© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Κυριακής Πετράκου και Διονύση Ν. Μουσμούτη, "O Σταθάτειος Δραματικός Διαγωνισμός της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων"

Από τις έγκριτες εκδόσεις Ergo κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2008 το έκτο παράρτημα της Παραβάσεως, δηλαδή του επιστημονικού δελτίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το παράρτημα αυτό (ένα καλοτυπωμένο τομίδιο 224 μεστών σελίδων) περιλαμβάνει το πολύ ενδιαφέρον και πρωτότυπο μελέτημα "Ο Σταθάτειος Δραματικός Διαγωνισμός της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων", το οποίο υπογράφουν η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κυριακή Πετράκου και ο καλός μας φίλος συγγραφέας, ερευνητής και ιστορικός του Θεάτρου Διονύσης Ν. Μουσμούτης.
Μικρές, παραθεωρημένες στιγμές του πολιτισμικού μας παρελθόντος αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο, ανασύρονται πράγματα (ουσίας εντέλει) από τη σκιά της Λήθης και αναδεικνύονται, συνθέτοντας ή ανασυνθέτοντας το πολυαπαιτητικό παζλ της νεότερης Θεατρικής μας Ιστορίας.
Στον κατατοπιστικό Πρόλογό τους οι δυο συγγραφείς μάς γνωρίζουν το πώς και το γιατί της πολύμοχθης έρευνάς τους:
"Στα ερευνητικά desiderata της θεατρικής ιστορίας μας, η δημοσίευση των πρακτικών των θετρικών διαγωνισμών συνιστά αναπόσπαστο τμήμα. Προσφέρει πολλές και ποικίλες πληροφορίες, όχι μόνο για τα κρινόμενα έργα - ασχέτως αν τα περισσότερα εξ αυτών αποδείχθηκαν ήσσονος σημασίας για το θέατρο - αλλά και για τους συγγραφείς, τους κριτές και όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα στη διαδικασία. Οι κρίσεις επίσης, όταν ξεπερνούν τα όρια της τυπικής διεκπεραίωσης, συνιστούν ορισμένως μικρά δοκίμια, που αναδεικνύουν το πνεύμα, τα ήθη και γενικότερα τις αντιλήψεις της εποχής.

Το Αρχείο του Σταθάτειου Δραματικού Διαγωνισμού της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων διατηρείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του και βρίσκεται στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου - Θεατρικό Μουσείο, από όπου και μάς παραχωρήθηκε προ τριετίας για μελέτη και δημοσίευση. Σε ειδικά τυπωμένα για τον διαγωνισμό φυλλάδια, εκτός από την ημερομηνία και τον αριθμό της κατάθεσης, υπάρχουν ιδιόχειρες οι κρίσεις. Φυλάσσεται επίσης το πρωτόκολλο του διαγωνισμού, καθώς και τα στελέχη των αποδείξεων παραλαβής των έργων. Στον ογκώδη φάκελο δεν εμπεριέχονται τα θεατρικά έργα, ούτε τα αναλυτικά στοιχεία των συγγραφέων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση παρά μόνο ορισμένων, ένα πρόβλημα που αφορά όλους τους διαγωνισμούς που ερευνήθηκαν από καταβολής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails