© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Σάββατο 25 Απριλίου 2009

Πασχαλινή Χαρμολύπη στο Λάγκος της Νιγηρίας / Easter in Lagos, Nigeria






Το μεταπασχαλινό, διαδικτυακό μας ταξίδι έχει σταθμό τώρα στο Λάγκος της Νιγηρίας. Η Μητρόπολη Νιγηρίας ιδρύθηκε με Πατριαρχικό καί Συνοδικό Τόμο στις 23 Σεπτεμβρίου του 1997. Περιλαμβάνει τα κράτη: Νιγηρία, Μπενίν, Τόγκο καί Νίγηρα. Στις 27 Οκτωβρίου 2004, ανυψώθηκε σε Μητρόπολη. Της τοπικής εκεί Εκκλησίας προΐσταται ο Σεβ. Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος, αρχαίος προσωπικός μας φίλος, ο οποίος εκδαπανάται κυριολεκτικά για την ωφέλεια των Ορθοδόξων των αφρικανικών αυτών κρατών, τα οποία υπάγονται στην πνευματική του δικαιοδοσία. Περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης, εδώ.
Και στο Λάγκος, λοιπόν, "Χριστός Ανέστη Αληθώς"! Τα προαναστάσιμα άρχισαν την Κυριακή των Βαΐων, οπότε έγινε η χειροτονία του Διακόνου π. Νήφωνος στον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Κυρίου (φωτό 1η), όπου την Μεγάλη Παρασκευή γύρω από τον Επιτάφιο ακούστηκαν τα Εγκώμια πρός τον Μεγάλο Νεκρό από τον Μητροπολίτη κ. Αλέξανδρο και το πολυπληθές εκκλησίασμα (φωτό 2η και 3η), ενώ κατά την Μεγάλη Κυριακή της Λαμπρής άναψαν οι λαμπάδες της Ανάστασης των Ψυχών (φωτό 4η) κι ευλογήθηκαν τα πασχαλινά αυγά (φωτό 5η).

Ευχαριστούμε πολύ τον φίλο, ο οποίος μπήκε στον κόπο να μάς αποστείλει τ' αποκλειστικά αυτά φωτοστιγμιότυπα.

7 σχόλια:

akb8862 είπε...

"Χαρμολύπη" ,η ωραιότερη των λέξεων που ακούω τούτες τις Άγιες Μέρες μας!

Χριστός Ανέστη ,πατέρα Παναγιώτη! Θερμές Ευχές για χρόνια πολλά & καλά & κάθε καλό να φανερωθεί & για μας & για τον πλανήτη μας.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση.

π Παντελεήμων Kρούσκος είπε...

Πάτερ μου Χριστός Ανέστη . Πολλές ευχές. Σας ευχαριστούμε που μας μεταφέρετε νοερά εκεί που χτυπά η καρδιά της αληθούς ορθοδοξίας.

Ι. Ν. Αγ.Βαρβάρας-Οσ. Σάββα είπε...

Χριστός Ανέστη, πάτερ μου.
Η ορθοδοξία ζει και βασιλεύει και μάλιστα πιο ζωντανά και ουσιαστικά ανά τον κόσμο.
Εμείς εδώ στην Ελλάδα μάλλον έχουμε "μπουχτίσει" και έχουμε γυρίσει την πλάτη.
Ζει Κύριος ο Θεός.

P. Kapodistrias είπε...

@ akb8862,

Μια Χαρμολύπη είναι (ή πρέπει να είναι) η ζωή μας. Που σημαίνει, ότι μόλις υπάρξει περίπτωση λύπης, αποβλέπουμε στην Ανάσταση και θαρρεύουμε!

Αντεύχομαι όλες τις Χαρές της Ανάστασης!

P. Kapodistrias είπε...

@ Αγαπητέ π. Παντελεήμον,

Χρέος μου να προσπαθώ. Πάντα με συγκινούσαν τα "συγκοινωνούντα δοχεία" της Ορθόδοξης λατρευτικής ζωής, όπως καταγράφεται ήδη στο εν γένει αφιέρωμα περί του Πάσχα ανά τον Κόσμο!

Αληθώς Ανέστη ο Σωτήρας!

P. Kapodistrias είπε...

@ π. Γερασιμάγγελε,

Ναι, ζει η Πίστη μας, από τις απλούστερες καλύβες ή τους καλαμένιους ευκτήριους οίκους έως και τους μεγαλοπρεπέστερους ναούς μας!

Είναι πια πραγματικότητα: Ανέστη ημίν Σωτήρ!!!

None είπε...

Ρε παιδιά, λέτε να πάω για ιεραπόστολος; Με φαντάζεσθε;

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails