© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 7 Απριλίου 2009

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. Ομπάμα / Ecumenical Patriarch Bartholomew - Barack Obama

Φωτορεπορτάζ: Ν. Μαγγίνας, Πηγή: Φως Φαναρίου

O Oικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Barack Obama. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Conrad, όπου είχε καταλύσει ο Αμερικανός Πρόεδρος, όπως και ο προκάτοχός του Πρόεδρος Κλίντον το 1999. Μετά τη συνάντηση ο Πατριάρχης έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις προς τους Έλληνες δημοσιογράφους στο Φανάρι:

"Ήταν πολύ απλός, πολύ φιλικός, ταπεινός, μου έκανε εντύπωση η απλότητά του. Τον ευχαρίστησα. Τον ευχαρίστησα διότι δέχθηκε να με δει ιδιαιτέρως, τον ευχαρίστησα για όσα είπε για την Χάλκη, χθες, από το βήμα της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνελεύσεως και τον ευχαρίστησα επίσης διότι υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είπα ότι αυτό κάνουμε και εμείς εδώ και πολλά χρόνια τώρα ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και προσωπικώς εγώ, διότι πιστεύουμε στην αναγκαιότητα αυτής της εντάξεως της Τουρκίας και για την ευημερία της χώρας στην οποία ζούμε και εμείς ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και ως Ομογένεια αλλά και για την επίλυση των επιμέρους προβλημάτων τα οποία χρόνια τώρα απασχολούν τη δική μας μειονότητα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τις άλλες μειονότητες, οι οποίες ζούν στην Τουρκία.

Τον ευχαρίστησα λοιπόν για όλα αυτά και μιλήσαμε εν συνεχεία λεπτομερέστερα για το θέμα της Χάλκης. Του είπα ότι δεν είναι μια πολυτέλεια για μας. Δεν επιμένουμε για το γόητρο του Πατριαρχείου ότι και καλά επιμένει να ανοίξει την Χάλκη, αλλά διότι είναι μια ουσιαστική ανάγκη του Πατριαρχείου για το παρόν και το μέλλον του. Διότι πρέπει οπωσδήποτε αυτός ο θεσμός να ανανεώνει τα στελέχη του και να εκπληρώνει την μεγάλη αποστολή του με τους διαλόγους με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες, με το διάλογο που έχουμε εγκαινιάσει τα τελευταία 20 χρόνια με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες, τη δουλειά που κάνει το Πατριαρχείο μας για το περιβάλλον, συναφώς ενημέρωσα τον κύριο Πρόεδρο για το συμπόσιο το οποίο ετοιμάζουμε να γίνει εις την χώραν του, στο Μισσισίπι.

Στο τέλος τον συνεχάρην διότι η ομάδα του, της Βόρειας Καρολίνας, κέρδισε χθες στον αγώνα Μπάσκετ και αυτό τον εντυπωσίασε που το ήξερα και χάρηκε πολύ, γέλασε, με ευχαρίστησε και μέσα σε αυτή την ευχάριστη ατμόσφαιρα χωριστήκαμε (για να συναντήσει τους άλλους εκπροσώπους θρησκειών σε κάποια άλλη αίθουσα).

Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο είμαστε πολύ περισσότερο αισιόδοξοι και για τη Χάλκη και γενικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε παρά εις το πρόσφατο παρελθόν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails