© ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η αναδημοσίευση και αναπαραγωγή οποιωνδήποτε στοιχείων ή σημείων του e-περιοδικού μας, χωρίς γραπτή άδεια του υπεύθυνου π. Παναγιώτη Καποδίστρια (pakapodistrias@gmail.com), καθώς αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία, προστατευόμενη από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

ΘΕΜΑΤΙΚΑ ΕΝΘΕΤΑ. Ό,τι νεότερο εδώ!

Κυριακή, 5 Ιουλίου 2009

Βολτάροντας καλοκαιριάτικα στο βροχερό Κιλκίς [β΄. Στον Λόφο του Αγίου Γεωργίου]
Στην κορφή του ειδυλλιακού Λόφου του Αγίου Γεωργίου, γύρω από τον οποίον απλώνεται πεταλοειδώς η πόλη του Κιλκίς (βλ. παραπάνω φωτογραφίες), δεσπόζει η απλόχωρη μεταβυζαντινή εκκλησιά του Άη Γιώργη.


Κατά τις πληροφορίες, που μάς έδωσε ο ευγενικός εφημέριος, ο προσκυνηματικός αυτός Ναός χτίστηκε κατά πάσα πιθανότητα το 1830. Πρόκειται για μια τρίκλιτη, ξυλόστεγη, βασιλική μεγάλων διαστάσεων, ενώ στο εσωτερικό διασώζεται η πρωταρχική του όμορφη διακόσμηση. Τα μορφολογικά στοιχεία και ο διάκοσμος, που (μαζί με το κατανυκτικό ημίφως) δημιουργούν δέος και ψυχική ανάταση στον επισκέπτη, αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα στη Μακεδονία.


Πρέπει, τέλος, ν' αναφερθεί, ότι στα σπλάχνα του Λόφου αυτού υπάρχει ένα περίφημο Σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το οποίο όμως -ατυχώς, λόγω έλλειψης χρόνου- δεν επισκεφτήκαμε... Μιαν άλλη φορά, ελπίζουμε!


6 σχόλια:

το θείο τραγί είπε...

Αχά! Thnks!
Ο ίδιος

Roni Bou Saba είπε...

μου φέρατε ανμνήσεις από τον αύγουστο του 2004 μ'αυτές τις φωτογραφίες. τότε κατάλαβα ότι οι αληθινές φιλίες εκφράζονται σε τόλμη...

panagiotisandriopoulos είπε...

Τα ρεπορτάζ σου, αγαπητέ μας Π.Κ., είναι κατατοπιστικά και τρυφερά μαζί!
Πάντα καλές οδοιπορίες!
Εν παντί καιρώ και πάση ώρα!

Π.Κ. είπε...

@ Θείο Τραγί,

Ευχαρίστησή μου να ευχαριστιέσαι!

Π.Κ. είπε...

@ Ρόνι,

Χαίρομαι τα μάλα!!!!!! Η Τόλμη πρέπει να νοηματοδοτεί τις εκφάνσεις μας!

Π.Κ. είπε...

@ Παναγιώτη Ανδριόπουλε,

Ευχαριστώ και αντεύχομαι τα κράτιστα των αρίστων και για εσέ!

Follow by Email

Οι πιο αναγνώστες μας Αναγνώστες

Related Posts with Thumbnails