© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Στα Φύλλα Ευβοίας και στα περίχωρά τους [β. Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά]









Κατά την διάρκεια του Α΄ Συνεδρίου για την Ελληνική Επανάσταση στην Εύβοια, είχαμε την ευκαιρία (Σάββατο, 30 Μαΐου) να επισκεφθούμε και να εκκλησιασθούμε στην παρακείμενη Μονή του Αγίου Γεωργίου του Αρμά, σε μιαν κατάφυτη από πεύκα περιοχή, οκτώ μόλις χιλιόμετρα από τα Φύλλα Ευβοίας. Εκεί λειτουργούσε για εμάς τους Συνέδρους ο μειλίχιος και καλοσυνάτος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ύστερα παρέθεσε για όλους μας καφεδάκι και γλυκίσματα στη φιλόξενη σκιά των δέντρων (βλ. σχετικές φωτό).
Το Μοναστήρι και μάλιστα το Καθολικό του, το οποίο πρόκειται για αρχαιολογικό μνημείο μεγίστης σημασίας, έλκει την καταγωγή του από τον 12ο αιώνα μάλλον, ανακαινίζεται αυτό τον καιρό εκ βάθρων.
Από τον επίσημο ιστότοπο της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος πληροφορούμαστε, ότι "δεν είναι τεκμηριωμένο το έτος ιδρύσεως της Μονής, αν και υποστηρίζεται το 1141. Επιγραφή εντοιχισμένη στην εξωτερική πλευρά του ανατολικού τοίχου φέρει ως έτος ιδρύσεως το ΖΡΜΕ = 7145 από κτίσεως κόσμου, δηλαδή το 1637. Πιθανό είναι η ονομασία της Μονής (ΑΡΜΑ), να αποτελεί ηχητική παράφραση αυτής της ημερομηνίας (ΖΡΜΕ). Εξίσου όμως πιθανό είναι, το έτος αυτό (1637) να αγιογραφήθηκε ο νάρθηκας που είναι μεταγενέστερη προσθήκη στον κυρίως Ναό, σχήματος τετραγώνου, με τρούλο που στηρίζεται σε τέσσερις κίονες, οι οποίοι έχουν ληφθεί από αρχαίο ειδωλολατρικό ναό, όπως και άλλα υλικά. Ο Ναός ανήκει στην κατηγορία των εγγεγραμμένων σταυροειδών μετά τρούλου και μάλιστα των συνθέτων τετρακιόνων.
Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η Μονή του Αγίου Γεωργίου ήταν το πνευματικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Από τα σπλάχνα της προήλθε ο εθνεγέρτης της τουρκοκρατούμενης Ευβοίας, ο Επίσκοπος Ευρίπου και πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Νεόφυτος Αδάμ.
Πίσω από την κόγχη του ιερού Βήματος βρέθηκαν θαμμένα μέσα σε άγιο Ποτήριο, τυλιγμένο με επιτραχήλιο, τίμια λείψανα αγνώστων Αγίων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails