πρεβεζιάνα"

Από τον ιστορικό, ερευνητή και λαογράφο κ. Αγγελο-Διονύση Δεμπόνο έλαβα αυτές τις μέρες τη νέα του συγγραφική δραστηριότητα, ήτοι το βιβλίο του "Παναγία Πρεβεζιάνα" (Αργοστόλι 2008, σελίδες 232).
Για όσους δε γνωρίζουν, η Παναγία η Πρεβεζιάνα είναι η εφέστια -βυζαντινής τεχνοτροπίας- εικόνα του Ναού του Αγίου Νικολάου των Λατίνων στο Αργοστόλι.
Ο σεβαστός μου κ. Δεμπόνος, ο ευαίσθητος αυτός και λυρικά εκφραζόμενος στη γραφή του Κεφαλονίτης ιστοριοδίφης, καταφεύγοντας σε γνωστές και άγνωστες πηγές, μάς παρέχει ένα πόνημα καλοβαλμένο, από το οποίο αντλούμε πλείστες όσες ιστορικές πληροφορίες για την περίπυστη αυτή Εικόνα.
Διαβάζουμε στο Κεφάλαιο Ι:
"Η Παναγία η Πρεβεζιάνα, η ανατολίζουσα Εικόνα που βρίσκεται εναποθεμένη σε ειδική κόγχη, στον λατινόρυθμο Ναό του Αργοστολίου, είναι η Παναγία που είχε ανοίξει υπερδογματικό διάλογο με την δογματισμένη κοινωνία της Κεφαλονιάς. Και με το ορθόδοξο σκέλος της και με το καθολικό, πανίσχυρο πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά τα χρόνια εκείνα. Είναι η Παναγία που τάχθηκε τακτικός ακροατής των εξομολογήσεων των αδυνάτων, των ταπεινών, των καταφρονεμένων, των κοπιώντων, των απελπισμένων, ταυτόχρονα και αφηγητής του Ιστορικού της, που αποτελεί και το ιστορικό μιας κοινωνίας ολόκληρης. Η ανομολόγητη περιπέτεια μιας Εικόνας που προκλήθηκε από τον ετομικό φανατισμό, την αναξιοπρέπεια των αξιωμάτων, την αναξιοπιστία των βαθμούχων."

Who is Who

Ο Αγγελο-Διονύσιος Δεμπόνος γεννήθηκε στην Κεφαλονιά το 1922, όπου και πέρασε τα μαθητικά του χρόνια. Τη χρονιά που κηρύχθηκε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Υπήρξε στέλεχος της Νεολαίας της ΕΑΜ και της ΕΠΟΝ, λαμβάνοντας μέρος και στην Εθνική Αντίσταση.
Κύρια ασχολία του υπήρξε το εμπόριο και παράλληλα ασχολήθηκε με το γράψιμο. Το 1955 παντρεύτηκε την Ιωάννα Μήλα από τα Θηράμωνα Ελιού Κεφαλονιάς και απέκτησαν δύο γιούς, τον Ανδρέα (Δρ Ναυπηγικής) και τον Σωτήρη (Γιατρό Παθολογοανατόμο).
Έχει δημοσιεύσει περίπου 60 μελέτες στα επιστημονικά περιοδικά Παρνασσός, Κεφαλληνιακά Χρονικά, Κυμοθόη, Δελτίο Εραλδικής και Γενεαλογικής Εταιρείας, Χρονικά (Ισραήλ).
Τα βιβλία που έχει μέχρι σήμερα εκδόσει είναι τ' ακόλουθα:
* ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΤΟΥ 1953, Αργοστόλι 1976 * ΤΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΕΙ, Αργοστόλι 1979 * Η ΓΕΝΕΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ, Αργοστόλι 1981 * ΜΑΓΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, Αργοστόλι 1983 * ΡΟΚΚΟΣ ΧΟΪΔΑΣ - Ο Επίγονος των Ριζοσπαστών, Αργοστόλι 1984 * Η ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, Αργοστόλι 1985 * Η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, Αργοστόλι 1988 * ΟΙΝΟΣ - Ο ιστορικός κύκλος των κεφαλονίτικων κρασιών, Αθήνα 1988 * ΚΑΝΤΑΔΑ - Το Λαϊκό τραγούδι της Κεφαλονιάς, Αθήνα 1989 * ΜΑΡΙΝΟΣ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟΣ, Αργοστόλι 1989 * Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΤΟΥ ΘΡΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, Αργοστόλι 1993 * ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ "Ο ΚΕΦΑΛΟΣ", Αργοστόλι 1993 * ΣΤΑΘΜΟΙ, Αργοστόλι 1994 * ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΝ "Η ΟΜΟΝΟΙΑ" ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ, Ληξούρι 1995 * ΞΕΝΕΣ ΠΑΡΟΙΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ, Αργοστόλι 1996 * Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΑΡΘΕΝΟΥ, Αργοστόλι 1997 * ΚΟΥΤΑΒΟΣ - Το χρονικό ενός Βάλτου, Αργοστόλι 1999 * ΟΙΝΟΣ- Νέα Έκδοση επαυξημένη και βελτιωμένη, Αθήνα 2003 * ΤΟ ΚΟΥΤΟΥΠΙ ΤΟΥ ΝΑΠΙΕΡ, Αργοστόλι 2004 * ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΡΕΒΕΖΙΑΝΑ, Αργοστόλι 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails