© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Τρίτη των Παθών


Να φυλάς νωπή
την αφή στο μάγουλο
προανάσταση.

Κρότοι των σιωπών
στημονίζουν αγάπες
λαβυρινθώδεις.


[Π.Κ., 14.4.2009]

21 σχόλια:

το θείο τραγί είπε...

Ωραίοι στίχοι οδεύοντας προς την Ανάσταση, αγαπητέ, π.Π.Κ. - Και ιδού εμπράκτως η αγάπη ενός "ιερομονάχου" στο πηδάλιο της Αθηναϊκής εκκλησίας:

"ΣΑΣ ΕΧΩ ήδη ενημερώσει για τις νυκτερινές εξόδους του Αρχιεπισκόπου. Θυμίζω πως, μόνο με τον πιστό οδηγό του τον Βλάση στο τιμόνι, ο Μακαριώτατος έχει περιηγηθεί το κέντρο της Αθήνας που μετατρέπεται σε γκέτο κολασμένων. Έχοντας διαμορφώσει ιδίαν αντίληψη, ο Ιερώνυμος εγκαινίασε χθες το πρόγραμμα «Η Εκκλησία στους δρόμους». ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για συσσίτιο προς άστεγους, τοξικομανείς, πόρνες, φτωχούς και ξένους, που λειτουργεί στην πλατεία Κουμουνδούρου. Χθες, πρώτη ημέρα λειτουργίας, μοίρασε πεντακόσιες μερίδες. Ο στόχος είναι η διανομή να φθάσει τις χίλιες μερίδες. Είναι μια πρωτοβουλία της Εκκλησίας σε έναν χώρο που μετατρέπεται ταχέως σε νεκρή ζώνη, αφού η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε για να εμποδίσει την προϊούσα απαθλίωση του εμπορικού κέντρου. ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ συντονίζει ο νέος πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής πατέρας Γαβριήλ Παπανικολάου που έχει και εμπειρία σε θέματα μεταναστών. Από πλευράς Δήμου Αθηναίων ασχολείται ο πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων Λευτέρης Σκιαδάς. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από εκατόν ογδόντα εθελοντές - νέους, γυναίκες και ξένους που ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα".Από τα σημερινά ΝΕΑ, βλ. το άρθρο εδωδά.

Με αγάπη
ο ίδιος.

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητέ Φίλε Θείο Τραγί,

Μού είχε διαφύγει όλο αυτό!... Όμως όλα τα καλά τα περιμένω από τον νυν Αρχιεπίσκοπο. Όσο κι αν ορισμένοι μεμψιμοιρούν, είναι αυτός που χρειάζεται η σύγχρονη κοινωνία: ΠΑΤΕΡΑΣ, με την πάσα έννοια!

Άλλωστε η "Τρίτη των Παθών" στον Πατέρα εντέλει μάς χειραγωγεί!

Επίτρεψέ μου, να σού αφιερώσω τους μόλις γραφέντες αυτούς στίχους! Παρότι δεν γνωριζόμαστε, μες από το ιστολόγιό σου, σε ξέρω -θεωρώ- αρκετά καλά! Σού ανήκουν λοιπόν!

Καλή Διάβαση!

το θείο τραγί είπε...

Σάς ευχαριστώ από καρδίας.

'Εχω βρεί έναν ιερέα στο κέντρο της Αθήνας που νιώθω πως κάνει την καλύτερη λειτουργία σ' ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Γνωρίζει όλο το εκκλησίασμα με το όνομά του, ιερουργεί με πραεία τη φωνή (χωρίς μικρόφωνα, αγριοφωνάρες και ό,τι άλλο δύσπεπτο στις πονεμένες ψυχές). Ιερουργεί ήρεμα και φόβο Θεού, εισάγοντας ολόκληρο το εκκλησίασμα στην μυσταγωγία των τελουμένων. Αισθάνομαι χαρά Θεού κοντά του. Στους Χαιρετισμούς, στον Νυμφίο, στις κυριακάτικες συνάξεις. Αυτή είναι η χαρά μου τον τελευταίο καιρό. Και πάλι εύχομαι την Ανάσταση, σ' όλους μας. Σας ευχαριστώ. (Κι ας παρακολουθώ σιωπηρώς).

το θείο τραγί είπε...

'Α! είναι τόσο φρέσκοι στίχοι...

Φαίδρα Φις είπε...

ώστε γι'αυτό...

ναι,διακρίνω τον δί-αυλο

η πρώτη στροφή αρχίζει
τόσο απαλά σαν ανεπαίσθητο
ίχνος
τελειώνει στο ημίφως
με την προανάσταση
στο μάγουλο

η δεύτερη αρχίζει αντίθετα
με εκκωφαντική σιωπή
-μήπως ο ήχος του μολυβιού στο χαρτί,το υποβολείο των συλλαβισμών-
μάλλον δεν τελειώνει
απλώς αποκλείεται
εδώ πρέπει να βρίσκεται
το αδύνατο

αγνοώ αν διέγνωσα ή ανέλυσα
σωστά
αλλά αυτό δεν έχει σημασία
υποθέτω

σημασία έχει η νωπή αφή

ευχαριστώ

σας φιλώ και σας στέλνω
τη σκέψη μου

P. Kapodistrias είπε...

@ Θείο Τραγί,

Χαίρομαι με τη χαρά σου! Εύχομαι να κατέχεις πάντα την ίδια ηρεμία ψυχής, την ίδια ανάπαυση ως κατάπαυση της όποιας ενδεχόμενης τρικυμίας σου!

Το "σιωπηρώς" καλόν εστί! Αν μεταφράεχεται και σε λόγια σου σαν τ' αποψινά, κάλλιον του πρώτου!!!

Ευχαριστώ για την αποδοχή των στίχων!

Με το καλό στην Ανάσταση!

P. Kapodistrias είπε...

@ Φαίδρα Φις,

Ναι, γι' αυτό!

Η ανάλυσή σου με κόλλησε στο τοιχίο της κασσιανής, βραδιάτικα Τρίτης Μεγάλης!...

Και μού άρεσε αυτό. Ενέδωσα ως μηδέν έχων και τα πάντα κατέχων.
Σημασία πιότερη έχει, ότι ανέλυσες και μάλιστα ευστόχησες, αγαπητή! Ποιήτρια γαρ!

panagiotisandriopoulos είπε...

Mε εκφράζει απόλυτα η Φαίδρα-Φις, αλλά θα προσθέσω κι εγώ τις ολότελα αυθόρμητες σκέψεις μου.

-14 λέξεις συνταιριασμένες στις 14 του μηνός.
- Οι λέξεις - εκρήξεις: αφή, σιωπή, αγάπη, προανάσταση!
- Η αφή νωπή και προανάσταση. Οι σιωπές κρότοι! Οι αγάπες λαβυρινθώδεις!

Το ποίημα: Ώρα Τρίτη των Παθών.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Δεν υπάρχει Αγάπη που δεν είναι λαβυρινθώδης!
Ούτε Αγάπη που δεν Πάσχει.
Νομίζω.

Όλα όσα διάβασα εγώ ο απλός αναγνώστης, ήταν Ικανά να με κάνουν να Αιστανθώ Αντανακλάσεις πολλών αποχρώσεων που ήχησαν δυνατά μέσα στην ψυχή μου.
Άρα μιλάτε ηχηρά στον μέσο αναγνώστη και Αισθάνεται ακόμη κι εκείνα που τον υπερβαίνουν και είναι η μεγαλειώδης σύλληψη του Ποιητή.

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Έκτός του ότι οι Στίχοι είναι υπέροχοι,
Θεωρώ οτι αυτή η πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου είναι Σπουδαία γιατί καταργεί τις διαχωριστικές γραμμές, με Κάτι είναι εξαιρετικά αφοπλιστικό και είναι μόνο Η ΠΡΑΞΗ.

Γνωρίζω οτι υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση πολλές καλές προσπάθειες ενοριών ανα την Ελλάδα.

Εγώ σας βεβαιώνω απο την εμπειρία ενός εθελοντικού ενοριακού συσσιτίου απόρων που λειτουργεί στην Ενορία Αγίου Ελευθερίου Κέρκυρας, που έχει έναν πολύ ευαισθητοποιημένο κληρικό.
Τυχαίνει να γνωρίζω εκ των έσω, οτι υπάρχουν τόσο πολλοί άνθρωποι ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΙΠΛΑ μας που έχουν απόλυτη ανάγκη απο ένα πιάτο φαγητό, πρίν απ όλα τ άλλα που χρειάζονται απο πλευρά ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. Άρα τουε δίνουμε πρώτα αυτό που οι ίδιοι βιώνουν ως άμεση ανάγκη και μετά όλα όσα μπορούμε και βλέπουμε εμείς(απ όποια πλευρά) οτι χρειάζονται, διατηρώντας οπωσδήποτε προς αυτούς το Σεβασμό προς το Ανθρώπινο Πρόσωπο που αυτή τη φορά παίρνει τη μορφή του "επείνασα.."
Μπορείτε να μπείτε στο blog του συσσιτίου:mantrakina.blogspot.com
και στης ενορίας:koskinad.blogspot.com

Καλή Ανάσταση σε όλους.

intv.gr είπε...

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΣΤΟ intv.gr

Artanis είπε...

Αγαπητέ Π.Κ, πέρασα για ευχές...
Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα να έχουμε όλοι...Να περάσετε υπέροχα...

P. Kapodistrias είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Ελπίζω και πιστεύω να τα περνάς εξαίσια εκεί στην Κωνσταντινούπολη, αυτό τον καιρό.

Όσο για το Ποίημα, χαίρομαι, ότι έκαμες μια τόσο ενδιαφέρουσα και απρόβλεπτη ανα...διανομή των στίχων. Τούτο σημαίνει ότι οι στίχοι τελεσφόρησαν!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αριάδνη,

Κάθε Αγάπη είναι λαβυρινθώδης. Ακόμη και αυτή καθευατή η λέξη της:Πιάσε την από το Άλφα της, κάμε τη διαδρομή των γραμμάτων έως το Ήτα και θα δεις πόσες περιπλοκές εμπεριέχονται.
Για να βάλω και λίγη φωτιά, πρέπει να πω, ότι εκτός από Πάσχουσα η Αγάπη, εκτός από Θρηνωδούσα είναι και Αυτοθυσιαζόμενη, διότι "ου ζητεί τα εαυτής" όταν μάλιστα είναι αδιέξοδη, γνωρίζει δηλαδή να μπαίνει στο κελί της αυτομόνωσής της, έτσι που να θαυματουργεί αθέατη και απροσέγγιστη.

Μακάρι όλοι μας, μια τέτοια Αγάπη δοτική να μπορούσαμε εντέλει να κατορθώσουμε. Μπροστά σε μια τέτοιαν Αγάπη, δεν μπορούμε παρά να υποκλιθούμε.

P. Kapodistrias είπε...

@ intv.gr,

Καλή δύναμη! Επιφυλασσόμαστε!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αρτάνις,

Καλώς εκόπιασες από Νέα Ζηλανδία! Καλά να περνάς και δη αυτό τον καιρό της Λαμπρής!

Αντεύχομαι να ζεις πάντα σου αναστάσιμα, μαζί με όσους αγαπάς!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αναΐς,

Ευχαριστώ κι εσένα και όλους τους άλλους που εκφράζονται τόσο όμορφα για τους απλοϊκούς μου στίχους. Γράφτηκαν αυτόματα κατά την... ζέση της χτεσινής Ακολουθίας του Νυμφίου.

Όσο για τα συσσίτια του Αγ. Ελευθερίου, όπου ως φαίνεται συνεργάζεσαι, αξίζουν και τον κόπο και τον καλό λόγο. Διότι έχετε περάσει στην πρακτική θεολογία, σ' αυτό που λέμε Ορθοπραξία!!! Εύγε σας!




Από εδώ και κάτω είμαι πολύ συγχυσμένος και αρκούντως οργισμένος... Εξηγούμαι: Είναι δυνατό να πληροφορούμαι από εσένα πρώτη (και ίσως κατά τύχην, μια και δεν γνωριζόμαστε) ότι ο πολυφίλητος συναδελφός μου Εφημέριός Σας τηρεί Ιστολόγιο της Ενορίας του (και μάλιστα, όπως τώρα διαπιστώνω από πολύ καιρό) και να μην το γνωρίζω;;;;;;; Βέβαια είχα δει κάποια στιγμή το μπλογκ του Συσσιτίου, αλλά το κατεξοχήν μπλογκ της Ενορίας του, τώρα μόλις (δια σού) το πήρα χαμπάρι.
Αν είναι δυνατόν...

Θού, Κύριε...



Παρ' όλ' αυτά, προσδοκούμε Ανάσταση Χριστού και "συγχωρήσωμεν πάντας τη Αναστάσει"!!!

Παύλος Φουρνογεράκης είπε...

Αρρύπωτα ρήματα
σιωπές αγάπης
καταφιλώ τα έργα!

Είθε να βιώσουμε προσωπική και οικογενειακή Ανάσταση

Παύλος

H.Constantinos είπε...

Καλή Ανάσταση και καλά να περάσεις!

P. Kapodistrias είπε...

@ Παύλε Φουρνογεράκη,

Πολύ όμορφα αντι-ποιείς την ποίηση. Έτσι βρίσκει ευήκοα ώτα η κακομοιρούλα.

Όλα σου αναστάσιμα, αντεύχομαι!

P. Kapodistrias είπε...

@ Κωνσταντίνε,

Επίσης, αγαπητέ φίλε! Μόνο και πάντα ΑΝΑΣΤΑΣΗ!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails