© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Καρυοθραύστης με ζακυνθινά φιόρα




Μια εντυπωσιακή παράσταση είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε αρκετοί Ζακυνθινοί στο Θέατρο ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ στις 30 και 31 του Μάη από την Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού ΡΑΛΛΟΥ ΜΑΝΟΥ ΜΩΡΑΓΕΜΟΥ Κ ΣΙΑ Ο.Ε. Στη Σχολή αυτή, που ιδρύθηκε το 1951 από τη διάσημη δασκάλα χορού και χορογράφο Ραλλού Μάνου, σπουδάζουν επαγγελματικό χορό κι έξι ζακυνθινά φιόρα: Πέγκυ Θεοδωρίτση, Μαρία Κοντονή, Λουϊζα Πυριόχου, Εύη Σούλη, Δέσποινα Τσουκαλά και Βιβή Φουρνογεράκη. Όλες ξεκίνησαν από τις ζακυνθινές σχολές χορού και συνεχίζουν επαγγελματικές σπουδές στην Αθήνα χωρίς βέβαια να ξεχνούν τον τόπο τους. Θυμίζουμε την όμορφη παρουσία της Λουΐζας και της Βιβής στο χορευτικό Gala που έγινε στο Σαρακηνάδο από όλες τις σχολές χορού της Ζακύνθου στις 24 και 25 του Απρίλη. 

Αυτή την υπέρβαση τη διακρίνει ο θεατής την ώρα της παράστασης, τη βιώνουν όμως και οι οικείοι παρακολουθώντας τις αμέτρητες ώρες της άσκησης στο προβάρισμα. Τότε που ο χορός γίνεται συνήθεια, κάτι σαν καθημερινή προσευχή… Ο πόνος, οι τραυματισμοί αλλά και το πείσμα για ανύψωση στο βάθρο των ζωηρών και παρατεταμένων χειροκροτημάτων μαζί με τα φιόρα, τις ανθοδέσμες των θεατών συνθέτουν το σκηνικό του εκκολαπτόμενου καλλιτέχνη και του δίνουν τα φτερά της συνέχειας.

Σ' αυτή την παράσταση το θέατρο μεταμορφώθηκε σε έναν μεγάλο πολύχρωμο ανθόκηπο με το άρωμα της νεότητας στο περίβλημα της Τέχνης επί σκηνής και με την οσμή του συναισθήματος στους συγγενείς και φίλους θεατές της πλατείας τυλιγμένη στα φιόρα, τα βραβεία των επαίνων.

Περήφανοι και συγκινημένοι συγγενείς και φίλοι Ζακυνθινοί χαρίσαμε τα δικά μας βραβεία, τα φιόρα, τα φιλιά μας και την αγάπη μας στα ζακυνθινά καμαρίνια, ευχόμενοι να προοδεύουν στην τέχνη και την ανθρωπιά, στην καλλιέργεια του ωραίου και του αληθινού για την προσωπική ευτυχία και την κοινωνική προσφορά.


 
Το έργο που παίχτηκε ήταν Καρυοθραύστης 2 με μουσική P. I. Tchaikovsky και με διασκευή του μύθου και σκηνοθεσία Αλίκης Καζούρη. Σύμφωνα με τη σκηνοθέτη ο Καρυοθραύστης είναι ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι, ένα χαριτωμένο αντικείμενο μέσα στο καλάθι με τα καρύδια. Ένα παιχνίδι που παίρνει ζωή, ένα σημαντικό μουσικό έργο, μια τυπική μέρα σε μια κεντρική πλατεία. Ένας μικροπωλητής με κληρονομικό χάρισμα, που διαλέγει δύο νεαρούς μαθητές και τους παρασύρει σ΄ ένα φανταστικό ταξίδι με αλλοπρόσαλλους προορισμούς. Από τη μια άκρη της γης στην άλλη με ένα πήδημα! Μια χορευτική παράσταση με εναλλασσόμενο κινησιολογικό ιδίωμα, με χορευτές που μεταλλάσσονται από εργάτες σε ταυρομάχους κι από τουρίστες σε γελωτοποιούς. Άστεγοι που χορεύουν break dance και διαδηλωτές που ανεβαίνουν στις pointes για να μαζέψουν λουλούδια…

Σύγχρονος και κλασσικός χορός με αεράτη κίνηση και δυναμισμό που έφτανε τα ακροβατικά όρια αλλά και την αρμονία και την ευαισθησία που χαρίζει η λεπτή κίνηση στην απογείωση των pointes με φτερά το συναίσθημα των «εν δυνάμει» χορευτών. Αυτό το συναίσθημα, κατά τους χορευτές, καθοδηγούν οι καθηγητές για να πάρει μορφή και να γίνει καθαρή δύναμη και υπέρβαση εντός κι εκτός σκηνής μπολιασμένη στη συλλογικότητα και τη συντροφικότητα.

Ζάκυνθος, 2-6-2009
Παύλος Φουρνογεράκης

3 σχόλια:

Τατιάνα Καρύδη είπε...

Συγχαρητήρια στα φιόρια σας!

kiki είπε...

Μπράβο στα κορίτσια! Τα γνωρίζω από μικρά και έχω περισσότερους λόγους για να χαίρομαι! Φιλιά σε όλες!

Ανώνυμος είπε...

tis apokries ida zwntana ta fiora na mas sagineuoun me ta xoreutika-akrobatika tous talenta pou htan isa3ia olympiakwn epidi3ewn! EYGE!!!

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails